19 Mayıs 2001 21:00

Gözlerini kan bürüdü

Bir intihar komandosunun eylemini fırsat bilen İsrail, 34 yıldır ilk kez Filistin topraklarına savaş uçaklarıyla saldırdı.

Paylaş
Gözlerini kan bürüdü
İsrail, sekiz aydır Filistin halkına yönelik olarak sürdürdüğü saldırıların en ağırını gerçekleştirdi. Netanya'daki intihar saldırısını fırsat bilen İsrail ordusu, Filistin topraklarına savaş uçaklarıyla bomba yağdırdı. Batı Şeria ve Gazze'de, Filistin yönetimindeki beş bölgeye düzenlenen hava saldırısında 12 kişi öldü, 100'e yakın insan yaralandı. İsrail böylece, 1967'deki Altı Gün Savaşları'ndan bu yana ilk kez Filistinlilere savaş uçaklarıyla saldırmış oldu.
Filistin yönetimi, saldırıda kullanılan uçakların F-16'lar olduğunu bildirdi.
Bu ölümlerle birlikte İntifada hareketinin başlamasından bu yana meydana gelen İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı, 450'yi aştı. Yaralı sayısı ise onbinlerle ifade ediliyor.
Tüm dünyanın gözü önünde
İsrail saldırısında en büyük can kaybı, Nablus'ta bir polis merkezi ve cezaevinde gerçekleşti. Bombalarla vurulan iki binada 8 Filistinli yaşamını yitirdi, ikisi ağır 46 kişi yaralandı. Cezaevinde bulunan bir Hamas liderinin de yaralılar arasında olduğu öğrenildi.
Savaş uçakları, Ramallah eteklerinde de, Filistin lideri Yaser Arafat'ın korumasını üstlenen Kuvvet-17'nin bir üyesini öldürdüler. Bu saldırıda biri ağır 14 kişi yaralandı.
Ancak İsrail jetleri, bununla da kalmadılar. İntihar komandosunun Tulkarem kasabasından olduğunun öğrenilmesinin ardından, inanılmaz bir vahşetle, Tulkarem'e bomba yağdı. Böylece, intihar saldırısını düzenleyen Filistinlinin "memleketini cezalandıran" İsrail ordusu, çok sayıda kişiyi yaraladı. Tulkarem'deki birçok ev tahrip olurken, Gazze'nin kuzeyinde bir Filistin deniz kuvveti tesisi de vuruldu.
'Ne ilk, ne son'
İsrail Devlet Bakanı Danny Naveh, "Bundan sonra hangi yollara başvuracağımızı açıklamıyoruz, ancak kuşkusuz, savaş uçaklarını ilk ve son kez kullanmıyoruz, bu açıktır" diye konuştu.
"Filistinliler çok ağır bedel ödeyecek" diye tehditler savuran siyonist Bakan, savaş uçağı kullanılmasını "İsrail ordusuna, terörizmle mücadelesi kapsamında özgür hareket imkânı sağlamak" gerekçesiyle açıkladı.
Genel yas ilanı
Savaş uçaklarının katıldığı büyük saldırının ardından, Filistin topraklarında genel yas ilan edildi.
Filistin yönetimi, sivil halka yönelik bombardımanı "katliam" olarak niteleyerek, dünyaya, bu katliamın durdurulması için çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.
Filistin yönetimi tarafından AFP bürosuna gönderilen açıklamada, "Uluslararası topluma, sivil Filistinlilere yönelik katliamın ve polis ve güvenlik birimlerimizin binalarına yönelik bombardımanın durdurulması için çağrıda bulunuyoruz" denildi.
Filistin güvenlik birimlerinden bir yetkili de 1967 yılından bu yana ilk kez savaş uçaklarının kullanıldığını belirterek, bunun çok tehlikeli bir girişim olduğunu söyledi.
Aynı yetkili, "Ellerinde Kalaşnikof'tan başka bir şey bulunmayan bir halka savaş uçaklarıyla bombardıman düzenlemek çok tehlikeli bir girişimdir" dedi.
21 yaşındaydı
Netanya'daki intihar eylemini gerçekleştiren 21 yaşındaki Filistinli, üzerindeki bombaları patlayarak kendisiyle birlikte 6 kişiyi öldürmüş, 100'e yakın kişiyi yaralamıştı. Eylemi İran yanlısı Hamas örgütü üstlenmişti.
Dün de helikopterlerle
İsrail helikopterleri, dün ise Batı Şeria'nın Cenin ve Tulkarem kentlerindeki Filistin yönetimine ait binalara füze saldırısı düzenledi. Bölgeye yönelik bu haftaki ikinci saldırısının bilançosu henüz netlik kazanmadı.
İsrail askerlerinin açtığı ateşte de İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki geçiş noktası olan Karni'de bir Filistinli hayatını kaybetti. Hastane kaynakları ve görgü tanıkları, dün sabah bölgede hiçbir gösteri ve çatışma olmamasına karşın, İsrail askerlerinin toprağını sürmekte olan bir Filistinliye ateş açtıklarını, 30 yaşındaki Filistinlinin göğsünden aldığı yaralarla öldüğünü belirttiler.
Diğer saldırılar
Batı Şeria'da dün de bir Filistin polisi vurularak öldürüldü. Filistinli yetkililer, polise, Cenin kenti yakınında bulunan bir köydeki kontrol noktasında seyir halindeki bir otomobilden ateş açıldığını belirtti. Saldırganların hızla İsrail yönüne kaçtıkları kaydedildi.
Silahlı Yahudi yerleşimciler ise, Ramallah kenti yakınlarında bir Filistin köyüne saldırdı.
Görgü tanıkları, 40 araçla Deir Nitham köyüne gelen Yahudi yerleşimcilerin bir evi yağmaladığını belirttiler. İsrail askerleri, daha sonra gelerek Yahudi yerleşimcileri köyden çıkardı.
ÖNCEKİ HABER

Gençler söz hakkı istiyor

SONRAKİ HABER

İthal ilaca panzehir: SSK İlaç Fabrikası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...