10 Mayıs 2001 21:00

İbretlik özelleştirme

İsrail'deki özel telekom şirketlerinin talepleri, özelleştirmenin yaratacağı sonuçlara ışık tutuyor. Barak Telekom adlı şirket, tüm vatandaşlara değil sadece ticari sektöre hizmet vermek istediğini ilan etti.

Paylaş
İbretlik özelleştirme
Özelleştirmenin halka daha iyi değil, daha kötü hizmet anlamına geldiği, yeni örneklerle bir kez daha görülüyor. Telekom'un peşkeş çekilmek istendiği Türkiye'ye böylesi bir uyarı, İsrail'den geldi. Kablosuz erişim alanında faaliyet yürüten Barak Telekom adlı şirket, hükümete başvurarak, "sadece ticari sektöre hizmet vermek istediğini" belirtti. Şirket, ticari sektörün daha kârlı olduğunu ve bu nedenle, kablosuz erişim frekansları ile ilgili teklifinin şartlarının değişmesi gerektiğini bildirdi.
Yatırım yapmak istemiyorlar
Bu şartlar kabul edilirse, Barak'tan hizmet bekleyen kullanıcıların büyük bir bölümü, "ticari kullanıcı" olmadıkları için bu haklarını yitirecek. Barak, lisans aldığı 15 bölgede birden tüm vatandaşlara hizmet vermesi için "altyapı yatırımı" yapması gerektiğini, bunun ise yüzmilyonlarca dolar tutacağını ve sonuçta, "özelleştirmeye yatırdığı parayı geri alamayacağını" ifade etti.
'Herkese hizmet veremeyiz'
Şirketin üst düzey yöneticilerinden biri, hükümetin "genel hizmet" talebini "siyasi" olarak değerlendirdi. Adı belirtilmeyen yönetici, "Genel hizmet talebi, iletişim piyasası için gereksiz ve siyasidir. Şirketler, tüm İsraillilere değil, sadece büyük şehirlerdekine ve sınai-ticari merkezlere hizmet vermek istiyor" diye konuştu.
Bu sözler, Telekom'un özelleştirilmesi durumunda Türkiye'nin başına geleceklere de ışık tutuyor.
Türkiye'ye ders olmalı
Türk Telekom'un muhtemel alıcısı, öncelikle Doğu ve Güneydoğu gibi azgelişmiş bölgelerde hizmeti kesecek. Ardından sıra diğer bölgelere gelecek ve tıpkı Barak gibi, sadece "kârlı" olan ticari alanlarda faaliyet yürütmeye başlayacak. İsrail'de benzer bir gelişme, Ofek adlı bir diğer telekom şirketi cephesinden geldi. Ofek yönetimi, faaliyet yürüteceği alanın, ihale şartnamesindeki "asgari bölge" olduğunu ilan etti. Bu kararla şirket, ülkenin sadece belli bölgelerinde faaliyet yürütecek.
ÖNCEKİ HABER

Siyanürcüyü tanıyoruz!

SONRAKİ HABER

Yeni zam dalgası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...