15 Mayıs 2001 21:00

Sahte sendika protesto edildi

Kamu emekçileri, dün Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan grevsiz toplusözleşmesiz sahte sendika yasa tasarısını protesto etmek amacıyla dün birçok ilde eylem yaptılar.

Paylaş
Sahte sendika protesto edildi
KESK, hükümetin grev ve toplusözleşme yasa tasarısına karşı aldığı direniş kararını hayata geçirmeye başladı. Kamu emekçiler, dün birçok ilde yaptıkları eylemlerle "Sahte Sendika Yasası'na hayır" dediler. 4 Mart 1998'de Kızılay'da gerçekleştirdikleri direnişi hatırlatan kamu emekçileri, hükümetin yasa tasarısını geri çekmemesi halinde yine Ankara'ya yürüyeceklerini bildirdiler. Kamu emekçilerinin grev ve toplusözleşme talebi, Ankara, Mersin, Diyarbakır ve Çorum'da polis saldırısı ve gözaltılarla karşılandı.
Mersin'de KESK'e bağlı sendikaların bulunduğu pasaj önünde oturma eylemi ve basın açıklaması yapmak isteyen kamu emekçilerine polis saldırdı.
Polis saat 12.00'da bir araya gelen kamu emekçilerine, "eylemlerinin yasadışı olduğunu ve oturma eyleminin 3 dakika içerisinde dağıtılacağını" söyledi. KESK Dönem Sözcüsü Enerji-Yapı Yol Sen Şube Başkanı Ferbaha Fırat ise eylemin demokratik olduğunu belirtti. Ancak polis kamu emekçilerini coplayarak gözaltına almaya başladı.
Saldırı sonucunda 19 kamu emekçisi feci şekilde dövülerek yaralandı. Cevat Ulaş adlı kamu emekçisi polisin darbeleri sonucu kalp krizi geçirdi. Sendikaların bulunduğu pasajın içerisinde bulunan diğer insanları da yumruklayarak dışarı atan polise karşı, memurlar "Polis dışarı" sloganıyla tepkilerini gösterdiler. Kamu emekçileri daha sonra gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılması isteğiyle toplu olarak Mersin Emniyet Müdürlüğü önüne gittiler.
Diyarbakır'da 8 gözaltı
Diyarbakır'da Ofis semtindeki Konukevi önünde basın açıklaması ve oturma eylemi yapmak isteyen kamu emekçileri polis tarafından engellendi. Ofis çevresinde yığınak yapan polis, Konukevi'e açılan tüm sokaklara barikat kurdu. KESK temsilcileri polisle tartışırken etrafta toplanan kamu emekçileri ise polis tarafından dağıtıldı. Polisin müdahalesi sonucunda Eğitim-Sen GYK üyesi Serdar İnal, Tarım Gıda-Sen MYK üyesi Haşim Uslu, SES Şube Sekreteri Muhsin Uyanık, Tüm Yargı Sen Şube Başkanı Aziz Yaşar, Tüm Bel-Sen Yönetim Kurulu üyesi Seyit Narin, Haber-Sen Şube Başkanı Emin Gürel, Enerji-Yapı Yol Sen Şube Başkanı Yakup Keskin ve Eğitim-Sen üyesi Zeyat Caylan gözaltına alındılar.
Sadaka değil, toplusözleşme
İstanbul'da Aksaray Metro önünde oturma eylemi yapan KESK üyeleri "Her yer Kızılay her yer direniş", "Yasakçı yasa geri çekilsin", "Devlet güdümlü sendikaya hayır", "Sendika hakkımız grev silahımız", "Sadaka değil toplusözleşme", "IMF uşağı hükümet istifa" sloganlarını attılar. 200'ü aşkın kamu emekçisi adına açıklama yapan KESK Genel Sekreteri Sevil Erol, sözleşmeli, grevli ve özgür bir sendika yasası istediklerini söyledi. Erol, yasanın geri çekilmemesi durumunda, 4 Mart 1988'de olduğu gibi direnişe geçmekten çekinmeyeceklerini vurguladı. Oturma eyleminin ardından KESK'e bağlı sendikaların şube başkanları, milletvekilleri, Plan Bütçe Komisyonu ve Başbakan'a faks çekti.
'Boyun eğmeyeceğiz'
KESK Adana Şubeler Platformu, Uğur Mumcu Meydanı'nda oturma eylemi ve basın açıklaması yaptı. KESK Dönem Sözcüsü BES Adana Şube Başkanı Yaşar Durmuş, oturma eylemi sırasında yaptığı basın açıklamasında, 3 yıl önce 4 Mart'ta Kızılay Meydanı'nda düzenledikleri eylemle bu yasayı istemediklerini haykırdıklarını hatırlatarak, "Biz hak ve özgürlüklerimizi kısıtlayan, yasaklayan değil, toplusözleşme ve grev hakkımızı içeren, özgürlükçü ve demokratik bir yasa istiyoruz. KESK hakların ve özgürlüklerin elimizden alındığı böyle bir yasaya asla boyun eğmeyecektir" dedi. Eylem boyunca taleplerini dile getiren sloganlar atan emekçiler, daha sonra Cemalpaşa Postanesi'nden TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na faks çektiler.
Antep/Malatya/Tunceli
Sahte Sendika Yasa Tasarısı'na karşı Gaziantep'te de Maliye binası önünde basın açıklaması yapıldı. Eyleme TÜMTİS, Genel-İş 1, 2, 3 No'lu şubeler ile EMEP üye ve yöneticileri de katılarak destek verdiler. Postane önünde eylem yapan KESK Malatya Şubeler Platformu üyeleri de "Sahte Sendika Yasası'na hayır" dediler. KESK Dönem Sözcüsü Hasan Kaldık, "Kamu emekçileri 11 yıllık süreçte yarattığı değerlerin yok edilmek istenmesine izin vermeyecektir" diye konuştu. Yağmur altına gerçekleştirilen eylemin ardından faks çekildi. Eyleme Tek Gıda-İş, EMEP ve HADEP de katıldı. Tunceli'de Emek Platformu'nca yapılan eylem için postane önünde toplanan kamu emekçilerini polis engellemek istedi. Polisle yapılan kısa görüşmenin ardından gerçekleştirilen basın açıklamasından sonra Başbakanlık ve Plan ve Bütçe Komisyonu'na faks çeken kamu emekçileri, grev ve toplusözleşmesiz yasa istemediklerini söylediler.
ÖNCEKİ HABER

IMF'ye biat programı

SONRAKİ HABER

'Sendika yasağı' komisyondan geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...