11 Mayıs 2001 21:00

Traktörleri yakalım mı?

Çukurovalı çiftçiler; suya, elektriğe, gübreye ve akaryakıta her gün zam gelirken, kendi ürünlerine düşük fiyat vedilmesinden yakındılar.

Paylaş
Traktörleri yakalım mı?
Halil İmrek - Gökhan İmrek
Buğday taban fiyatının 200 bin liradan düşük olmaması gerektiğini belirten üreticiler, özellikle akaryakıt ve gübre zamlarının kendilerini olumsuz etkilediğini söylediler. Buğday hasadının yaklaşması ile birlikte üreticiler, krizle birlikte yaşadıkları kayıpları giderici bir taban fiyatı istiyorlar.
Geçen yıl buğday hasadının yüzde 40'ı tamamlandıktan ve üreticiler ürünlerinin önemli bir miktarının ürününü 80 bin liradan sattıktan sonra buğday taban fiyatı 102 bin lira olarak açıklanmıştı. Üreticiler, bu yıl fiyat belirlemesinin erken yapılmasını istiyorlar. Tarım ürünlerini taban fiyatının sürekli düşük tutulduğunu aktaran üreticiler, aynı zamanda faiz yükü altında boğulduklarını belirtiyorlar.
Çiftçi icralık
Çiftçi Hasan Deniz, ekinlerinin tarlada olduğunu ve aylar öncesinde ilaç atmalarına rağmen üründe pas hastalığı meydana geldiğini belirtiyor. Ürün hasadının nasıl olacağının belli olmadığıın vurgulayan Deniz, "Bu yıl özellikle kuraklık, hava koşullarının kötü olması ve bir dizi hastalık ürünlerimizin kof çıkmasına neden olacak" dedi. 120 dönüm araziyi tarlayı kiralayarak ektiğini söyleyen Deniz, dönüm başına 27-30 milyon para verdiğini, gübrenin fiyatının 240 bin liraya mal olduğunu, tohumun 300 bine, mazotun ise 700 bin liraya çıktığını anlattı. Deniz, bu koşullarda buğdayın taban fiyatının 200 bin liradan aşağı olmaması gerektiğini vurguluyor.
Buğdayın 120 bin lira olacağına dair söylentilerin dolaştığını aktaran Deniz, şöyle devam etti: "Bu çiftçinin yok olması demektir. Zaten şimdi hepimiz icralık olmuş durumdayız. Kooperatife yüzde 120 faiz ödemek zorunda kalıyoruz. Bu gidişle traktörlerimizi yakacağız. Her gün 100 litre mazot yakıyoruz. Bu 70 milyon demek. Aracımıza mazot koyamıyoruz. Bir de ikinci ürüne geldik, hâlâ mısırın fiyatı açıklanmadı."
Geçen yıl IMF'ye verilen sözler gereği düşük buğday fiyatı aldıklarını hatırlatan üretici Fikret Sönmez'de yüksek faizlerden ve her şeyin dolara endeklenmesinden şikayetçi."Kooperatif faizleri çok yüksek tutuyor. Belirlenen fiyat yok olmamız demek. Bu gidişle ekinimiz tarlada kalacak" diyen Sönmez, bütün girdilerin dolara endekslenmesini eleştiriyor. Üreticilerin girdileri dolar bazında aldıklarını ama kendilerine verilen fiyatın türk lirasından oldunu dile getieren Sönmez, bu durumun bir çelişki olduğunu kaydediyor. Üreticilerin sorunlarının çözümü için adım atılması gerektiğini ifade eden Sönmez, "eğer bu duruma müdahale edilmez ise, pamuk gibi buğdayda bitecek" dedi.
Tarım ürünleri sırası ile bitiriliyor
Buğdayın Çukurova bölgesinde geçen yıla oranla yüzde 25 azaldığını aktaran Ziraat Odası eski Başkanı Muhsin Karabay, geçen yıl 2 milyon dekar alana buğday ekildiğini bu yıl ise 900 bin dekara buğday ekildiğini açıklıyor. Kuraklıkla birlikte üreticilerin bu yıl buğday rekoltesinde istediğini bulamayacağını söyleyen Karabay, tarım üretiminin her geçen yıl kötüye gittiğini belirtti. Karabay, "Pamuk zaten bitirildi ve böyle giderse yakında mısır da bitecek" dedi. Ziraat Odası Başkanlığı yaptığını hatırlatan Karabay,"O günlerde de tarımda yanlış politikalar uygulanıyordu. Ama şimdi daha kötü politikalar var. Türkiye insanı ziraatçıdır. Son yıllarda ne köylüye ne de üretici çiftçiye gerekli yardım yapılmıyor" dedi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

İsrail'den işgal harekâtı

SONRAKİ HABER

Talan için jet hızı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...