09 Mayıs 2001 21:00

Medeni Kanun 'mal'a takıldı

Medeni kanun tasarısının, sonradan görüşülmek üzere atlanılan "mal rejimi" bölümü dışındaki maddeleri kabul edildi.

Paylaş
Medeni Kanun 'mal'a takıldı
Medeni kanun tasarısının, tartışmalara konu olan ve sonradan görüşülmek üzere atlanılan "mal rejimi" bölümü dışındaki maddeleri kabul edildi. TBMM Adalet Komisyonu, uzun süreden beri görüştüğü tasarının 92 maddesini daha kabul etti.
Komisyonun dünkü toplantısında, rehin ile ilgili maddeler tartışmaya konu olmaksızın kısa sürede benimsenirken, tasarının Genel Kurul'da kabul edilmesi halinde ne zaman yürürlüğe gireceği tartışıldı. Tasarının "kanun, yayımı tarihinden 6 ay sonra yürürlüğe girer" hükmü yerine, iktidar partisine mensup milletvekileri, "Kanunun 1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe girmesi" yönünde ortak bir önerge verdiler.
Büyük kanunların yeni yılla birlikte yürürlüğe girdiğini kaydeden Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, önergeye katılarak hem halkın bilgilendirilmesi hem de kanunu uygulayacak olan hakimlerin hazırlanmasına fırsat tanımak için bir süre gerektiğini söyledi. Tasarının mayıs ayında komisyonda kabul edilmesinin ardından haziran ayında Genel Kurul'da temel kanun olarak görüşülebileceğini kaydeden Türk, böylece tasarıda öngörülen 6 aylık süreye de uyulmuş olacağını bildirdi.
Bazı milletvekileri, yürürlük tarihinin Genel Kurul'da belirlenebileceğini belirterek, Komisyon üzerinde bu yönde baskıda bulunulmamasını istediler. Yapılan oylamada, FP'li üyelerin karşı oyuna rağmen önerge kabul edildi.
MHP, görüş belirtmek için süre istedi
Maddelerin görüşülmesinin tamamlandığını belirten Adalet Komisyonu Başkanı Emin Karaa, Türk'ten, "Atlanılan mal rejimi konusunda bilgi vermesini" istedi. Türk, tartışmalara neden olan ve atlanılan 80 maddelik mal rejimi bölümü konusunda mutabakat sağlamak amacıyla tüm siyasi partilerin liderleri ve grup başkanvekileri ile görüştüğünü ve destek istediğini belirterek, "Sadece MHP Grubu, görüşünü ifade etmek için süre istedi" dedi.
Türk, 80 maddenin gelecek hafta veya daha sonraki hafta ele alınabileceğini ve atlanılan maddeler için "tekrir-i müzakere" istenebileceğini belirtti.
FP Aksaray Milletvekili Ramazan Toprak, Türk'ün tavrını eleştirerek, mal rejimi ile ilgili ilk maddenin farklı partilere mensup milletvekilleri tarafından 6'ya karşı 9 oyla kabul edildiğini hatırlattı. Toprak, Türk'e, "Sizin uzlaşmadan anladığınız, sadece iktidar partileri ile uzlaşmaya varmaktır. Sadece MHP'nin görüşünü beklemenizin başka bir anlamı yok. Ama bu komisyonda FP ve DYP'li üyeler de var" dedi.90 saat çalıştılar
Türk medeni kanun tasarısı, 30 Aralık 1999 tarihinde TBMM'ye sunuldu. TBMM Adalet Komisyonu, tasarıyı 6 Nisan 2000 tarihinde görüşmeye başladı ve ilk toplantısında Altkomisyon oluşturdu. Altkomisyon, 11 toplantı sonucunda hazırladığı raporu, komisyona sundu. 6 Aralık 2000'de Altkomisyon raporu üzerinden tasarıyı görüşmeye başlayan Adalet Komisyonu, 18 toplantı gerçekleştirdi.
Altkomisyonla birlikte toplam 30 toplantıda 90 saat çalışan Adalet Komisyonu, çeşitli tartışmalara sahne oldu. Ancak en ciddi tartışma, mal rejimi bölümlerine gelindiğinde yaşandı. Tasarıda, eşlerin evlilik süresince edindikleri malları yarı yarıya paylaşmasına imkân tanıyan "edinilmiş mallara katılma rejimi" hükümleri yer almasına rağmen, "paylaşmalı mal ayrılığı" modelininin verilen bir önerge ile kabul edilmesi, komisyonda krize neden oldu. Toplantı yarıda kesilirken, bir sonraki toplantıda, 80 maddelik bölümün "sonradan görüşülmek üzere" atlanılmasına karar verildi.
ÖNCEKİ HABER

Kuklalar 'merhaba' dedi

SONRAKİ HABER

Türk-İş'ten geri adım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...