20 Mayıs 2001 21:00

Koç: Derviş Amerikan memuru

Rahmi Koç, Kemal Derviş'in ABD'nin ve IMF'nin isteklerini yapmak için ABD tarafından memur kılındığını söylerek; Derviş'in ABD'nin sömürge valisi olduğunu övünerek ifade etmiş oldu.

Paylaş
Koç: Derviş Amerikan memuru
Rahmi Koç, Kemal Derviş'in ABD'nin ve IMF'nin istediği, Türkiye'yi yabancı tekellere ve yerli işbirlikçilerine peşkeş çeken düzenlemeleri yapmak için ABD tarafından memur kılındığını söyleyerek; Derviş'in ABD'nin sömürge valisi olduğunu açıkça ve övünerek ifade etmiş oldu. Patronların keyfi olarak işten çıkarmalarına neden olacak yeni işgüvencesi yasa taslağından memnun olduklarını da ifade eden Koç, işten atmalara devam edeceklerinin de sinyalini verdi.
Koç Topluluğu'na ait bir mağazanının açılışı için Sofya'da bulunan Rahmi Koç, düzenlediği basın toplantısında Türkiyeli gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Yeni programa ilişkin, "bu sefer hakikaten son şans" iddiasında bulunan Koç, bu kez işin daha ciddi tutulduğuna dikkat çekti. Koç, Amerikan Maliye Bakanı'nın "Devamlı para veriyoruz, siz parayı çarçur ediyorsunuz." iddiasını hatırlatarak "O bakımdan bu defa daha da ciddi. Kaldı ki artık Türkiye'nin sırtı duvara gelmiştir" savunusunda bulundu. Türkiye'nin idaresizlikten bu hale geldiğini öne süren Koç, idaresizliğin de "imkânlar dışında harcama yapmak olduğunu ve bunu sadece politikacıların değil, herkesin yaptığını" iddia ederek krizin müsriflikten ileri geldiğini savundu.
Krizin aşılmasına ilişkin önerilerinin sorulması üzerine Koç, TOBB ve TÜSİAD'ın birer rapor hazırladığını hatırlatıp, "Şimdi uğraştığımız, bu 2 raporu üst üste getirip tek bir rapor çıkarıp bunu bir defa daha gündeme getirip, ısrar etmek" dedi.
"Derviş'i ABD memur kıldı"
Koç, siyasilerin değişmesi gerektiğine işaret eden bir örnek vererek, başta değişmesi gereken insanlar varken değişim yasalarının çıkarılamayacağını savundu. Koç, Kemal Derviş'in tam da bu nedenle IMF'nin istediği, halk karşıtı yasaları çıkarmak için gönderildiğini söylerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bakın Türk Telekom'u, THY'yi yapmayacaklardı, bankalar kanununu da çıkarmayacaklardı. Ama IMF dedi ki; bunlar bunlar çıkacaktır. Kemal Derviş diye bir arkadaşı gönderdiler buraya ve çatır çatır çıkıyor, isteseler de istemeseler de, çünkü arkasında para var."
Koç, bir soru üzerine, "Kemal Derviş'in Türkiye'ye gelmesi yalnız sayın Ecevit'le dostluğundan ileri geldiğini ben zannetmiyorum. Muhakkak ki, Amerika dedi ki -Kemal Derviş pozisyonu itibariyle tabii Başkan Yardımcısı olması ve Türk olması burada çok mühim- birisi gidip bunları izah edip, Türkiye'ye bu şartları ve bizim şartlarımızı, gerekli düzeltmeleri yaparak kanunlarda, ancak ondan sonra biz parayı veririz. Onun için Kemal Derviş bey bu işe memur kılındı diyorum ben. Muhakkak ki Amerika Kemal Derviş beyin arkasındadır. Muhakkak onlar mühim bir misyon bekliyorlar. O da elinden geldiği kadar uğraşıyor" diyerek de Derviş'in ABD'nin sömürge valisi olduğunu övünerek ifade etti.
"Derviş'i severek çağırdık"
