15 Mayıs 2001 21:00

IMF'ye biat programı

Dün Merkez Bankası'nın ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BBDK)'nun açıkladığı programlar ile hükümet IMF'nin bütün isteklerini kabul ettiğini yine kanıtladı.

Paylaş
IMF'ye biat programı
Hükümet bütün ekonomi politikalarını IMF'nin karar mekanizmalarına bıraktığını, dün açıkladığı programlarla bir kez daha ortaya koydu. Merkez Bankası para politikalarını aynen IMF'nin istediği gibi belirlerken, aynı saatlerde BBDK da kamu bankalarının üç yıl içerisinde özelleştirileceğini açıkladı. Yine bu açıklamaların yapıldığı an da IMF de hükümetin verdiği niyet mektubunu Washington'daki merkezinde görüştü.
Dün Merkez Bankası'nın ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BBDK)'nun açıkladığı programlar ile hükümet IMF'nin bütün isteklerini kabul ettiğini yine kanıtladı. Merkez Bankası'nın açıkladığı para programı krizden önce uygulanan para programının bütün hedeflerini içerirken, Merkez Bankası'nın faaliyetlerini de tamamen IMF'ye teslim ediyor.
Programı açıklayan Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, 2001 yılının, "Enflasyonsuzlaşma sürecinde bir kayıp olmakla birlikte, Türkiye ekonomisinin yapısal problerini çabuk ve kalıcı bir biçimde çözebilmek açısından da bir kazanç olduğunu" savundu.
Serdengeçti, fiyat istikrarının, Merkez Bankası'nın tek ve nihai hedefi olduğunun, 1211 sayılı Merkez Bankası Yasası'nda, 4561 sayılı yasa ile yapılan değişikliklerle, açıkça belirtildiğini kaydetti.
Serdengeçti, Merkez Bankası Yasası'nın son halinde öngörülen Para Politikası Kurulu'nun, politika araçlarının hükümet ile Merkez Bankası'nın birlikte belirleyeceği enflasyon hedeflerinin gerçekleştirilmesine yönelik kullanılmasını sağlayacağını ve kurumsal yapıya yeni bir boyut getireceğini söyledi.
Borç alınan para rezerv tutulacak
Serdengeçti, 2001 yılı Mayıs-Aralık döneminde, IMF ile Dünya Bankası'ndan yaklaşık 15.7 milyar dolar tutarında dış kaynak beklendiğini söyledi. Programa göre, IMF'den sağlanan dış kaynağın brüt 3.7 milyar doları (net 2.4 milyar doları), Merkez Bankası rezervlerini desteklemek amacıyla kullanılacak. Sağlanan dış finansmanın yaklaşık 6.5 milyar dolarının Mayıs ve Haziran aylarında kullanılacağı belirtilen programda, bu kaynağın "mali piyasalarda istikrarın sağlanmasında önemli katkıda bulunarak, faiz oranlarının aşağı çekilmesine ve döviz kurlarının dengeye kavuşmasına yardımcı olacağına" inanıldığı bildirildi. Bu arada programda ek dış finansman desteği dışında, Hazine'nin uluslararası piyasalardan yapacağı dış borçlanmanın da, bütçe finansmanının yurtiçi mali piyasalar üzerinde yaratacağı baskıyı hafifletecek, önemli bir unsur olacağı vurgulandı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

Yoksul ülkeler eşit hak istiyor

SONRAKİ HABER

Sahte sendika protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...