21 Mayıs 2001 21:00

İşçinin öfkesi patladı

Harb-İş üyesi işçiler Ankara ve Eskişehir'de yaptıkları gösterilerle hükümeti ve Türk-İş'in uzlaşmacı tutumunu protesto ettiler.

Paylaş
İşçinin öfkesi patladı
Harb-İş Sendikası üyesi binlerce işçi Ankara ve Eskişehir'de sokağa çıkarak, hükümetin kamu sözleşmelerindeki dayatmalarına tepki gösterdiler, IMF ve Dünya Bankası güdümlü hükümet
politikalarına ve Derviş Programı'na duydukları öfkeyi dil getirdiler.
Harb-İş Sendikası Ankara Şubesi'nin "Kamu sözleşmelerinde bizlere reva görülenlere, kıdem tazminatımıza göz dikenlere, Tahkim'e uyum yasalarına, IMF istedi diye KİT'leri peşkeş çekenlere, dur demek için" şeklindeki çağrısına uyan askeri işyerleri işçileri, mesai bitiminde çeşitli yollardan Kızılay'a yürüdüler.
Harb-İş Ankara Şubesi'nin önünde toplanan 2 bini aşkın işçi, işçiler, hep bir ağızdan attıkları, "IMF defol bu memleket bizim", "Haklıyız, güçlüyüz, kazanacağız", "Kahrolsun IMF, bağımsız Türkiye", "Ekmek yoksa, barış da yok", "Vur vur inlesin Derviş dinlesin", "Derviş evine, Amerika'ya", "Hükümet istifa" sloganlarını atarak, öfkelerini dile getirdiler. Türk-İş Başkanı Bayram Meral'in Başbakanlık'ta bakanlarla yaptığı görüşme sürerken yapılan eylemde, Türk-İş yönetiminin sözleşme görüşmelerindeki uzlaşmacı tutumu da "Harb-İş burada Türk-İş nerede" sloganıyla protesto edildi.
'Krizin sorumlusu değiliz'
Harb-İş Sendikası Ankara Şubesi Başkanı Mehmet Çelik yaptığı konuşmada, siyasilerin çalışanlar üzerindeki baskılarının acımasızca devam ettiğini belirterek, "Daha dün meydanlarda işçiye, memura, köylüye, kısaca tüm emekçi kesime refah sözü verenler, tüm söylemlerini unutarak işbirlikçilerine verdikleri sözlerin tutmanın telaşı içerisindeler" dedi. Krizin faturasının, çalışanlara ödetilmek istendiğini kaydeden Çelik, memurların 250 milyon lira maaş almasının, asgari ücretin 102 milyon lira olmasının sorumlusunun kamu işçileri olmadığını söyledi. Çelik, Harb-İş işçilerinin haksızlıklara, IMF politikalarına, KİT'lerin peşkeş çekilmesine, sıfır zam dayatmalarına, kıdem tazminatlarının gasp edilmesine karşı sessiz kalmayacağını bildirdi. Çelik'in konuşmasının ardından üç koldan dağılmaya başlayan işçiler, Yüksel Caddesi'nin Kızılay Meydanı yönündeki çıkışına barikat kuran polisi de "Emekçiye değil, IMF'ye barikat" sloganıyla protesto ettiler.
Genel grev çağrısı
Bayram Meral'in sözleşme görüşmelerinde yetersiz kaldığını düşünen Harb-İş Eskişehir Şubesi üyesi işçiler de yürüyüş yaptılar. Hava İkmal'de çalışan yaklaşık 2500 işçi sıfır zamma tepki göstermek için işyerlerinden sendika binasına kadar yürüdü. Yaklaşık 13 kilometre yürüyen işçilere, çevre halkı da büyük destek verdi. Şair Fuzuli Caddesi'ni trafiğe kapatan işçiler yol boyunca "Kahrolsun IMF", "Geliyor geliyor genel grev geliyor", "İşçi memur elele genel greve", "Zam zulüm işkence işte iktidar", "İşçiyiz haklıyız kazanacağız", "IMF defol bu memleket bizim", "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloglarını attılar. Harb-İş Eskişehir Şube Başkanı Mustafa Kaya, sendikanın önünde yaptığı konuşmada, "Çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz diyenler, kamu işçilerinin toplusözleşme görüşmelerinde yüzbinlerce işçiye 'param yok' diyerek sıfır zammı dayatmaktadırlar. IMF direktifleriyle 15 günde sermayenin isteği olan 15 yasayı geceli gündüzlü çalışarak çıkaranlar, yıllar önce imza koydukları ILO sözleşmesinde yer alan iş güvence yasasını çıkartmamakta direniyorlar. İşçilerin en temel hakkı olan kıdem tazminatlarına el uzatmaya cüret edebilmektedirler" diyerek, bu saldırıların dayanışma ve örgütlülükle bozulacağını söyledi. Kaya "Zafer kararlı bir biçimde mücadele eden emekçilerin olacaktır" dedi.
Derviş'i de programını da istemiyoruz
Harb-İş Ege Bölge Başkanı Ahmet Kalfa da, dün düzenlediği basın toplantısında, "Biz artık ne krizin yükünü çekmek istiyoruz, ne de bedel ödemek istiyoruz. Biz IMF ve DB'nın dervişini de, onun programını da istemiyoruz" dedi. İşçi sınıfını ve tüm emeği ile geçinenleri ülkeye sahip çıkmaya çağıran Kalfa, "Türk Harb-İş Sendikası olarak, temsil ettiğimiz üyelirimizin ve çalışanlarımızın hak ve menfaatlerinin korunması ve geliştirilmesi yönündeki mücadelemize devam edeceğiz" diye konuştu. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

Emekli komutandan itiraf

SONRAKİ HABER

MEB de AOBP'ye karşıymış!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...