19 Mayıs 2001 21:00

İthal ilaca panzehir: SSK İlaç Fabrikası

Kriz ilaçta dışa bağımlılığın yararttığı sorunları bir kez daha gösterirken, ithal ilaçların eşdeğerini üreten SSK İlaç Fabrikası'nın önemi de ortaya koydu.

Paylaş
İthal ilaca panzehir: SSK İlaç Fabrikası
Özlem Dinler
İthal ilaca bağımlılığın yol açacağı sorunlar bu krizle birlikte bir kez daha ortaya çıkarken, Türkiye'de ithal ilaç bağımlılığını engellemeye dönük olarak kurulmuş tek kuruluş da tasfiye edilmeye çalışılıyor. İstanbul'da kurulu olan ve hem SSK'lılara ucuz ilaç hem de ithal edilen ilaçların eşdeğerini üreten SSK İlaç Fabrikası, sosyal güvenliğe yönelik tasfiye operasyonunun bir parçasını oluşturuyor.
Sosyal güvenlik kurumlarının varlığına yönelik saldırıların devam ettiği bir dönemde Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK)'nu ilaç piyasasında denge unsuru haline getiren ve fiyatların düşük kalmasını sağlayan SSK İlaç Fabrikası, dışarıdan ithal edilen ilaçların eşdeğerini üretiyor. Ancak, Türkiye'ye alınan ilaçta patent uygulaması ile bu ilaçlar tercih edilmiyor. Diğer yandan ise, yerli ilaç üretiminin giderek yok edilmesi, ekonomide yaşanan krizlerin sonucu olarak ilaç sıkıntısını gündeme getiriyor.
Konuya ilişkin olarak görüştüğümüz SSK ilaç fabrikası çalışanı Turabi Çapar, Türkiye'ye ithal edilen ilaçların, fabrikalarında eşdeğerlerinin üretildiğini ancak doktorlar tarafından bu ilaçların çok fazla tercih edilmediğini söylüyor. 23 yıldır kamu işletmesi olarak faaliyet başlayan SSK İlaç ve Tıbbi Malzeme Sanayi Müessesi Fabrikası'nın, Türkiye'de SSK'ya bağlı tek ilaç fabrikası olduğunu dikkat çeken Çapar, 30'a yakın ayrı ilaç üreten ve yıllık 3 trilyon liralık bir bütçeye sahip olan bu kurumun ürettiği ilaçların SSK'ya yıllık sağladığı tasarrufun 6 trilyon lirarı geçtiğini vurguluyor. Fabrikada üretilen ilaçların sadece SSK hastanelerine verildiğini ifade eden Çapar, fabrikada bulunan 30 yıllık makineler ile SSK'lı hastaların ilacının ancak yüzde 4'ünü karşılayabildiklerini dile getiriyor.
Ucuza ilaç üretiyor
Çapar, ürettikleri ilaçların yanı sıra, özel ilaç sektörlerinden de piyasaya sürdükleri fiyatların çok altında ilaç alımı yaptıklarını belirterek, "Ürettiğimiz ve aldığımız ilaçların her 100 liralık ilacın piyasadaki karşılığı 200 liradır" diyor. SSK'nın kendi ürettiği ilaçtan sağladığı tasarrufun artırılması için fabrikanın geliştirilmesi gerektiğini işaret eden Çapar, "1992 yılında yapılan SSK Genel Kurulu'nda SSK'nın Süreyyapaşa Hastane etrafında kullanılan alanın kapasitesinin 1000 kişiye çıkarılması kararlaştırılmıştı ve sonraki bir iki yıl içinde somut projeler de dönüşmüş olmasına rağmen halen hayata geçirilmiş değil" diyor.
Turabi Çapar, ekonomik krizle beraber yaşanan ilaç sıkıntısında adı geçen Dializm ilaçını 6 ay sonra tekrar üretimine başlatıklarını belirterek, ürettikleri Sektamol adlı öksürük şurubunun da piyasaya sürülmesi için Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat izni beklediklerini açıkladı. Türkiye'ye alınan ilaçta patent uygulamasının ithal ilaçta patlama yarattığını hatırlatan Çapar, dışa bağımlı politikaların, yaşanan ilaç sıkıntısının başlıca nedeni olduğunu vurguluyor. Çapar ayrıca, kriz nedeniyle "tasarruftan" bahseden hükümetin ithal alımından vazgeçmesi gerektiğini kaydederek, yerli ilaç üretiminin ve SSK ilaç fabrikası'nın yaygınlaştırılması istiyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

Gözlerini kan bürüdü

SONRAKİ HABER

CASA'da aklanma telaşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...