14 Mayıs 2001 21:00

Eylemlerde hükümet ve IMF'ye öfke

Çanakkale ve Kocaeli'de düzenlenen çiftçi eylemlerinde, üreticiler, kendilerini zor duruma düşüren siyasilere öfkesini dile getirdi.

Paylaş
Eylemlerde hükümet ve IMF'ye öfke
Çanakkale ve Kocaeli'de düzenlenen çiftçi eylemlerinde, üreticiler, kendilerini zor duruma düşüren siyasilere öfkesini dile getirdi. Ülkedeki istikrarsızlığın, yolsuzlukların, enflasyonun sebebinin çiftçiyi yok sayan siyasi iktidar olduğunu belirten üreticiler, "IMF'nin kölesi olduk" dediler.
Çanakkale Cumhuriyet Meydanı'nda toplanmaya başlayan Biga, Lapseki, Eceabat, Ayvacık, Ezine, Bayramiç, Yenice, Gelibolu ve Çan'lı 1500 çiftçi, taşıdıkları dövizlerle siyasilere olan öfkelerini ortaya koydu.
"Emek+üretim= Onurlu yaşam", "Efendilik buysa köleliğe razıyız", "Taban fiyatını IMF değil, üretici belirlesin", "Hortumcular tatilde, çiftçiler hapiste", "Ecevit, Bahçeli, Yılmaz; köylünün ahı yerde kalmaz" dövizleriyle taleplerini ifade eden üreticiler, tarım ürünü ithalatının yasaklanmasını istediler.
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Celil Yavuz, yaptığı konuşmada, çiftçilerin çok zor durumda olduklarını belirterek, "Ekonomik krizler yüzünden çiftçi ürününü yetiştiremez, elindekini satamaz duruma geldi. Yıllardır sessiz kalan çiftçi, artık sorunlarını meydanlarda dile getirmeye başladı" dedi. Kredi faizlerini ödeyemeyen çiftçilerin cezaevine girmek için sıra beklediklerini, traktörünü, bağını, bostanını borç ödemek için sattığını ifade eden Yavuz, "Biz bu ülkenin çimentosuyuz, betonuyuz. Çiftçisi olmayan bir ülkenin refaha kavuşması mümkün değildir. Köylü çok zor durumda. Bunu anlamak için yöneticilerimiz, Ankara'nın yakın bir köyüne gidip çiftçileri dinlesinler. Bu ülkede çiftçi olmazsa, esnaf, sanayici hiç olmaz" diye konuştu. Mitinge gelen çiftçiler, değişik görüntüler oluşturdular. Biga'dan gelen bir grup çiftçi, meydana eşek üzerinde girerken, kağnı arabası ve karasaban da miting alanında yerini aldı. Miting alanında, Çanakkale Ziraat Odası'nın hazırladığı pankartlar dışında pankart açılmasına izin verilmedi. Miting, çifçilerin davul zurna eşliğinde halay çekmelerinin ardından sona erdi.
'IMF'nin çiftçisi olmayacağız'
İzmit Ziraat Odası'nın düzenlediği köylü yürüyüşüne bir kısmı traktörleriyle olmak üzere bini aşkın çiftçi katıldı. Perşembe Pazarı'ndan başlayan yürüyüş sırasında D-100 Karayolu bir saat süreyle trafiğe kapatıldı. Öküz arabasına koşulmuş iki çiftçinin önde yürüdüğü mitingde, buğday başakları, sebzeler ve sütler yola dökülerek hükümet protesto edildi. Yürüyüşe katılan traktörlere, "IMF'nin köylüsü olmayacağız", "Ziraat Bankası'nı bize verin", "Ziraat Bankası'nı biz batırmadık, bedelini biz ödemeyeceğiz", "Sorun bizimse çözümü de biz üreteceğiz" yazılı dövizler asıldı. Oda Başkanı Şinasi Turoğlu, yaptığı konuşmada, ekonomik politikaların, Türk halkını ABD ve Avrupa'ya bağımlı hale getirdiğini söyledi. Turoğlu, "İstikrarsızlığın, başarısızlıkların, yolsuzlukların, milli gelirin azalmasının, iç ve dış borçların artmasının, yolsuzlukların, banka batırmaların, enflasyonun ve ekonomik krizin sebebi üretici değildir. Bütün bu sorunların kaynağı, tarım sektörünü, çiftçiyi ve köylüyü yok sayan siyasi iktidarlardır. Türk köylüsü ve çiftçisi büyük sıkıntı içindedir. Türk çiftçisi ve köylüsünün bu gidişata tahammülü kalmamıştır. Eylem ve mitinglere alışık olmayan, köylünün sabrı taşmıştır" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Hükümet yok, Derviş var

SONRAKİ HABER

Avukatlara F tipi soruşturması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...