09 Mayıs 2001 21:00

Bush'tan Telekom ültimatomu

ABD Başkanı, Ecevit'e gönderdiği mektupta, IMF'nin ve Kemal Derviş'in dayatmalarını ABD'nin programa 'desteği'nin ön koşulu saydı.

Paylaş
Bush'tan Telekom ültimatomu
ABD Başkanı George Bush, Başbakan Ecevit'e bir mektup göndererek, Telekom'un özelleştirilmesi ve bankacılık yasasının çıkarılmasının Türkiye'ye güven duyulması açısından "merkezi önemde" olduğunu öne sürdü.
Devlet Bakanı Derviş'in programın başarısı ve dış destek için Telekom özelleştirilmesi ve bankacılık yasalarının ön koşul olduğuna dair sözlerine dikkat etmesi için uyarıda bulunulmasının ardından, Telekom özelleştirilmesi konusunda tartışmaların devam ettiği bir ortamda- Bush'un Ecevit'e gönderdiği mektupta, Telekom ve Bankacılık yasalarını "güvenin artırılması açısından merkezi önemde" olduğunu belirtmesi, bu konudaki ısrarı gözler önüne serdi.
ABD Başkanı Bush, Başbakan Bülent Ecevit'e ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson aracılığıyla gönderdiği mektupta, IMF'yle anlaşmaya varılmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ekonomik programı "güçlü şekilde" desteklediklerini kaydetti.
"Şahsınızın ve hükümetinizin, önümüzdeki günler ve haftalar zarfında atacağınız adımlarla, ABD ve uluslararası toplumun sağladığı bu desteğin, hem Türkiye'nin ekonomik ve siyasi gönenci hem de Avrupa'nın istikrar, güvenlik ve refahı bakımından isabetli bir yatırım teşkil ettiğini göreceğinizden eminim" diyen Bush, hükümetin çabalarının cesaret verici olduğunu ileri sürdü. Bush, yoğun çaba, özveri ve yakın işbirliği sergilemek suretiyle, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı krizin aşılması ve ABD-Türkiye ortak amaçların gerçekleştirilmesi yönünde önemli mesafeler katettiklerini dile getirerek, ortak çabaların seyrini gözden geçirmek için 13 Haziran'da Brüksel'de görüşmeyi umduğunu belirtti.
Bush mektubunda Swishotel Çeçen teröristlerin rehin alma olayına da değinerek, "Bir süre önce İstanbul'da yaşanan ve Amerikan vatandaşlarının da hayatını tehlikeye sokan rehin alma olayının profesyonelce ve barışçı yollardan çözümlenmesinde gösterilen başarıdan dolayı da sizi ve Türk emniyet teşkilatını kutlamak istiyorum.
Bu suçu işleyen şahısların adalet önüne çıkartılmalarını beklemekteyiz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Telekom'da yetki uzlaşması

SONRAKİ HABER

'Çatkapı infaz'da skandal karar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa