13 Mayıs 2001 21:00

KESK yeni 4 Mart'lara hazırlanıyor

KESK GYK'sı "yasaklar manzumesi" olan Sahte Sendika Yasası'nın yeniden gündeme getirilmesine karşı olağanüstü toplandı.

Paylaş
KESK yeni 4 Mart'lara hazırlanıyor
IMF'yi memnun edecek, ülke değerlerinin peşkeşini getiren yasaları hızla Meclis'ten geçiren hükümetin, bir yandan da mevcut durumun da gerisinde düzenlemeleri, yasakları içeren Kamu Görevlileri Sendikaları Yasa Tasarısı'nı gündeme getirmesi KESK'in tepkisini aldı. KESK GYK'sı eylem kararları almak üzere dün olağanüstü toplandı. Genel Başkan Sami Evren, KESK'in meşru ve demokratik haklarını kullanacağından kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini söyledi.
Toplantıdan önce basına açıklama yapan Evren, 4 Mart 1998'de Kızılay Meydanı'nı doldurarak geri aldırdıkları 'Sahte Sendika Yasası'nın yeniden gündeme getirildiğini söyledi. 4 Mart'ta demokratik, barışçıl, haklı ve meşru tepkilerine karşı coplarla, gaz bombalarıyla yanıt verildiğini, buna rağmen kamu emekçilerinin kararlılıklarının sürdüğünü hatırlatan Evren, yasayı geri çektirdiklerini ifade etti. Tasarının bu haliyle sendikaları danışma kurulu haline getirdiğini, dernekten başka bir işlevi olmayacağı gibi, halen kullandıkları hakları da geri götürdüğünü belirten Evren, "Tasarı, ikiyüzlü, sahte ve kamuoyunu yanıltma amacı taşıyor. Kamu emekçilerine yeni hak getirmediği gibi kullandığımız birçok hak da elimizden alınıyor" dedi.
'Yasaklar manzumesi'
Tasarıyla toplusözleşme ve grev haklarının yasaklandığını, kamu emekçilerinin beşte birine sendika üyeliğinin yasaklanıp, Tüm Yargı-Sen ve Asim-Sen'in kapatılacağını, ICFTU ve ETUC gibi uluslararası sendikal örgütlere üyeliklerinin de yasaklandığını kaydeden Evren, tasarıyla binlerce işyerinde işyeri temsilcisi seçemediklerini dile getirdi. "Kısacası bu tasarıyla sendikal haklar kısıtlanıyor, engelleniyor" diyen Evren, tasarının tam anlamıyla "yasaklar manzumesi" olduğunu söyledi.
En temel sendikal haklardan biri olan toplusözleşme ve grev hakkının Anayasa'ya aykırılığının iddia edildiğine değinerek, yasağın Anayasa'da değil, siyasi iktidarın kafasında, zihniyetinde ve hükümet etme anlayışında olduğunu dile getiren Evren, "Herkes biliyor ki sendikasız demokrasi, grevsiz ve toplusözleşmesiz sendika olmaz" dedi.
KESK'in, yasakçı sahte sendika yasasını kabul etmeyeceğinin altını çizen Evren, "Her türlü demokratik, haklı ve meşru tepkimizi göstereceğiz. Hükümet bu yasayı çıkarmakta ısrar ederse, 3 yıl önce 4 Mart'ta yaptığımız demokratik direnişimizin benzerlerini göstermekten çekinmeyeceğimiz bilinsin" dedi. Hükümeti uyaran Evren, ülkenin dört bir köşesini, Kızılay'ı, Taksim'i, Konak Meydanı'nı 4 Mart'a çevireceklerini, ciddi bir direniş hattı öreceklerini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Telekom Yasası'nı onaylamayın

SONRAKİ HABER

Yoksula apaçık şiddet!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...