21 Mayıs 2001 21:00

MEB de AOBP'ye karşıymış!

Liseli öğrenciler, üniversiteye giriş sınavında uygulanan Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP)'nın kaldırılması için topladıkları 70 bin imzayı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e verdiler.

Paylaş
MEB de AOBP'ye karşıymış!
Üniversiteye giriş sınavında uygulanan Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP)'nın kaldırılması, üniversite eğitiminin ayrıcalıklı hale getirilmesi uygulamalarının son bulması için 6 aydır kampanya yürüten liseli öğrenciler, topladıkları 70 bin imzayı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e verdiler. Liselilerin, görüştükleri Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Ortaöğretim Genel Müdürü Hüseyin Atılgan, Bakanlık olarak kendilerinin de AOBP'ye karşı olduklarını söylerken uygulamanın kaldırılması için adım atıp atmayacaklarına dair birşey belirtmedi.
Kampanyanın yürütüldüğü büyük iller olan İstanbul, İzmir, Adana, Diyarbakır'dan Ankara'ya gelen öğrenci temsilcileri ile öğrencilere destek veren Öğrenci Velileri Derneği Genel Başkanı Enver Önder, Genel Başkan Yardımcısı Fatma Demirkapı ve Eğitim Sen Ankara 3 No'lu Şube yöneticisi Hüseyin Coşkun, dün ilk olarak AOBP'nin kaldırılması için MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Hüseyin Atılgan ile görüştü.
Öğrenci temsilcileri, görüşmede, AOBP'nin kaldırılması ve eğitim sistemindeki sorunların giderilmesine ilişkin taleplerini içeren bir dosyayı Hüseyin Atılgan'a sundu. Temsilciler, AOBP uygulamasının ve tek sınav sisteminin üniversiteye giriş sınavındaki eşitsizlikleri ortadan kaldırmak amacıyla getirildiğini, ancak daha büyük eşitsizliklere yol açtığını belirterek, kısa vadede AOBP'nin kaldırılmasını talep ettiklerini söylediler. Sundukları raporda eğitime ayrılan bütçenin artırılması, rehberlik hizmetlerinin iyileştirilmesine yönelik taleplerinin de bulunduğunu dile getiren öğrenciler, eğitim sisteminin sorunlarının tüm halkın sorunu olduğunu kaydettiler.
Sanki bakanlık değil!
Öğrencilere "AOBP'ye biz de karşıyız" diyerek yanıt veren Atılgan, AOBP'nin yanlış olduğunu, MEB'in de bu konuda görüşlerini ilettiğini söyledi. Atılgan, MEB'i aklamaya çalışarak AOBP uygulamasının YÖK ve ÖSYM'nin yarattığı bir sistem olduğunu, öğrencilerin önerilerini ve taleplerini dikkate alacaklarını, gerekli yerlere ileteceğini dile getirdi. Atılgan, AOBP'ye tepkinin sadece öğrencilerden değil veliler, öğretmenler hatta parlamenterlerden de geldiğini söyleyerek, parlamenterlerin bu konuda sunulmuş tekliflerinin bulunduğunu ifade etti. Atılgan, "MEB araba üreten bir fabrika. Biz arabaları üretiyoruz, YÖK bunların içinden en iyilerini seçiyor" diyerek sınav sistemi gerçeğini gözler önüne serdi.
Öğrenci temsilcileri Atılgan ile görüşmenin ardından topladıkları imzaları Cumhurbaşkanı Sezer'e iletmek için Cumhurbaşkanlığı'na gittiler. Burada Halkla İlişkiler Uzmanı Canan Atasoy ile görüşen öğrenciler, Atasoy'a topladıkları 70 bin imzayı Cumhurbaşkanı'na iletilmek üzere teslim ettiler.
Coşkulu basın açıklaması
Öğrenciler, kampanya sonuçlarını ve AOBP'nin kaldırılması talebini akşam saatlerinde Ankara'lı arkadaşlarıyla paylaştılar. Yüksel Caddesi'ne "Üniversite hakkımız engellenemez" pankartı ve "İş bilim özgürlük", "Eğitim hakkı satılamaz" sloganlarını atarak gelen yüzü aşkın öğrenci, AOBP uygulamasına son verilmesini istediler. Öğrencilere öğrenci velileri de destek verdi.
Eylemde yapılan açıklamada, 1998'de uygulamaya konulan tek basamaklı sınav sistemi ve AOBP uygulaması ile üniversiteye girişteki eşitsizliklerin iyice derinleştiğini dile getirilerek, yeni sınav sistemi ile özel kolej ve seçkin okulların avantajlı hale getirildiği ifade edildi. Sıradan devlet okullarında okuyan öğrencilerin üniversiteye girme olasılığının iyice düştüğünün kaydedildiği açıklamada, meslek liselerinde okuyan öğrencilerin meslek yüksek okulu ve öğretmenlik dışında başka bölüme girme olasılıklarının kalmadığı vurgulandı. Eğitim sistemindeki adaletsizliklere karşı haklarını kazanabilmek için "AOBP kaldırılsın!" başlıklı kampanya başlatıldığının anlatıldığı açıklamada, kampanya süresince, paneller, film gösterimleri, kompozisyon yarışmaları yapıldığı kaydedildi.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Kampanya süresince yaşadığımız sorunların yalnız bizlerle sınırlı olmadığı, eğitimin toplumun tüm kesimlerini ve ülkenin geleceğini ilgilendirdiğinin bilinciyle veli-öğretmen-öğrenci birlikteliğinde önemli yol katettik. Daha da önemlisi kampanyamız sırasında yüzbinlerce genç arkadaşımızla yüzyüze geldik. Onların da AOBP ye karşı ne kadar tepkili olduklarını gördük. Aynı zamanda seçim dönemlerinde ve daha iki gün önce 19 Mayıs'ta gençliğe gelecek vaatlerinde bulunanların bize sırt çevirdiklerini gördük."
Eylem sırasında Ankara'daki görüşmeleri hakkında bilgi veren ve Cumhurbaşkanının ülkenin geleceğini ilgilendiren böyle önemli konuda kendilerini dinleme gereği bile duymadığına dikkat çeken öğrenciler, imzaları vermekle mücadelelerinin bitmeyeceğini kaydederek, kampanyanın ve verilen sözlerin takipçisi olacaklarını vurguladılar.
Emek Gençliği fırsat eşitliği istedi
Diyarbakır Emek Gençliği, yaptığı yazılı basın açıklamasında, ülkede yıllardır uygulanan eğitim politikalarının bilimsellikten ve fırsat eşitliğiniden uzak olduğuna dikkat çekerek, Ağırlıklandırılmış Orta Öğretim Başarı Puanı (AOBP)'nin kaldırılmasını ve eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması gerektiğini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

İşçinin öfkesi patladı

SONRAKİ HABER

Kütahya muhabirimiz yine tehdit edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...