19 Mayıs 2001 21:00

KESK'in yürüyüşü yarın başlıyor

KESK, İstanbul'dan Ankara'ya beş gün sürecek olan yürüyüşe yarın başlıyor. 26 Mayıs Cuma günü Ankara'da toplanacak olan kamu emekçileri, Kızılay'a yürüyecekler.

Paylaş
KESK'in yürüyüşü yarın başlıyor
KESK üyesi kamu emekçilerinin, sahte sendika yasa tasarısına karşı "Toplusözleşmeli, grevli, özgürlükçü ve demokratik bir yasa istiyoruz" talebiyle düzenlediği yürüyüş yarın İstanbul'dan başlayacak. 26 Mayıs Cuma günü Ankara Hipodrom'da tüm illerden gelen kamu emekçileriyle birleşecek olan yürüyüşçüler, buradan Kızılay Meydanı'na yürüyecekler.
Yürüyüş kortejine KESK MYK ve GYK üyeleri ile sendika genel merkezlerinden ikişer, tüm şublerden de birer kişi katılacak. Trakya, İstanbul, Gebze, Kocaeli, Bursa ve Eskişehir illerindeki şubelerden ise ikişer kişi katılacak.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 15 Mayıs 2001 tarihinde görüşülerek kabul edilen kamu görevlileri sendikaları yasa tasarısı, kamu emekçilerinin grev ve toplusözleşme haklarını içermiyor. Bazı işkollarında çalışan memurların sendika haklarını da ellerinden alan yasa tasarısıyla işyeri temsilcileri ve sendika yöneticilerinin hakları da sınırlandırılıyor. Yasa tasarısı uluslararası sendikal örgütlenmelerle ilişkileri de yasaklıyor.
Yasa tasarısının yeniden gündeme gelmesiyle çeşitli kararlar alan KESK, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeler başladığı 15 Mayıs'tan beri eylemde. Tasarının kabul edilerek Meclis Genel Kurulu gündemine alınmasına üzerine KESK, Ankara yürüyüşü hazırlıklarına başladı.
KESK'ten sendikalara yazı
KESK Genel Merkezi sendika genel merkezlerine Ankara yürüyüşü ve sahte sendika yasasının Meclis Genel Kurulu'na gelmesi halinde yapılacaklar konusunda "acil" ibareli bir yazı gönderdi. KESK Genel Başkanı Sami Evren ve Basım Yayın Sorumlusu Mustafa Avcı imzalı yazıda yürüyüşün amacı "Toplusözleşmeli, grevli, özgürlükçü ve demokratik bir yasanın onbinlerce kamu emekçisi tarafından sahiplenildiğinin hükümet ve kamuoyuna gösterilmesi ve örgütlü gücümüzün ifade edilmesi" olarak belirtildi.
Tasarının yürüyüş sırasında TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanması halinde, eylem takviminin hızlandırılacağı ve kitlesel olarak Ankara'ya gidileceği, aynı gün Türkiye'nin her yanında üretimden gelen gücün kullanılacağı bildirildi. Başta Kızılay olmak üzere tüm il merkezlerinde her türlü tepkinin gösterileceği belirtilen yazıda, Ankara'da yapılacak eyleme Bolu, Eskişehir, Konya, Kırşehir, Kırıkkale, Niğde ve Çankırı illerinden kamu emekçileri ile KESK MYK ve GYK üyelerinin de katılacağı kaydedildi.
ÖDP'den ziyaret
ÖDP İstanbul İl Örgütü dün KESK Genel Merkezi'ni ziyaret ederek, grevli toplusözleşme hakkı için verdiği mücadeleyi desteklediklerini bildirdi. KESK'in bulunduğu binanın önünde toplanan ÖDP'liler, "Sahte sendika yasasına hayır", "Devlet güdümlü sendikaya hayır" sloganlarını attılar. Burada KESK Genel Sekreteri Sevil Erol ve MYK üyeleri İbrahim Kudiş, Hüseyin Ayyıldız, Bayram Keskin tarafından karşılanan ÖDP'liler adına İl Başkanı Vahit Genç bir açıklama yaptı. Hazırlanan yasa tasarısının "yasaknameye" benzediğini benzeten Genç, hükümetin kamu emekçilerinin taleplerine kulak vermesini, Emek Platformu'nun da kamu emekçilerini yalnız bırakmamasını istedi. Açıklamanın ardından Sami Evren ve diğer KESK yöneticileriyle görüşme yapan ÖDP'liler, Ankara yürüyüşe destek vereceklerini kaydettiler.
ÖNCEKİ HABER

Beyaz enerjiye Susurluk'tan tanıdık isim

SONRAKİ HABER

Beykoz göçe direniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...