18 Mayıs 2001 21:00

Sümerbank işçisine büyük destek

Fabrikalarının İzmir Ticaret Odası'na hibe edilmesine ve ücretsiz izin dayatmasına karşı işyerini terk etmeyen İzmir Sümerbank işçileri, dün kitlesel bir eylem düzenlediler.

Paylaş
Sümerbank işçisine büyük destek
Fabrikalarının İzmir Ticaret Odası'na hibe edilmesine ve ücretsiz izin dayatmasına karşı işyerini terk etmeyen İzmir Sümerbank işçileri, dün kitlesel bir eylem düzenlediler. Çarşamba gününden bu yana direnişte olan Sümerbank işçilerinin eylemine Tekel sigara ile şarap fabrikası çalışanı ve TÜMTİS üyesi işçiler, sendikacılar, siyasi parti ve kitle örgütü üyeleri, üniversite öğrencileri de katıldı.
Sümerbank işçileri, dün saat 18.00'de fabrikanın ana giriş kapısında, "Atatürk'ün kurduğu, sanayinin temeli fabrikaları, siyasiler paylaşıyor. Mücadelemizin 3. günü" yazılı pankart astılar. Özelleştirme Karşıtı Platform adına da, "Sümerbank İTO'ya peşkeş çekilemez" yazılı pankartın açıldığı eylemde konuşan TEKSİF İşyeri Baştemsilcisi Fatma Kanyılmaz, 250 trilyon değerindeki fabrika arazisinin rant için peşkeş çekildiğini belirtti. "İşimizi, çocuklarımızın geleceğini istiyoruz. İşçi olmakla övünen bizlere bu elbiselerimizi layık görmediler" diyen Kanyılmaz, üzerindeki iş önlüğünü çıkarıp yaktı. Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı da, "Cumhuriyet'in en büyük kazanımlarından sanayiinin motoru Sümerbank fabrikasının teslim etmeyeceğiz" dedi. İşçilerin eş ve çocuklarının da katıldığı eylemde sık sık, "Genel rev genel direniş", "İş ekmek yoksa, barış da yok", "Sümerbank işçisi yalnız değildir", "IMF defol bu memleket bizim", "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz", "Sümerbank halkındır, halkın kalacak", "IMF'nin itleri, sattırmayız KİT'leri" sloganları atıldı.
Eyleme, Tek Gıda-İş, TÜMTİS, Harb-İş, Hava-İş, Türk Metal, BES ve Haber-Sen İzmir şubeleri; TEKSİF Bergama, Manisa, Nazilli ve Çiğli şubeleri; Belediye-İş İzmir 2 ve 6 No'lu, Tes-İş 1 No'lu ile Eğitim-Sen 1 ve 2 No'lu şubelerin başkanları, yönetici ve işyeri temsilcileri; Petkim ve TÜPRAŞ işyeri temsilcileri; DİSK Ege Bölge Temsilciliği yöneticileri; EMEP Genel Merkez, il ve ilçe yöneticileri; ÖDP, FP, CHP, SİP ve İP ilçe yöneticileri; TYS İzmir Temsilciliği, İHD ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi yöneticileri de katıldı.
Destek ziyaretleri
Öte yandan dünkü eylemden önce işçilere, dayanışma ziyaretleri de yapıldı. Önceki gün ve dün Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri, Emeğin Partisi, İP İzmir il yöneticileri, KESK İzmir Şubeler Platformu'na bağlı sendikaların yöneticileri ve Tekel işçileri işçileri ziyaret etti.
İZTOV'a peşkeş
Sümerbank Fabrikası 160 dönümlük arazisi ile İzmir Ticaret Odası Vakfı'na bedelsiz verilmek isteniyor. Arazide paralı üniversite kuracağı söylenen İZTOV, bunun için ayrıca kredi de alacak. Süresiz izne çıkartılmak istenen işçilerin içeride 1 aylık maaşları ve ödenip ödenmeyeceği belirsiz günü gelmiş iki ikramiyesi bulunuyor. İşçiler, alacaklarının ödenmesini istiyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Tekelleşmeye vize gazeteciliğe darbe

SONRAKİ HABER

Bankaların tasfiyesine çalışanlardan tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...