16 Mayıs 2001 21:00

Gazprom'dan Yılmaz'a destek

Ankara DGM'nin Mavi Akım projesi ile ilgili başlattığı soruşturmanın merkezinde bulunan ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a Gazprom şirketinden destek geldi.

Paylaş
Gazprom'dan Yılmaz'a destek
Ankara DGM'nin Mavi Akım projesi ile ilgili başlattığı soruşturmanın merkezinde bulunan ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a Gazprom şirketinden destek geldi. Rusya Büyükelçiliği'nde dün büyükelçi Aleksandr Lebedev'le birlikte basın toplantısı düzenleyen Rus Gazprom şirketinin 1'inci Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Yury Komarov, Rusya'da Gazprom şirketinin binasında 18 Eylül 1999'da Yılmaz ile Gazprom Başkanı Çernomirdin arasında görüşme olmadığını öne sürdü. Yılmaz, Anadolu Ajansı'nın görüşme ile ilgili geçtiği haber ve fotoğrafa rağmen, bu görüşmeyi yalanlamıştı.
Büyükelçi Lebedev, Mavi Akım'ın son zamanlarda sert ve asılsız saldırılara maruz kaldığını öne sürerek, basın toplantısını kendisinin organize ettiğini vurgulama ihtiyacı duydu.
Lebedev, Mavi Akım'ın Türkiye içinden ve dışından politik nedenlerle saldırıya uğradığını öne sürdü.
Gazprom yetkilisi Komarov, Türkiye'deki kaygıları anladıklarını projenin 2002'ye kalmasının nedeninin Türkiye'deki bürokrasiden kaynaklandığını öne sürdü. Komarov, gelecek gazın pahalı olduğu iddialarını da reddederek, gazın fiyatının Avrupa'ya verdikleri fiyatın üzerinde olmadığını ileri sürdü.
Gazprom şirketinin projenin Samsun-Ankara boru hattını yapacak olan ANAP'lı Haznedaroğlu-Öztaş şirketini, Gazprom'un seçmesinin nedeninin sorulması üzerine Komarov, şirketi ana müteahhit İtalyan Saipem firmasının seçtiğini ve bunun doğal olduğunu öne sürdü.
Gazetecilerin Mavi Akım-Yılmaz bağlantısına ilişkin ısrarlı sorularını, "Sorularınızı, bağlantıyı anlamıyorum" diyerek geçiştirmeyi tercih eden Komarov, Yılmaz Çernomirdin görüşmesinin hatırlatılması üzerine, "1999 sonbaharında Yılmaz'la görüşmemiz olmadı" dedi. Çernomirdin'in o dönemdeki görevinin sorulması üzerine önce Bizim Evimiz Rusya Partisi'nin Başkanı olduğunu söylemekle yetinen Komarov, daha sonra Çernomirdin'in o dönemde Gazprom Başkanı olduğunu söylemek zorunda kaldı.
Projenin son durumu hakkında da bilgi veren Komarov, Kuzeydeki doğalgaz yataklarından boru hattı ağına kadar olan 600 kilometrelik boru hattının tamamlandığını, gazı Karadeniz'e ulaştıracak 300 kilometrelik hattın inşasının da sürdüğünü kaydetti. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


1300 liman işçisi işbıraktı
Mersin Limanı'nda çalışan Liman-İş üyesi işçiler önceki gün işbıraktı. Yaklaşık bir yıldır giyim ve sosyal haklarını alamayan liman işçileri, gece vardiyasının da kaldırılmak istenmesi üzerine eyleme başladılar. Dün de devam eden eylem, işçilerin talepleri yerine gelinceye kadar devam edecek.
Önceki gün sabah saatlerinde liman içindeki yemekhanede toplanan 1300 işçi, saat 11.30'da yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca "Kurda kuşa arıya, maaş düştü yarıya", "Direne direne kazanacağız", "Hükümet şaşırma, sabrımızı taşırma", "İşçi memur el ele, genel greve" sloganları atan liman işçileri, İşletme Müdürü Kenan Şen'i istifaya çağırdılar.
Liman-İş Sendikası Şube Başkanı Fevzi Aslan, Liman İşletme Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamada, ellerinden alınmaya çalışılan haklarını korumak için bir araya geldiklerini söyledi. Aslan, "Merkezi hükümeti ve hortumcularını arkasına alan Mersin Liman Yönetimi, kurulduğundan bugüne kadar, üç vardiya halinde çalışan liman işyerini, tasarruf tedbirleri bahanesi ile tek vardiyaya düşürmek istiyor. Amaç bellidir; Mersin Limanı'nı kötüleyerek, özelleştirmeye peşkeş çekmek istiyorlar" dedi.
Daha sonra Liman İşletme Müdürlüğü önüne siyah çelenk bırakan işçiler, daha sonra yürüyerek liman içindeki yemekhanelerine döndüler.
Türk-İş İl Temsilcisi Petrol-İş Şube Başkanı Enver Cuydur, Kristal-İş Şube Başkanı Fehmi Sandallı, Yol-İş Şube Başkanı Sayım Evren, Tüm Yargı-Sen Şube Başkanı İsmail Hakkı Şimşek, CHP Merkez İlçe Başkanı Adnan Gündoğdu da liman işçilerinin eylemine destek verdi.
ÖNCEKİ HABER

Tecridin tanığı tecridi anlattı

SONRAKİ HABER

'Kendi toprağımızı arayacağız'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...