19 Mayıs 2001 21:00

Beyaz enerjiye Susurluk'tan tanıdık isim

Beyaz Enerji Operasyonu soruşturmasındaki görevinden alınan Albay Aziz Ergen'in yerine atanan Jandarma Albay Cengiz Yıldırım'ın adı, Susurluk Dosyası'ndaki Yüksekova Çetesi olayında geçiyor.

Paylaş
Beyaz enerjiye Susurluk'tan tanıdık isim
Beyaz Enerji Operasyonu'ndaki soruşturmayı sürdüren Jandarma Genel Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanı Albay Aziz Ergen'in yerine atanan, Hatay İl Jandarma Komutanı Albay Cengiz Yıldırım'ın adı, Susurluk Raporu'nda yer alan Yüksekova Çetesi'yle ilgili olarak geçiyor. Bağımsız İletişim Ağı (BİA)'nın haberine göre, o dönemde Çukurca Jandarma Tabur Komutanı olan Cengiz Yıldırım'in temin ettiği silahlar Yüksekova çetesinin sanığı Albay Hamdi Poyraz aracılığıyla itirafçı Kahraman Bilgiç'e iletilmiş.
Bir haraç organizasyonu
Susurluk Olayı sürecinde Jandarma İstihbarat Astsubayı Hüseyin Oğuz tarafından ortaya çıkarılan Yüksekova çetesi, Hakkari ve ilçelerinde işadamlarından haraç alan, adam kaçıran ve aralarında PKK itirafçısı, korucu, polis ve üstdüzey askeri görevlilerin de bulunduğu bir organizasyondu.
O tarihte binbaşı rütbesinde olan Jandarma Albay Cengiz Yıldırım'ın adının geçtiği "Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Susurluk Araştırma Komisyonu Raporu Altıncı Bölüm"ü şöyle: "b-6) (...) f- Hüseyin Oğuz, komisyondaki beyanında; ayrıca evinde silah ve askeri malzeme bulunarak tutuklanan Yüce Karademir'i Van'a götürürken arabada kendisi ile konuştuğunu, bu konuşmada Yüce KARADEMIR'in kendisine; f-1) Hakkari Merkezde petrol istasyonu olan ve kendisinin de samimi olduğu Çukurcalı ÇEKO ismindeki kişinin silah ticareti yaptığını, Çukurca Jan. Tabur Kom. kıdemli Binbaşı Cengiz YILDIRIM'ın (Halen Yarbay olup Jandarma Gen.Kom. Sınır Kaçakçılık B. Müdürü) kendisine (Yüce Karademir'e) 2 sıfır kaleşnikof, 1 M-16, bir 9 mm. 16'li Baretta verdiğini, kendisinin de bunlardan 2 kaleşnikofu halen Niğde Jandarma Komutanı olan Albay Bayram AKDOGAN', bir M-16'yi da Hamdı Poyraz'a verdiğini, (Hamdi Poyraz'in da bu silahı Kahraman Bilgiç'e verdiğini),(...)"
Önümüzdeki günlerde yeni görevine başlayacak olan Albay Cengiz Yıldırım, 1 Eylül 2000 tarihinde Hatay İl Komutanlığı görevine atanmıştı. Daha önce de Jandarma Genel Komutanlığı, Giresun ve ağırlıklı olarak OHAL Bölgesi'nde görev yapan Yıldırım, atamayı 'normal ve sıradan' olarak değerlendiriyor.
Albay Ergen nasıl görevden alındı?
Jandarmanın Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi eski Başkanı Albay Aziz Ergen 'Beyaz Enerji' operasyonuna düğmeyi basan kişi olarak biliniyor. Albay Ergen, soruşturmayı yürüten savcı Talat Şalk ile birlikte Sabah Gazetesi Ankara büro çalışanları ile buluştuğu yemekte, görüşmelerin hükümet ortaklarına sızması üzerine bu görevden alınmıştı.
Albay Ergen, önce Jandarma Okullar Komutanlığı Kurmay Başkanlığı'na atanmış, daha sonra da 6 ay süreyle Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de askeri ataşe olarak görevlendirilmişti.
ÖNCEKİ HABER

Kitaplar yakılabilir ama düşünceler değil

SONRAKİ HABER

KESK'in yürüyüşü yarın başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...