16 Mayıs 2001 21:00

Çöplüklerde kriz var!

Kent çöplükleri, ekonomik krizin net göstergelerinden biri oldu. Kentler artık daha az çöp üretiyor. Çöplerdeki azalmanın nedeni; halkın sadece zorunlu ihtiyaçlarını alabilmesi olduğu kadar; çöplerde ekmek parası arayanların sayısının da büyük ölçüde artması...

Paylaş
Çöplüklerde kriz var!
Ekonomik krizin olumsuzlukları, kendisini çöpte de göstermeye başladı. Antep'te nisan ayında toplanan çöp miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.5 düştü. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı verilerinden derlenen bilgiye göre; Antep'te 2000 Ocak-Nisan aylarında 73 bin 799, bu yılın aynı döneminde yüzde 4.9 oranında düşüşle 70 bin 205 ton evsel atık toplandı.
Gaziantep'te toplanan çöp miktarında, geçen yılın aynı dönemine göre ocak ve mart aylarında önemli bir değişiklik olmadı. Ancak, toplanan çöp miktarı bu yılın şubat ayında yüzde 8.4, nisanda ise yüzde 13.5 oranında geriledi.
Daha az alıp daha az atıyorlar
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali İhsan Sofuoğlu, toplanan çöp miktarındaki düşüşün, ekonomik krizin net bir göstergesi olduğunu söyledi. Evsel atık miktarındaki düşüşün, toplumun ekonomik krizden olumsuz etkilenmesinin işareti olduğunu belirten Sofuoğlu, "İnsanlar hem daha az almaya hem de aldıklarını azami oranda değerlendirmeye başladılar. Gelir düzeyi yüksek kesimdekilerler dahil olmak üzere, herkes acil ihtiyaçlarına yönelik alışveriş yapıyor" dedi.
Tüketim azaldı
Halkın alım gücü düşünce, tüketimin de azaldığını ifade eden Sofuoğlu, bunun sonucu olarak toplanan evsel atık miktarının düştüğüne dikkati çekti.
Çöp toplayıcılar arttı
Evsel atıkların önce kent içerisinde sokak, cadde ve bulvarlara konulan konteynerlerde toplandığını anımsatan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali İhsan Sofuoğlu, "Kentlerde konteynerlerdeki çöplerin içerisinden değerlendirilebilecek olanları seçenler var. Bunları alıp, cam, metal, kağıt ve benzeri gruplara ayırarak satıyorlar. Belediye olarak konteynerlerdeki çöpleri alıp, katı atık imha tesislerinde işlemden geçiriyoruz. Yerinde ayrıştırma işleminden geçiriyoruz" dedi.
Yaşanan ekonomik kriz ile birlikte evsel atıkların önemli ölçüde azaldığını, ancak konteynerlerde, yani (kaynağında ayrıştırma) yapan insanların sayısının arttığını anlatan Ali İhsan Sofuoğlu, "Hem de daha detaylı ayrıştırma yapıyorlar. Bu da topladığımız çöp miktarının azalmasına yol açıyor" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Hem sahte, hem yasakçı

SONRAKİ HABER

Bakü-Ceyhan üzerinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...