13 Mayıs 2001 21:00

Telekom Yasası'nı onaylamayın

Elektrik Mühendisleri Odası ve Haber-Sen Telekom Yasası'nın onaylanmaması için Cumhurbaşkanı Sezer'e çağrıda bulundu.

Paylaş
Telekom Yasası'nı onaylamayın
Haber-Sen ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Telekom Yasası'nın tasarı Meclis'e gelmeden nasıl çıkacağının IMF'ye taahhüt edildiğini ve Meclis iradesinin mektuplarla IMF'ye devredildiğini vurgulayarak, Cumhurbaşkanı'na "yasayı onaylamama", 110 milletvekiline de, "onaylanma halinde yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurma" çağrısı yaptı.
Haber-Sen Genel Başkanı Kemal Keleş ve EMO Genel Başkanı Ali Yiğit dün bir basın toplantısı yaparak Telekom Yasası'nı ve yasanın çıkış sürecini değerlendirdi. Yapılan ortak açıklamada, Telekom Yasası'nın IMF ve ABD'nin emriyle çıkarıldığına dikkat çekilerek, Ulusal Program'da Ulaştırma Bakanlığı'na bırakılan yetkilerin niyet mektubuyla Telekomünikasyon Kurumu'na devredildiği vurgulandı.
Ülkeyi değil kadrolaşmayı seviyorlar
Keleş, defalarca bu kurumda faaliyet gösteren dernek ve sendikalara ortak mücadele çağrısı yaptıklarını hatırlatarak, "'Ya sev ya terk et' diyenler, ülkeyi değil kadrolaşmayı ve parayı sevdiklerini gösterdiler ve halkın emeği ve birikimleriyle oluşturulan kurumun peşkeş çekilmesine onay verdiler" diye konuştu.
Yiğit ise, bundan sonra gerek ihale gerekse satış sürecinde, işten çıkarmalarda müdahil olmaya devam edeceklerini ve hızla iptal davalarını açacaklarını söyledi. Yiğit, Cumhurbaşkanı'na seslenerek daha önce Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle geri gönderdiği yasanın bugün daha ağır yükümlülükler taşıdığını, kurumun yüzde 99'unun satıldığını, kamu denetiminden çıkarıldığını kaydetti ve onay vermemesini istedi.
Yiğit, yabancı sermayenin yüzde 45'in yanında yerli ortakla birlikte yüzde 10 hisse daha alıp çoğunluğu ele geçirebileceğine dikkat çekerek, altın hisse ile müdahale olanağının, uluslararası tahkimin de kabul edildiği bir ortamda yapılamayacağını ifade etti. Açıklamada, yasaya ilişkin tespitler şu şekilde sıralandı:
  • Yasayla Ulaştırma Bakanlığı'nın yetkileri sıfırlanmıştır.
  • İmtiyazlı hisse temsilcisi göstermeliktir. Temsilcinin yönetimde sadece konuşma hakkı vardır.
  • Satış, değer tespiti, ihale koşulları baş kişilik bir komisyonun yetkisindedir.
  • Deneyim ve birikim sahibi çalışanlar başka kurumlara aktarılarak hem ihtisasları dışında çalışmaya mecbur ediliyor hem de Telekom'u satın alacak şirketlere hazır, yetişmiş insanlar hediye ediliyor.
  • Kurumda işgüvencesi olmayan personel bırakılarak imtiyazlı hisse sahibinin bu alana müdahale olanağı fiilen yok ediliyor. Yabancı personel çalıştırma olanağının tanındığı ve kamu çalışanlarının emekli edildiği ya da başka kurumlara aktarıldığı bir ortamda kamu çıkarı hangi personelle korunabilecektir?
  • Kamu hissesi yüzde 50'nin altına düştüğünde bu kurumda işgüvencesi olmayan 38 bin işçi kalacaktır. Yasanın ek 29'uncu maddesi, 6'ıncı paragrafında bu 38 bin kişinin bir yıl içerisinde nasıl işten çıkarılacağı örtük ve hileli bir anlatımla ifade edilmiştir. İşten çıkarılacak ya da emekli edilecek deneyimli elemanlar, işsizlik koşullarında çok daha düşük ücrete ve işgüvencesi olmadan ancak istihdam edileceklerdir.
  • ÖNCEKİ HABER

    Sosyalist inancın genç yolcusu

    SONRAKİ HABER

    KESK yeni 4 Mart'lara hazırlanıyor

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa