16 Mayıs 2001 21:00

Blair özelleştirme atağına hazırlanıyor

İngiltere Başbakanı Tony Blair'in İşçi Partisi'nin seçim sonrası programı basına sızdı.Blair, seçimleri kazanması halinde eğitimde ve sağlıkta hızlı bir özelleştirme furyası başlatmayı tasarlıyor.

Paylaş
Blair özelleştirme atağına hazırlanıyor
İngiltere'de 7 Haziran günü yapılacak seçimler öncesinde sosyal güvenlik, eğitim ve sağlık alanında kucak dolusu vaatler veren İşçi Partisi'nin gerçek hedefinin özelleştirme olduğu ortaya çıktı. The Guardian gazetesinin hükümete yakın kaynaklardan ele geçirdiği programa göre, İşçi Partisi, yeniden seçilmesi halinde sağlık ve eğitimde büyük özelleştirmeler yapmaya hazırlanıyor. Tony Blair'ın İşçi Partisi, böylece bu alanlardaki hizmet kalitesinin yükseleceği propagandası yapıyor.
İktidara doymuyorlar
The Guardian'ın incelediği rapor, Blair'e yakınlığı ile bilinen "düşünce kuruluşu" Halk Siyaseti Araştırmaları tarafından hazırlanmış. Başbakan'ın çevresinden Martin Taylor'ın başkanlığını yaptığı komisyonun çalışmasının İşçi Partisi'nin seçim öncesinde açıklayacağı manifestosunda aynen yer alması bekleniyor. Taylor, partinin istediği "reformları" gerçekleştirmek için 10 yıl daha iktidarda kalması gerektiğini söyleyecek.
Öte yandan, ülkede seçim sürecine girilmesiyle, yabancıların sahip olduğu oy potansiyelini de hesaplayan partiler, göçmenlere yönelik oy avcılığı çalışmalarını başlattı. Bu partilerin oy isterken öne sürdükleri vaatlerin en önemlisi, "ırk eşitliği"ni sağlamak. İktidardaki İşçi Partisi, muhalefetteki Muhafazakârlar, Liberaller ve diğerleri; camileri, dernekleri, okulları ve yabancıların yoğun olduğu mahalleleri gezerek oy talep ediyorlar. Ancak gerçekler, bu partilerin vaatlerinin sahte olduğunu kanıtlıyor.
Toplama kampı gibi
Elde edilen bilgilere göre hükümet, ilticacıların yerleştirileceği ve ülkenin en büyük "mülteci kampı" olacak olan bir kampı kurmak için hazırlıklar yapıyor. Başkent Londra'nın batısında yer alan Harmondsworth Kampı'nın yanına kurulacak kampta toplanacak ilticacılar, dışarı adım atamayacak. Bir tür cezaevi gibi tasarlanan kampa 550 kişi yerleştirilecek. Kampın, 29 Haziran'da faaliyete geçmesi bekleniyor.
Göçmen örgütlerinden tepki
Göçmen haklarını savunan örgütler, kampın açılmaması için mücadele başlattılar. Çalışmalar devam ederken, düzenlenen kampanyanın yetkilileri, kamuoyunun göçmenler lehine baskı yapmasını talep etti. 30 Mayıs'ta bir miting düzenleyecek olan kuruluşlar, 30 Haziran'da da kamp önünde büyük bir protesto eylemine hazırlanıyor. Sözde ırk eşitliğini savunan İşçi Partisi, yabancı oylarını kazanmak için kampın açılışını seçim sonrasına bıraktı. Üstelik, bu partiyi "yabancılara karşı yumuşak davranmak" ile suçlayan Muhafazakârlar da, aynı yabancılardan oy isteme ikiyüzlülüğünü gösterebiliyor.
ÖNCEKİ HABER

İşte öğrencilerin alternatifi

SONRAKİ HABER

Çökenden de beter!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...