17 Mayıs 2001 21:00

'Polis düzeni' istiyorlar

Polis, hazırladığı raporda bütün gençleri "terörist" ilan ederek, baskı altına almaya çalışıyor. Bu yönde hazırlanan son raporda, gençlerin Anayasal hakları, en insani talepleri dahi "terör örgütlerinin oyunu" olarak niteleniyor.

Paylaş
'Polis düzeni' istiyorlar
Savaş Velioğlu
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün, eğitimin paralı olmaması gerektiğini, kitapların pahalı olduğunu ve öğrencilere baskı yapıldığını savunan kurumların 'yasadışı örgüt' olarak tanımlandığı raporu tepki topluyor. Rapora tepki gösteren Emek Gençliği Merkez Yürütme Kurulu üyesi Mehmet Alşan, ""Asıl terörizm, parasız, bilimsel ve eşit bir eğitim hakkı talebine sahip çıkan milyonlarca genci, terörist ve henüz olgunlaşmamış çocuklar olarak ilan etmektir" dedi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nce hazırlanan bir raporda hakları için mücadele eden dernekler, vakıflar ve bunların gençlik kolları yasadışı ilan ediliyor. AA'nın duyurduğu raporda, "Eğitimin paralı olduğu, fakir öğrencilerin okula gidemediği, kayıt parası olmaması gerektiği, kitapların çok pahalı olduğu, kılık-kıyafet yönetmeliğinin karşısında oldukları, Türkiye'de çağa uygun eğitim verilmediği, öğrencilerin kendilerini geliştiremedikleri ve öğrencilere baskı yapıldığı, bahanelerini öne süren yasadışı örgütler"in, bu taleplerle gençliği harekete geçirmeye çalıştığı iddia ediliyor.
Pek çok kurum suçlandı
"Yasadışı örgütler, silahlı militan açığını gidermek, amaç ile fikirlerini yaymak ve gizlenmek amacıyla siyasi parti, sendika, dernek, vakıflar ve eğitim kurumlarına sızmaya çalışmaktadır" denilen raporda, adı verilmeden bazı siyasi partilerin, derneklerin, vakıfların ve kültür merkezlerinin de "demokratik ortamdan yararlanan terörist"lerce kurulduğu öne sürülüyor.
Yayınlanan raporda, gençlerde karşılaştıkları olumsuzluklara karşı tahammülsüz ve hemen tepki verebilecek bir ruh halinin oluştuğu da dile getirilerek, gençlerdeki isyan duygularının kışkırtıldığı iddia edilerek, alanlara çıkıp taleplerini savunan gençler 'yasa dışı örgüt üyeliği' ile suçlanıyor.
Emek Gençliği tepki gösterdi
Gazetemize raporu değerlendiren Emek Gençliği Merkez Yürütme Kurulu üyesi Mehmet Alşan, "Eğitimde yaşanan sorunları yok saymak, hakkına sahip çıkanları 'henüz araştırma yeteneği kazanamamış' kişiler olarak değerlendirip mücadelelerini bastırmaya çalışmak, onları 'terör örgütü' olarak ilan etmek, eşitsizlikler ve baskı üzerine kurulu düzenin devamını sağlamak için çaba sarfetmekten başka bir şey değildir" dedi.
Alşan, eğitim sisteminin amacının araştırmacı, üretken, sorgulayan ve hakkını arayan gençler yetiştirmekten çok varolana tabi olan, ben merkezci, idealleri olmayan gençler yetiştirmek olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Parasız ve eşit olması gereken eğitim, ülkemizde paralıdır ve fırsat eşitsizliği hat safhadadır. Devlet okullarına ayrılan bütçe her yıl daha da azaltılmakta ve eğitim standartları düşürülmektedir. Üniversite sınavını kazananlar kazanamayanların % 20'si bile değildir. Kılık kıyafet yönetmeliği ile gençler tektipleştirilmeye çalışılmaktadır".
Amaç sindirmek
Devletin gençlerin eğitim ihtiyacını karşılaması ve eğitimde var olan çarpıklıkları gidermesi gerekirken, polis aracılığı ile liseli gençlerin en temel taleplerini ve haklarını alma mücadelesini bastırmaya çalıştığını ifade eden Alşan, yayınlanan raporun bunun göstergesi olduğunu dile getirdi.
Anayasal hak olan eğitimde yaşanan çürümüşlüğün farkına vararak, haksızlıklara karşı gelmenin ve hakkını aramanın bir gencin en doğal hakkı olduğunu vurgulayan Alşan, "Hazırlanan raporda, anayasal haklarından mahrum bırakılan milyonlarca genç 'terörist' olarak ilan edilmektedir. Devlet bu tutumu ile dün olduğu gibi bugün de gençliği karşısına almaktadır" dedi. "Asıl terörizm parasız, bilimsel ve eşit bir eğitim hakkı talebine sahip çıkan milyonlarca genci, terörist ve henüz olgunlaşmamış çocuklar olarak ilan etmektir" diyen Mehmet Alşan, Emek Gençliği olarak Terörle Mücadele Müdürlüğü'nün hazırladığı bu raporu kınadıklarını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Memur Ankara yolunda

SONRAKİ HABER

İşçilerden ortak eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...