12 Mayıs 2001 21:00

İç borç dış borçla finanse edilecek

Telekom yasasında uzlaşılması ve bankalar yasasının Meclis'ten geçmesi üzerine IMF'nin taahhüt ettiği 3.9 milyar dolarlık ilk dilimin; mayıs ayındaki iç borç ödemelerinde kullanılması düşünülüyor.

Paylaş
İç borç dış borçla finanse edilecek
IMF ve Dünya Bankası; Meclis'in Telekom yasasının çıkmasının ardından borç vereceği parayı Türkiye'ye gönderecek. Bu gelecek dış borç ise Hazine'nin bu ayki iç borç ödemelerinde kullanılacak.
IMF ve Dünya Bankası, Türkiye'ye bu yıl sağlanacak yaklaşık 15 milyar dolarlık kaynağın nerede kullanacağına ilişkin görüşünü henüz açıklamadı. Ancak Telekom yasası konusunda uzlaşılması ve bankaların yasasının Meclis'ten geçmesi üzerine IMF'nin taahhüt ettiği 3.9 milyar dolarlık ilk dilimin; Hazine'nin mayıs ayında yapacağı iç borç ödemelerinde kullanılması öngörülüyor.
Bu çerçevede 3.9 milyar dolarlık ilk dilim para, Bankalar ve Telekom yasalarının çıkıp, programın 15 Mayıs Salı günü IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda onaylanmasından sonra Türkiye'ye gelecek.
Program uyarınca IMF ve Dünya Bankası bu yıl Türkiye'ye, 10 milyar doları yeni, 5 milyar doları da önceki anlaşmalardan olmak üzere yaklaşık 15 milyar dolar tutarında mali yardımda bulunacak. Yeni gelecek ek mali desteğin 8 milyar dolarını IMF, 2 milyar dolarını ise Dünya Bankası sağlayacak. Dünya Bankası'nın vereceği paranın 1.2 milyar doları, özel yapısal uyum kredisi olarak gelecek.
Program uyarınca haziran ayı sonuna kadar 1.1 milyar doları Dünya Bankası'ndan olmak üzere, IMF ve Dünya Bankası Türkiye'ye toplam 6 milyar dolar kredi verecek.
Mayıs'ta iç borç ödemesi yoğun
Mayıs ayının ikinci yarısında yapılacak önemli miktardaki iç borç geri ödemesi arifesinde bu kaynağın gelmesi, aynı dönemde gerçekleştirilecek tahvil ve bono ihalelerine Hazine'nin rahat girmesi ve oluşacak faizlerin daha da düşmesine neden olması öngörülüyor. Hazine'nin 16 ve 23 Mayıs tarihlerinde toplam 5 katrilyon 27 trilyon 79 milyar lira tutarındaki iç borç geri ödemesi bulunuyor.
Devlet Bakanı Kemal Derviş, daha önce yaptığı açıklamada, kaynakların çoğunun borca ve faizlere gittiğini, bunu zaman içinde azaltıp yatırımlara yönelinmesi gerektiğini bildirmişti. IMF İcra Kurulu'nun 15 Mayıs Salı günü yapacağı toplantıda Türkiye'nin programını onaylaması durumunda, açılacak kredinin ilk dilimi hemen serbest bırakılacak. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

Almanya'dan ABD'ye uyarı

SONRAKİ HABER

F Tipi sorumlularına suç duyurusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...