09 Mayıs 2001 21:00

Türk-İş'ten geri adım

Bir gün önce hükümetin "Yüzde 18 zam verelim, 2002'de ödeyelim" teklifine de değinerek, "Bu sıfır zam değil de nedir?" diye soran Meral, bir gün sonra 2002 Şubat'ında ödeme yapılmasını kabul etti.

Paylaş
Türk-İş'ten geri adım
IMF'nin de adım adım izlediği kamu toplu iş sözleşmelerinde Türk-İş geri adım atıyor. Türk-İş yönetimi ile Devlet Bakanı Keçeciler ve Maliye Bakanı Sümer Oral arasında dün yapılan görüşmede net bir sonuç çıkmamakla birlikte, Türk-İş'in 2002'de ödeme yapılmasını kabul ettiği açıklandı.
Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral ve Yönetim Kurulu üyeleri dün saat 14.00'de Başbakanlık'a gittiler. Meral daha sonra Devlet Bakanı Keçeciler ve Maliye Bakanı Sümer Oral ile 45 dakika başbaşa görüştü. TÜHİS, Kamu-İş ve Türk-İş yöneticilerinin katılmadığı görüşmenin ardından, toplantı salonuna geçildi. Toplantı öncesinde Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın makamında da bir süre görüşme yapıldığı öğrenildi.
2,5 saatlik toplantının sonunda gazetecilere açıklama yapan Keçeciler, Türk-İş'in ilk altı aylık zammın Şubat 2002'de ödenmesini kabul ettiğini, ancak zam oranının yüzde 18 değil, yüzde 20 olmasını istediğini bildirdi. Zammın kök ücretlere yansıması konusunda da anlaşma olmadığını belirten Keçeciler, bu konuyu Ecevit'e götüreceklerini söyledi. Keçeciler, "Birbirimize daha yakınız, önemli yakınlaşmalar oldu" dedi.
Meral ise bilinen "Ekstra birşey istemiyoruz, enflasyon karşısında ücretlerimizi korumaya çalışıyoruz." söylemini yineledi. Vergi dilimlerindeki ve SSK primlerindeki artışları da hatırlatan Meral, belli ölçülerde yaklaşımların sağlandığını, birinci altı aydaki yüzde 20'nin kök ücretlere yansımasını yine talep ettiklerini bildirdi. Meral, hükümetin ise "birinci altı ayda ücret vermeyelim, ikinci altı aydaki artışlar ücretlere yansısın" dediğini aktardı.
Sorulara karmaşık cevaplar veren Meral, "2002 Şubat'ında ödemeyi kabul etmenin, ilk altı ayı zamsız geçirme olduğunun" hatırlatılması üzerine, "Zamsız geçilmesin değil, farklar vardır, ücret alırsınız. Aldığınız fark ücretlere yansır. Yüzde 20 istiyoruz ya, onun altı aylık farkı 2002 Şubat ayında ödensin teklifi vardı. Alınan yüzde 20 hiç kök ücretlere yansımasın teklifleri de vardı. Onu ortadan kaldırdık, büyük ölçüde. Kök ücretlere yansımasına doğru bir eğilim var" dedi. "Ama yine de 1 Ocak'tan itibaren eski maaşlar geçerli olacak galiba" sorusuna Meral, mevcut ücretlerin devam edeceğini, farkların 2002'de ödeneceği cevabını verdi.
Özelleştirme nedeniyle işten atılanların başka kurumlara yerleştirilmesi, İşgüvencesi Yasa Tasarısı, 200 milyon liranın altında ücret alanların zamdan önceki ücretlerine yüzde 5 zam yapılması,d re'sen emekliliğin yapılmasını da içeren paket tekliflerini hatırlatan Meral, hepsinin bütün olduğunu, büyük bir ihtimalle Salı günü çözeceklerini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Medeni Kanun 'mal'a takıldı

SONRAKİ HABER

Siyanürcüyü tanıyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa