10 Mayıs 2001 21:00

Çağlar'ın ekibi gözaltına alındı

İstanbul Polisi, "Dağ Operasyonu" adı altında ''Türkiye'nin en büyük hayali ihracat operasyonu'' olarak nitelendiren bir operasyon başlattı.

Paylaş
Çağlar'ın ekibi gözaltına alındı
İstanbul Polisi, "Dağ Operasyonu" adı altında ''Türkiye'nin en büyük hayali ihracat operasyonu'' olarak nitelendiren bir operasyon başlattı. Operasyon kapsamında 35'i Kartal Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Cavit Çağlar'a ait Nergis Holding A.Ş'ye bağlı şirketlerde müdür düzeyinde olan 41 kişi gözaltına alındı.
Gözaltına alınan 37 kişi, ifadelerine başvurulmak üzere İstanbul'a götürüldüler. Nergis Holding'e bağlı şirketlerde müdür düzeyinde görev yapan 35 kişinin gözaltına "Dağ Operasyonu''nun, Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nın yaklaşık 4 aydır naylon faturalarla haksız kazanç elde edilmesine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında gerçekleştirildiği öğrenildi.
Şişli Cumhuriyet Savcısı Mecit Ceylan, Şişli eski Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk'ün halen aranan işadamı eşi Orhan Aslıtürk ve Sümerbank davası kapsamında İstanbul DGM'ce tutuklanan Muhammet Ciğer'in ortak olarak kurdukları paravan şirketler aracılığı ile naylon faturalar keserek haksız kazanç elde edilmesine ilişkin yaklaşık 4 ay önce başlattığı soruşturmayı sürdürüyor. Maliye uzmanlarının da katılımı ile yapılan incelemeler sırasında, İstanbul DGM'nin Etibank ve Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nın naylon fatura soruşturmaları kapsamında tutuklanarak Kartal Özel Tip Kapalı Cezaevi'ne konulan eski bakan Cavit Çağlar'ın sahibi olduğu dönemde Nergis Holding'e bağlı şirketlerde de bu naylon faturaların kullanıldığı ve hayali ihracat yapılarak haksız kazanç elde edildiği belirlendi. Holding bünyesindeki şirketlerde müdür düzeyinde görev yapan 35 kişi Bursa'da, 6 kişi de İstanbul'da gözaltına alındı.
Bu arada, Bursa'da gözaltına alınan 35 kişi, Şişli Adliyesi'ne getirildi. Bu kişiler, İstanbul Mali Şube Müdürlüğü'nden daha önce sevk edilen 6 kişiyle birlikte Savcı Mecit Ceylan tarafından sorguya alındı.
İstanbul Mali Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce ''Dağ Operasyonu'' adı altında hayali ihracatla ilgili olarak düzenlenen operasyonla ilgili olarak bir açıklama yapan Nergis Holding A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Şankaya, ''Şişli Başsavcılığı, ihracatla ilgili olarak holding şirketlerinde yönetici düzeyindeki 35 çalışanımızın ifadesine başvuracak. Ben de konuyla ilgili çok fazla bilgiye sahip değilim. Olay, bugün saat 15.00 sıralarında oldu'' dedi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Hemşireler kutlama değil çözüm istiyor
Özlem Dinler
Yarın 12 Mayıs Hemşireler Günü. Devlet yetkililerinin törenler yaparak, hemşirelere övgüler yağdırdıkları Hemşireler Günü ne yazık ki bu yıl da, hemşireler için bir 'kutlama'ya işaret etmiyor. Ücretlerinin yetersizliğinden, çalışma koşullarının ağırlığına kadar birçok sorunla boğuşmak zorunda kalan hemşireler, 1964'ten bu yana Hemşireler Haftası olarak kabul edilen 12-18 Mayıs tarihleri arasında, bu yıl da kutlama yapmayacak, her yıl giderek çoğalan sorunlarını ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerini dile getirecekler.
Hemşireler Günü'nde, SSK Okmeydanı Hastanesi'nde çalışan hemşirelere, çalışma koşullarını sorduk. Hemşire Nurhayat Öztürk, bir günde, 90 hastaya baktıklarını söylüyor. Öztürk, "Ben hastanın yüzünü görmüyorum. Yetişemiyoruz. Sekreterlik, kırtasiyecilik, doktorluk, personellik yapmaktan gerçek işimizi yapamıyoruz. Evde hasta olan çocuğumu bırakıp hastaneye geliyorum bazı günler. Nöbetlere dinlenmiş olarak gelmiyoruz" diyerek yeterli sağlık hizmeti verememekten şikayet etti.
İlkel koşullarda çalışılıyor
Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şube Yöneticisi olan ve SSK Okmeydanı Hastanesi'nde hemşire olarak çalışan Rabia Tuncer, 12 Mayıs'ın modern hemşireliğin sembolü olarak kabul edilen Florance Nightingale'in doğum günü olması nedeniyle tüm dünyada Hemşireler Günü olarak kutlandığını hatırlatıyor. Hemşireliğin hala 1953 yılında çıkarılan yasalarla icra edilmeye çalışıldığını vurgulayan Tuncer, "Hemşire kadrolarının, özelleştirme politikaları sonucu azaltılması, hemşireleri fazla çalışmak zorunda bırakıyor. Özellikle SSK hastanelerinde hemşireler haftada 80-90 saat arası çalışıp karşılığında çok düşük nöbet ücretleri alıyorlar" diyor.
Çözüm örgütlülük
Dispanser ve sağlık ocaklarından başlayan basamaklandırılmış sağlık sisteminin uygulanmaması nedeniyle hasta yığılmalarının yaşandığını kaydeden Tuncer, hafta sonlarındaki, gece nöbetlerindeki ve resmi tatillerdeki çalışmalarının karşılığı olan ek ücretin ödenmediğini de ifade ediyor. Hemşireler haftasında, yetkililerin hemşirelerin sorunlarını çözmek yerine "ne kadar şefkatlisiniz, iyisiniz" dediklerini söyleyen Tuncer, "Hemşirelerin sorunları diğer meslek kollarıyla birleşip, örgütlenerek, mücadele ederek çözülür. Hemşirelerin sorunu sağlık sistemiyle ilgilidir" diyor.
'Nöbetlere dinlenerek gelemiyoruz'
SSK Okmeydanı Süt Çocuk Bölümünde SES Şişli Şube İşyeri Temsilcisi, hemşire Nurhayat Öztürk de, çalışma şartlarını anlatarak Tuncer'in söylediklerini destekliyor. Çalışma ve nöbet saatlerinin dışında ayda 1 hafta boş zamanının kaldığını söyleyen Öztürk, "Bana kalan 1 haftada çoçuğuma anne, evimde ev kadını, eşime eş olmaya çalışıyorum" diyerek bu olumsuz koşullar altında nasıl kaliteli sağlık hizmeti verebileceklerini soruyor.
ÖNCEKİ HABER

Zehir zemberek eleştiriler

SONRAKİ HABER

Amerika'nın fotoğrafla öyküsü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...