18 Mayıs 2001 21:00

İşçilerden ortak eylem

Avrupa'nın farklı ülkelerinde çalışan işçiler, konfeksiyon devinin işçi kıyımına karşı, İngiltere'de protesto yürüyüşü yaptı.

Paylaş
İşçilerden ortak eylem
Arif Bektaş
Avrupa'nın en büyük mağazalar zincirinden biri olan Marks & Spencer'ın (M&S) işten atma ve mağazalarını kapatma kararlarına karşı tepkiler giderek büyüyor.
Belçika, Fransa, İspanya, Almanya, Hollanda ve diğer Avrupa ülkelerinden Londra'ya gelen 5 bin işçi, işlerini korumak için bir yürüyüş düzenledi. İngiliz ve Fransız sendikalarının işbirliğiyle düzenlenen yürüyüş, M&S'nin Baker Street'teki merkez binası önünde başladı. İngiltere'nin gelir rekortmeni olan Oxford M&S önünden devam eden yürüyüş, Hyde Park'ta sona erdi. Binlerce işçi, çeşitli dillerde pankartlarla işten atma planlarını protesto ederken, sendikacılar da mağaza patronları ve hükümetlere yüklenen konuşmalar yaptı. İşçiler, şirketin kâr için bütün oyunlara başvurduğunu belirterek, diğer ülkelerde de yürüyüşler düzenleneceğini duyurdular.
Hükümetler harekete geçmeli
Hyde Park'ta toplanan işçilere bir konuşma yapan İngiltere Sendikalar Konfederasyonu (TUC) Genel Başkanı John Monks, M&S'nin işten atma kararlarını geri almasını ve hükümetlerin de, işçi haklarını korumak için harekete geçmesini talep etti. Fransa'da 18 mağazanın yasadışı bir biçimde kapanacağını belirten Fransız sendikacılar da, taleplerden geri adım atmayacaklarını dile getirdi.
Hep aynı bahane
Öte yandan, M&S Yönetim Kurulu Başkanı Luc Vandevelde, basına yaptığı açıklamada, işten atmaları 'yeniden yapılanma' süreciyle gerekçelendirdi. Şirketin üç yıl içinde 100 milyon sterlin zarar ettiğini söyleyen Vandevelde, bazı şubeleri kapatmaktan başka yollarının kalmadığını iddia etti.
Sendikacılar ve işçiler ise, "Sebepler ne olursa olsun, fatura hep işçilere kesiliyor" diyerek bu sözlere yanıt verdiler.
Marks&Spencer, geçtiğimiz mart ayında, Avrupa'daki 39 mağazasını kapatacağını açıklamıştı. En az 4 bin işçinin sokağa atılması anlamına gelen bu karara karşı, başta Fransa olmak üzere birçok ülkede protestolar düzenlendi.
ÖNCEKİ HABER

'Polis düzeni' istiyorlar

SONRAKİ HABER

Taban fiyat enflasyona yem olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...