21 Mayıs 2001 21:00

Emekli komutandan itiraf

NATO kumandanlığından emekliye sevk edilen Amerikalı General Wesley Clark, anılarını yazdı. Anılarda, NATO'nun Yugoslavya saldırısının ABD tarafından kışkırtıldığı ifade ediliyor.

Paylaş
Emekli komutandan itiraf
Emperyalist orduların üst düzey yetkilileri, emekliye ayrıldıktan sonra adeta "hidayete" eriyor ve görevleri boyunca işledikleri insanlık suçlarını itiraf ediyorlar. Bu "emekli sendromu"na son örnek, NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik hava saldırısını yöneten General Wesley K. Clark oldu. Saldırı boyunca uluslararası medyanın Yugoslavya karşıtı propagandasını da yönlendiren Clark, yazdığı anılarında çok önemli açıklamalarda bulundu. General Clark, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un, saldırıyı gereksiz kılabilecek adımların atılmasını sürekli engellediğini vurguladı.
Uyarıya karşı çıktılar
Kitapta yazılanlara göre, Clark, Mart 1998'de, dönemin Yugoslav lideri Slobodan Miloseviç'i uyarmak için bir plan hazırladı. Bu uyarıda, Kosovalı Arnavutlara yönelik baskının devam etmesi durumunda NATO'nun "müdahale edeceği" söyleniyordu. Ancak Pentagon, böyle bir uyarıda bulunulmasına karşı çıktı.
"Modern Savaşın Yürütülmesi" adlı kitap, 77 gün boyunca süren vahşi saldırının planlama ve yürütülme aşamalarına ışık tutuyor. Kitapta, ABD yönetimi ile Clark arasındaki sürtüşmeler de önemli bir yer kaplıyor. Bu bölümler, Clark'ın erken emekliye sevkedilmesinin nedenlerini de açıklar nitelikte.
Cohen'e suçlamalar
General Clark, ABD'li yöneticilerin Yugoslavya saldırısı konusunda ikiye bölünmüş olduğunu belirtiyor. Başkan Bill Clinton, "cesur kararlar alabilen" bir lider olarak tanımlanırken, Savunma Bakanı William Cohen'e sert suçlamalarda bulunuluyor. Kitapta, Cohen'in kendisinin önünü kestiğini söyleyen Clark, saldırı sırasında Washington'da düzenlenen NATO zirvesine katılmasının da engellendiğini ifade ediyor.
Emekli general, saldırı boyunca uygulanan askeri taktik ile ilgili de önemli itiraflarda bulunuyor. Clark'a göre NATO'nun harekât sırasındaki birinci önceliği "uçak ve asker kaybetmemek" oldu. Yoğun hava bombardımanı, uçakların hedef alınmaması için çok yüksek irtifalardan gerçekleştirildi. Ancak bu tutum, bombardıman boyunca çok sayıda Yugoslav sivilin katledilmesine de zemin hazırladı.
Fransa-ABD çekişmesi
NATO uçaklarının saldırı boyunca 2000'den fazla Sırp ve Arnavut sivili öldürdükleri biliniyor.
Clark'ın kitabında, NATO müttefikleri içindeki sert gerginliklere de ışık tutuluyor. Clark; Fransa ve diğer Avrupa devletlerinin, hava harekâtını Kosova'daki Sırp birlikleriyle sınırlı tutma yanlısı olduğunu, ABD'nin ise Yugoslavya'nın başkenti Belgrad'ın hedef alınmasında ısrar ettiğini kaydediyor. Kitapta; istekleri kabul edilmeyen Fransa'nın, hava harekâtına ilişkin bir taslak planı Sırp yönetimine sızdırdığı dile getiriliyor.
'Durum daha kötü'
Clark'ın Kosova'nın şimdiki durumu ile ilgili görüşleri de dikkate değer: "Hiçbir şey değişmedi. Değişen bir şey varsa, o da sorunların daha da ağırlaşması."
ÖNCEKİ HABER

Daha diyecek ne kaldı ki?

SONRAKİ HABER

İşçinin öfkesi patladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...