10 Mayıs 2001 21:00

Majestelerinin başbakanı

Bush'un Telekom ve Bankalar yasasıyla ilgili ültimatomu üzerine gece yarısı koalisyon ortaklarını toplayıp, Telekom'daki pürüzleri gideren Başbakan Ecevit, Meclis çatısı altında ABD, IMF ve DB'ye şükranlarını sundu.

Paylaş
Majestelerinin başbakanı
DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit, ulusal egemenliğin sembolü olması gereken Meclis çatısı altında gerçekleşen partisinin grup toplantısında sömürge valisi gibi konuşarak ABD'ye ve Bush'a şükranlarını sundu. Ecevit, ABD Başkanı George Bush'un, Türkiye'nin ekonomisine müdahaleyle yetinmeyip yargı sistemine bile müdahale eden mektubunun, yeni ekonomik programın finansman boyutu bağlamında umut verici bir aşamaya gelindiğinin bir kanıtı olduğunu söyledi.
IMF ve Dünya Bankası tarafından Türkiye'ye 16 milyar dolar borç verilmesini, üstelik bunu ağır şartlara bağlamasını utanmadan "parasal destek" diye nitelendiren Ecevit, bunda "ABD'nin desteğinin önemli bir etken olduğunu" kaydetti.
İbret dolu sözler
Ecevit, Bush'un mektubunda, Türk ekonomisinin desteklenmesine yönelik girişime ABD'nin öncülüğünü özellikle vurguladığını söyleyerek, şu ibret dolu sözleri söyledi: "Bu gelişme, ABD ile ilişkilerimizde önemli bir aşamadır. Sayın Bush reform programının uygulanması doğrultusunda harcamakta olduğumuz çabalardan da övgüyle söz etmiştir. ABD'nin, başka dost ülkelerin, IMF ve Dünya Bankası'nın ülkemize ve hükümetimize besledikleri güvenin değerini bilmeliyiz. Bu güven olmasaydı bugünkü umut verici aşamaya ulaşamazdık. Bir yol kazasına uğramayacağımızı umarım. IMF'nin, Dünya Bankası'nın, ABD'nin ve AB'nin bizden beklediği reformlar, bizim kendi hayrımıza olan reformlardır. Ekonomik program uyarınca öngörülen yasalar da birbiri ardına yürürlüğe girmektedir."
Kamu bankalarının durumlarının düzeltilmesi konusunda bir dizi önlem alındığını, Türk Telekom'un özelleştirilmesine ilişkin tasarının TBMM'ye sunulduğunu anımsatan Ecevit, 17'si fiyaskoyla sonuçlanan IMF programlarının 18'incisi için "Programın kararlılıkla uygulanmasıyla ülkemiz kısa sürede ekonomik bakımdan düzlüğe çıkacaktır. Buna kesin inanıyorum" iddiasında bulundu.
ÖNCEKİ HABER

Amerika'nın fotoğrafla öyküsü

SONRAKİ HABER

İşçiden eylem çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...