19 Mayıs 2001 21:00

CASA'da aklanma telaşı

CASA firması Genel Müdürü Alberto Fernandez bir heyetle Ankara'ya gelerek, TAI Genel Müdürü Kaya Ergenç ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Paylaş
CASA'da aklanma telaşı
CASA yetkilileri, son dört ay içerisinde, 41 kişinin ölümüne yol açan uçaklarının uçuş emniyet rekoruna sahip olduğunu öne sürdü.
CASA Genel Müdürü Alberto Fernandez, TAI Genel Müdürü Kaya Ergenç ile birlikte TAI'de bir basın toplantısı düzenledi.
Genel Müdür Fernandez, TAI Genel Müdürü Kaya Ergenç ile birlikte TAI'de düzenlediği basın toplantısında, CASA uçaklarının güvenli olduğunu ileri sürerek, spekülasyon yapılmasının doğru olmadığını savundu.
Kazalarda ölenlerin ailelerine taziyelerini iletmek için 6 kişilik bir heyetle geldiğini belirten Fernandez, "Gerek bizim gerekse TAİ'deki herkesin kalbi kırık" diyerek duygu sömürüsü yapmaya çalıştı. İspanyol yetkili, CASA uçaklarının 1985'ten beri 25 ülkede yaklaşık bir milyon saat uçuş yaptığını söyleyerek, bu uçakların uçuş emniyet rekorunun standartların üstünde olduğunu ileri sürdü. TAI Genel Müdürü Kaya Ergenç de araştırmanın sonuçlanmasının zaman alabileceğine dikkati çekerek, kazaların nedeninin belirlenebilmesi için beklemek gerektiğini söyledi. Ergenç, "Silahlı Kuvvetler'dekiler rastgele uçak almazlar" dedi.
Uzun sürebilir
Kazanın araştırılmasında 3 adım bulunduğunu ve bunları görgü tanıklarının ifadeleri, enkazın incelenmesi ve karakutunun çözümü olarak sıralayan TAİ Genel Müdürü Kaya Ergenç, gerek karakutunun çözümünün gerekse tüm bu unsurların biraraya getirilmesinin uzun süre alabileceğini kaydetti.
'Uçmak bir sanattır'
Ergenç, "Kaza için hayali nedenler ortaya koymanın burada bir anlamı yok, zamana ihtiyaç var. Aerodinamik bir ilimdir, uçmak bir sanattır, çok zor bir olaydır. İcra etmek de zordur, bir kazayı çözümlemek de zordur. Bir bakışta anlaşılmaz. Geçmiş tecrübelerden yararlanmak iyidir, ancak bu tecrübeleri şimdiki kazalara bir ceket giydirir gibi giydirmek kimsenin haddi değildir" dedi. Ankara'da önceki gün düşen uçağın arızası olup olmadığının sorulması üzerine, Ergenç bu uçağın ilk kez kalktığını, bu nedenle arıza gösteremeyeceğini iddia etti.
CASA uçaklarından bazılarının Ege'de görev yapmasının uygun olmadığı yolunda 1998 yılında bir rapor hazırlandığına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Ergenç, "Bunu, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'ndan sormanız lazım, benden değil. Bizim görevimiz ortak üretim yapmaktır. O raporu ben almadım, o raporu benim adamlarım da yapmadı. Buna ancak devlet karar verir" dedi. Ergenç, sözlerine "Uzman mühendislerimiz, kurmay subaylarımız, komutanlarımız sokaktan tayyare toplamıyorlar. Milletin parasını elbette doğru harcıyorlar. Ama firmalar ihtilaflara neden oluyorlar" diye konuştu.
'Bizde yanlış yok'
Türkiye dışında diğer ülkelerde bulunan CASA uçaklarının uçuşlarının durdurulması için bir neden olmadığını savunarak, gerektiği takdirde yapımcı firma olarak diğer ülkeleri de uyaracaklarını anlatan Fernandez, uçaklarda 'yanlış giden bir şey' bulunmadığını ileri sürdü. Fernandez, ne yapılırsa yapılsın kazaların kaçınılmaz olduğunu iddia ederek, "Önemli olan kazanın sonucunu bulup bir daha tekrarlanmamasını sağlamak" dedi. TAİ Genel Müdürü Ergenç, tazminat ödenip ödenmeyeceğinin sorulması üzerine, gerek uçakların gerekse uçaktaki kişilerin sigortalı olduğunu ifade etti. Ergenç, ocak ayında kaza yapan ilk CASA uçağına ilişkin hazırlanan raporun sonuçlarının sorulması üzerine, bu uçağın 1992'den beri kullanıldığını, kazanın sorumlusunun da Silahlı Kuvvetler olduğunu söyledi. "Eğer Silahlı Kuvvetler Casa'dan ya da bizden yardım talep ederse, hay hay tabii ki varız. Ama istemediler. Dolayısıyla bize sormayın, bu rapor neden yayınlanmıyor diye. O raporu biz hazırlamadık, yayınlamak da bizim işimiz değil" diyen Ergenç, CASA'ları överken Fernandez'den geri kalmadı. Ergenç, CASA'ların çok güvenli ve kolay kullanılabilir olduğunu öne sürerek, uçak hakkındaki olumsuz açıklamaların ihalelere katılan rakip firmalar tarafından uydurulduğunu öne sürdü.
ÖNCEKİ HABER

İthal ilaca panzehir: SSK İlaç Fabrikası

SONRAKİ HABER

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...