11 Mayıs 2001 21:00

İsrail'den işgal harekâtı

İsrail ordusu bu ay içinde ikinci kez Filistin yönetiminin denetimindeki toprakları işgal etti. Filistin güvenlik güçlerini de çatışma ortamının içine çekmeye çalışan İsrail, çok sayıda karakolu bombaladı.

Paylaş
İsrail'den işgal harekâtı
İsrail ordusu bir kez daha Filistin Özerk Yönetimi'nin denetimindeki topraklara girdi. Tankların korumasındaki buldozerler, önceki gece Nahal Oz isimli İsrail çiftliğinin tam karşısındaki Filistin karakolunu yıktılar. Gazze'nin merkezinde, Filistin polisi ve El Fetih'e ait 3 binaya roket saldırısı düzenlendi. Saldırılarda yaralanan 20 kişinin çoğunluğunun siviller olduğu öğrenildi.
İsrail tankları, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun'daki bir Filistin polis binasını da bombaladı.
Gazze ikiye bölündü
İşgalcilerin saldırıları dün sabahtan itibaren daha da şiddetlendi. Ordu, Gazze Şeridi'ni ikiye böldü ve Filistinlilerin kuzey ile güneye geçmelerini yasakladı. İsrail ordusuna bağlı tankların Gazze Şeridi'nin kuzey ve güneyini birbirine bağlayan ana karayolu Selahaddin üzerinde mevzilendiği ve yola beton bloklar koyulduğu bildirildi.
Gazze Şeridi'nde Deir El Balah yakınlarındaki bölgeye giren askerler, burada bulunan bir Filistin karakol binasını daha yıktılar.
Denizden karaya
Filistin halkına karşı savaş pozisyonu alan İsrail ordusunun hücumbotları ise, Gazze'de Filistin komando grubu 17. Kuvvet'e ait bir karakolu bombaladı. Karakola 6 obüs mermisi düştü. İsrail ordusu, Filistin güvenlik güçlerinin de halk eylemlerine katıldığını ve kendilerine yönelik saldırılarda bulunduğunu iddia ediyor. Karakollara yönelik saldırılar, bu kuvvetleri çatışmaların içine çekme amacı da taşıyor.
25 yaş uygulaması!
İsrail polisi, dünkü cuma namazı öncesinde, Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya 25 yaşın altındaki Filistinlilerin girişini yasakladı. İsrail İntifadası, şimdiki İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un bundan yedi ay önce Mescid-i Aksa'ya gitmesinin ardından başlamıştı.
İşgalde ısrar
Öte yandan, İsrail yönetimi Filistinliler ile İsrail güvenlik güçleri arasında başlayan çatışmaları araştıran uluslararası araştırma komisyonunun, "Yahudi yerleşim birimlerinin yapımının durdurulması önerisini" reddetti. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın, Ortadoğu araştırma komisyonun raporunun şiddetin sona ermesi için bir temel oluşturabileceği yönündeki açıklamasından sonra konuşan İsrail Devlet Bakanı Danny Naveh, yeni yerleşim birimi yapmanın nüfus artışının doğal bir sonucu olduğunu savunarak inşaatları durdurmanın "imkânsız" olduğunu söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Tersine göç başladı

SONRAKİ HABER

Traktörleri yakalım mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...