25 Ağustos 2011 10:21

EXPO rant kaygılarına alet olmasın

DÜNYANIN en büyük uluslararası etkinliklerinden biri olan EXPO 2020 için başvuruda bulunan İzmir’in aday üyeliğe alınmasının ardından, EXPO’nun nerede yapılacağına ilişkin tartışmalar yeniden başladı.  Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, İzmir EXPO 2020 ile ilgili olarak yer seçimi konusunda bir basın toplantısı

EXPO rant kaygılarına alet olmasın
Paylaş

DÜNYANIN en büyük uluslararası etkinliklerinden biri olan EXPO 2020 için başvuruda bulunan İzmir’in aday üyeliğe alınmasının ardından, EXPO’nun nerede yapılacağına ilişkin tartışmalar yeniden başladı.  

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, İzmir EXPO 2020 ile ilgili olarak yer seçimi konusunda bir basın toplantısı düzenledi.

Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Şube Başkanı Gökhan Hüseyin Erkan,  EXPO’nun yer seçiminde rant kaygılarının, yapılaşma baskılarının, arsa spekülasyonunun bertaraf edilmesinin ve doğru yer seçiminin EXPO’da başarı için ön koşul olduğunun altını çizdi.

Erkan basın toplantısında, EXPO’ya ilişkin yapılan toplantıların büyük çoğunluğunun turizm, ticaret, gayrimenkul sektörlerinin temsilcilerine ve örgütlerine yönelik düzenlendiği eleştirisini getirerek, “Uzmanlık alanlarına göre bilimsel araştırmalar ve mesleki temsiliyetler göz ardı edilmiştir” dedi.

İzmir’in EXPO alanı olarak İnciraltı’nın gösterildiğini belirten Erkan, “EXPO alanının büyüklüğünün ve otopark alanlarının planlandığı, alanın ihtiyaca göre genişletilme olanağının bulunduğu belirtilmektedir. Bu hata uluslararası kamuoyunu yanlış yönlendirmektedir” dedi.

KARA LEKE

Uluslararası Sergiler Bürosunun resmi İnternet sitesinde, “Sağlık Teması”nı desteklemek amacıyla Asklepion, Allianoi ve Agamemnon’a referans verildiğini belirten Erkan, “Antik dönemin sağlık merkezi Allianoi’nin baraj altında kalması Ege’nin kültürel tarihinde kara bir leke, sağlık temasının en önemli tutarsızlık sembolüdür. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığının açıklamalarında böyle bir kentin olmadığı iddiası ise hafızalardadır” dedi.

Son dönemde kamuoyunda EXPO için yeniden alternatif yerler tartışılmaya başlandığını belirten Erkan, “İzmir’de de bu anlamda ilçeler arası rekabete değil, iş birliğine ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.

En uygun yerin EXPO 2015 için de önerdikleri Buca Kaynaklar Gölet Bölgesi olduğunu ifade eden Erkan, “Kaynaklar fuar alanı kentin çeperinde, güçlü karayolu  bağlantısı bulunan, kolay ulaşılabilir doğal bir çevre içerisinde kalmaktadır. Alan mevcutta rekreatif ve eğlence amaçlı hizmet etmektedir. Kent merkezinin hizmet fonksiyonlarından kolay ve daha az maliyetle faydalanabilecek bir konumda yer almaktadır” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kaddafi’yi bulana 1.7 milyon dolar

SONRAKİ HABER

Dokuz Eylül skandallar üniversitesine döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...