11 Mayıs 2001 21:00

Talan için jet hızı

Türk Telekom'un uluslararası sermayeye peşkeşini getirecek olan yasa tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti.

Paylaş
Talan için jet hızı
IMF ve ABD'nin talimatlarıyla oldubittiye getirilerek Meclis'e sevk edilen Türk Telekom yasa tasarısı, dün Plan ve Bütçe Komisyonu'nda jet hızıyla görüşüldü.
Askerler de katıldı
Genelkurmay Muhabere Elekronik Bilgi Sistem Daire Başkanı Tuğgeneral Orhan Akbaş ve MSB Kanunlar ve Kararlar Dairesi Şube Müdürü Hakim Albay Teoman Özkul'un da görevli olarak izlediği komisyona, KESK MYK Üyesi Hasan Hayır, Haber-Sen MYK Üyesi Abdullah Kahraman ile Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay da katıldı.
Hükümet içinde krize, uzun tartışmalara yol açan tasarının komisyonda görüşülmesi Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün sunuşunun ardından başladı. Öksüz, onaylamadığı, ancak lideri öyle buyurduğu için ses çıkaramadığı tasarıyı genel geçer ifadelerle sundu. Öksüz'ün ardından söz alan muhalefet milletvekilleri, bir taraftan özelleştirmeye karşı olmadıklarını vurgularken, bir taraftan da ulusal bağımsızlığa gölge düşürüldüğünü söylediler.
Bush'un mektubu
FP'li Sait Açba ise tasarının Meclis'ten geçmesi gerekirken AB'nin kontrolünden geçtiğine işaret etti. ABD Başkanı Bush'un mektubunun Türkiye'nin bağımsızlığı açısından kaygı verici olduğunu belirten Açba, DSP'yi kastederek, mektubun ayakta alkışlanmasının Türkiye için onur kırıcı olduğunu söyledi. "Özelleştirme maalesef 10 yıl gecikme ile gündeme gelmiştir" diyerek, özelleştirmeden yana olduklarını gösteren Açba, Telekom'a özelleştirme yapılacak diye yıllarca yatırım yapılmadığını, 25-30 milyar dolar değeri varken 35 milyar dolar olan dış borcu karşılayabildiğini, ancak bugün borcun GSMH'yi bile aştığını kaydetti.
DYP'li Mehmet Dönen, "Ülkenin onuruyla oynanıyor, daha ne kadar tavizler verileceği belli değil" diyerek, liderler "evet" dediği için kerhen "evet" deniyorsa, bu kafayla ülkeyi yönetmenin mümkün olmadığını söyledi. Dönen, DSP'li Orman Bakanı Nami Çağan'ın Telekom yasasının iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne başvurusunu hatırlattı.
FP mahkemeye gidecek
Özelleştirmeye karşı çıkmadıklarını belirten FP'li Zeki Ergezen, ancak Telekom'un ele geçirilmesinin Çekiç Güç'ten daha tehlikeli olduğuna işaret etti. Şu an Telekom'un satışına karşı olduklarını belirten Ergezen, Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini söyledi. FP'li Aslan Polat, özelleştirme nedeniyle ne kadar işçinin işsiz kalacağını da sordu.
Öksüz: 'Önerge verin, değişsin'
Eleştirileri yanıtlayan Öksüz, özelleştirme konusunda Derviş ile görüş ayrılıklarının olmadığını öne sürdü. Öksüz, tasarı hazırlanırken AB ya da başka hiçbir yerden görüş almadıklarını öne süren Öksüz, Bush'un mektubunu "talimat" olarak değerlendirmediklerini söyledi. TSK'nın müdahalesi konusunda ise TSK ile Telekom'un iç içe girdiğini söyleyen Öksüz, TSK'ya Telekom'un indirim uyguladığını, özelleştirme sonrasında da bu uygulamanın devam etmesi gerektiğini belirtti. Devlet tekelleşmesi olmasın derken özel veya yabancı sermaye tekeline neden olmamak için çabaladıklarını, en az hata ile tasarı yapmaya çalıştıklarını öne süren Öksüz, "Hatası varsa düzeltilmesi gereken yer Meclis'tir, komisyondur. Önerge verilemez diye bir şey yok" dedi.
Döneminde yeni personel alınmadığını, hatta 3 bin civarında azalma olduğunu belirterek kadrolaşma yapmadığını savunan Öksüz, "7 trilyon zarardan 57 trilyon kâra çıkan bürokratlarım kastediliyorsa, onları alkışlarım" dedi. Öksüz, 75 bin çalışanın bulunduğu Telekom'da özelleştirme sonrası 38 bin civarında personelin kalacağını belirtti.
Öksüz'ün yetkilerine tırpan
Hükümeti oluşturan partilerin ortak önergesiyle tasarının birinci maddesinde değişiklik yapılarak, "Şirket ana sözleşmesinde yapılacak değişiklikler, şirketteki kamu payı yüzde 50'nin altına düşünceye kadar Ulaştırma Bakanlığı tarafından onaylanarak yürürlüğe girer" fıkrasındaki "onaylanarak" sözcüğü "görüşü alınarak" diye değiştirildi. Tasarıda yapılan diğer bir değişiklik ise Türk Telekom Yönetim Kurulu'nun ücretinde oldu. Tasarıdaki ücret, "en yüksek devlet memurunun her türlü ödemeler dahil net aylık tutarının beş katını geçmeyecek" yerine iki katı önerisi kabul edildi. Başka bir değişiklik ise toplantıyı izleyen askerlerin önerisiyle oldu. Geçici 2'inci maddeye, "... Ancak görev sözleşmeleri milli güvenlik ve kamu düzeni ile ilgili hükümler geçerliliğini korur" hükmü eklendi.
Tasarının dört saatte kabul edilirken, Öksüz yetkilerinin budanmasına karşı bir şey yapamadı. Gazetecilerin sorusu üzerine Öksüz, "Hükümet üyesi olarak iktidardan gelen öneriye ne diyebilirsiniz ki. Takdire bıraktım" derken, "Kerhen mi takdire bıraktınız" sorusunu da "Umurumda da değil" diye cevapladı.
Tasarının jet hızıyla bugün Meclis Genel Kurulu'ndan geçmesi, Salı günü toplanacak IMF İcra Kurulu toplantısına yetiştirilmesi bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Traktörleri yakalım mı?

SONRAKİ HABER

Telekom yönetimini de IMF belirleyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...