Koç, Derviş'e yönelik eleştirilerin arttığına işaret edilmesi üzerine IMF-Derviş programı'na atıfta bulunarak "memleketin salaha çıkması için gerekli olan programın hazırlandığını" iddia etti. Koç, "Memleketin salaha çıkması için programın geçmesi şart. Başbakan ve yardımcıları imza koydular. İmza koyduktan sonra, programın şurasını, burasını köşelerini keserek gitmek mümkün değil" diyerek hükümet ortaklarına da mesaj gönderdi. "Bu bakımdan Kemal Bey de bu programı hasbelkader tatbik etmek için Türkiye'de bulunuyor. Severek çağırdık adamı. Tenkit edilirse, söz verilenler yapılmazsa, bu adam şapkasını alır gider. Dünyanın finans kapıları bize kapanmış olur." diyen Koç, ABD memuru Derviş'e nasıl sahip çıktıklarını göstermiş oldu.
Herkese aynı ceketi giydirdiği, ülkelerin içişlerine karıştığı, "yardım"ı zamanında vermedikleri gerekçeleriyle IMF'yi göstermelik olarak eleştiren Koç, öncekilerden farklı olmayan ve uygulanması için Türkiye'nin başına memur atanan IMF programını savunduğu için "Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu" dedirtti.
Türkiye ekonomisinin yavaş yavaş hareketlenmeye başladığını iddia eden Koç, bunun IMF'den gelen borç parayla ilgisi olmadığını savundu.
"Hiç vergi alınmasın"
Doblo'da 24 saat çalışıp, mesai yaparken, Otosan'da adam çıkardıklarını belirten Koç, nedenini Otosan'da vasıtaya talep azken, Doblo'da ihracatın fazla olması olarak açıkladı. Koç, sanayide işten çıkarmaların normal karşılanması gerektiğini ileri sürerek işgücü sömürüsünün yoğun olduğu ülkelerden biri olan ABD'yi örnek gösterdi. "Bakın ABD'de biraz yavaşlama oldu, adam çıkarmaya başladı, faiz hadleri indi ki hareket gelsin. Ondan sonra Bush mesela vergilerde indirim yapıyor. Tony Blair düşünün "sosyalist" bir başbakan gelir vergisini indireceğim diye kampanya yapıyor. Biz de o günleri görecek miyiz acaba?" diyerek devletin patronlara yaptığı vergi indirimleriyle yetinmediklerini, kendilerinden hiç vergi alınmamasını istediklerini ortaya koydu.
"Patronların işten atma hakkı"
Koç, işgüvencesi yeni yasa taslağını değerlendirirken de sendikalı işçilere işgüvencesi sağlayan eski taslağı eleştirerek"İşgüvencesi ilk ortaya çıktığı gibi çıksaydı, felaket olurdu" dedi. Patronun işçinin kendisine zarar verme ihtimali olduğunu düşünmesini bile işten atmaya gerekçesi sayan yeni taslağı sevinçle karşılayan Koç, "İşçiye bir güvence vermek lazım, bunda itirazımız yok. Ama bunun karşılığında bize de güvence vermek lazım. Çünkü biz onlara iş veren tarafız. Sayın bakanım biraz daha bizleri yanına alsa da, ne düşünüyorsunuz çocuklar dese, biraz daha bizlerle konuşsa bunları masaya koymadan, çok daha pratik olurdu" dedi. Toplantıyı izleyen Koç Holding yöneticisi ve MESS Başkanı Tuğrul Kudatgobilik'in "Mühim olan hem işçinin, hem işverenin işyerinin, işin güvencesidir. Bulduğumuz formül budur" diyerek Koç'tan aşağı kalmadı. İşyerlerinin rasyonel çalışması gereğine işaret eden Koç, "Bunun için işçi çıkarması gerekiyorsa çıkaracağız, almak icap ediyorsa alacağız" diyerek işten çıkarmalara devam edeceklerini söyledi. Türkiye'de artık yolsuzlukların üzerine gidildiği iddiasında da bulunan Koç, Türkiye'de bu açıdan yeni bir dönemin başladığını da iddia etti. Bankalardaki mevduata garanti uygulamasını da eleştiren Koç, bu durumda iyi banka, kötü banka farkının ortaya çıkmadığını kaydetti. Koç, Fon'daki bankalara talip olmadıklarını açıkladı.
ÖNCEKİ HABER

Ilgaz'ın yazarlığının kaynağı

SONRAKİ HABER

İşsizlik sigortası yağma Hasan'ın böreği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...