13 Mayıs 2001 21:00

Apolitik seçim!

Medya patronu Berlusconi liderliğindeki sağ ittifak ile sosyal demokratlar arasındaki mücadele, kişisel saldırılar şeklinde sürdü.

Paylaş
Apolitik seçim!
İtalya'da arasında son yılların en "kişisel" ve "politikanın karıştırılmadığı" genel seçim kampanyası, dün kullanılan oylarla sona erdi. Ülkeyi yönetmeye soyunan sağ ve "sol" politikacıların aralarında hiçbir siyasi çizgi farklılığı olmaması nedeniyle, kampanya bir "kişilikler savaşı" biçiminde geçti. Bu nedenle halk, her ikisi de aynı sömürü politikalarını savunan sağcı medya patronu Silvio Berlusconi ile, eski Roma Belediye Başkanı Francesco Rutelli arasında bir tercih yapmaya zorlandı.
Seçmene dayatılan bu "zoraki tercihi" yönlendirmek isteyen her iki lider de, zaman zaman rakiplerine ağır hakaretler yönelttiler. Berlusconi ve Rutelli, kampanya boyunca birbirlerini hırsızlık, yalancılık ve tiranlık ile suçladı. İtalyan emekçilerin önemli bir bölümünün, tam bir maskaralığa dönüşen seçimlerde oy kullanmaması bekleniyor.
Şirket gibi yönetecek!
Bir önceki başbakanlığı utanç verici bir biçimde sona eren Berlusconi, kampanyası boyunca özellikle büyük sermaye çevrelerinin desteğini gördü. Müttefiklerini İtalyan faşist gruplarından seçen sağcı lider, propagandasında "güçlü kişiliğini" ve "yönetici vasfını" ön plana çıkararak, İtalya'yı "bir şirket gibi yöneteceğini" vaat etti.
Berlusconi'nin sosyal demokrat rakibi Rutelli de, medya patronunun karşısına aynı yöntemlerle çıktı. Rutelli, gazete sayfalarında ve televizyonlarda "kadınların gönlünü çelen politikacı" olarak boy gösterdi.
Yakın takip
Ülkenin sorunlarının ve bu sorunlara çözüm önerilerinin tartışılmadığı kampanyanın galibinin, "en iyi reklamını yapan" isim olacağı kesin görünüyor.
Gözlemciler, sahibi olduğu medya organlarını adeta seferber eden Berlusconi'nin, bir sağ koalisyon kuracak kadar oy almasını bekliyorlar. Ancak yapılan son kamuoyu yoklamaları, Rutelli'nin de onu az farkla takip ettiğini gösteriyor.
Göçmenler endişeli
Berlusconi başkanlığında kurulacak bir koalisyon, ırkçı-faşist eğilimli partiler tarafından içeriden ya da dışarıdan desteklenecek.
Kuzey Ligası, Üç Renkli Alev ve Milli İttifak adlı grupların Berlusconi'ye destek vermesi, özellikle ülkedeki göçmenleri rahatsız ediyor. Her üç parti de, İtalya'ya göçmen girişinin kısıtlanması ya da yasaklanmasını talep ediyorlar.
Seçim sistemi
Seçimlerde, ülke genelinde açılan yaklaşık 60 bin sandıkta 49 milyondan fazla kayıtlı seçmen var. 174 parti, liste ve grubun katılacağı seçimlerde, Berlusconi, merkez sağ partilerin ittifakı "Özgürlükler Evi"nin, Rutelli ise sosyal demokrat partilerin ittifakı "Zeytin Dalı"nın lideri konumunda.
Ülkedeki seçim sistemine göre, Meclis (630 milletvekili) ve Senato (315 senatör) yüzde 75 çoğunluk, yüzde 25 de nispi sistemle belirleniyor. Partilerin çoğunluk sistemine göre meclise girebilmeleri için yüzde 4'lük barajı aşmaları gerekiyor. Roma, Torino, Milano ve Napoli gibi büyük kenlerin de aralarında bulunduğu 1400 yerleşim biriminin yerel yöneticileri ve Sicilya'da Bölge Konseyi temsilcileri de bu seçimlerde belirleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Devlet sular altında kaldı

SONRAKİ HABER

Taban fiyatı IMF'nin insafına terk edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...