12 Mayıs 2001 21:00

Almanya'dan ABD'ye uyarı

ABD'nin füze kalkanı projesi, Çin ve Rusya'nın ardından Avrupa ülkelerinin de açık tepkisini çekiyor. Almanya, proje konusunda 'kendilerinin de dinlenmesini' istedi.

Paylaş
Almanya'dan ABD'ye uyarı
ABD yönetiminin "Yıldız Savaşları" projesi adı ile de bilinen Ulusal Füze Savunma Sistemi (NMD) planları Avrupa'nın giderek daha açık muhalefeti ile karşılaşıyor. Silahlanma yarışını tetiklemesi kaçınılmaz görünen projeye İngiliz milletvekillerinin çekince koymasının ardından ABD'nin Avrupa'daki en büyük askeri rakibi Almanya da NMD'ye karşı sesini yükseltti.
Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ABD'nin, füze savunma sistemi kurma konusunda, müttefiklerin görüşlerini de dinlemek durumunda olduğunu belirtti. Almanya Başbakanı Schröder, Paris'te, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Başbakan Lionel Jospin ile akşam yemeğinde yaptığı görüşmeden sonra gazetecilere verdiği demeçte, ABD'nin başta füze kalkanı projesi olmak üzere savunma politikasını yeniden tanımlaması için müttefiklerin görüşlerini de dinlemesi gerektiğini vurguladı.
Schröder, "Diyaloğa girmek, görüş alış verişinde bulunmaktır. Diyalog bir diğerini dinlemek ve ciddiye almaktır" dedi.
Fransa'dan destek
Chirac da yaptığı açıklamada, ABD Başkanı George Bush'un NMD konusunda işbirliği yapma arzusunu dile getirmesini hatırlatarak, "ABD'nin güvenlik politikasının gözden geçirilmesiyle ilgili olarak, bu ülke ile görüşmelere başlanması konusunda Fransa ile Almanya'nın görüş birliğinde olduğunu" belirtti. Chirac, konunun "hep birlikte tartışılması" gerektiğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Son lokmayı da alacaklar

SONRAKİ HABER

İç borç dış borçla finanse edilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...