08 Mayıs 2001 21:00

'Ben dövmez miyim?'

Bitlis'in Ovakışla beldesinde yapılan kadın araştırmasında, 'Dayak yemiyorum' diyen kadının kocası kızarak düzeltme yapıyor: Ben seni dövmüyor muyum lan!

Paylaş
'Ben dövmez miyim?'
"Kadın kocasına çekinerek baktı. Sonra bize dönüp sorduğumuz soruyu yanıtladı: 'Hayır kocam beni dövmez.' Derken kocasının öfkeli sesini duyduk: 'Ben seni dövmüyor muyum lan!' Kadın cevabını düzeltti: 'Evet... Kocam beni döver'".
Bitlis'in Ahlat ilçesine bağlı Ovakışla beldesinde yayınlanan "Ovakışla Günlüğü"nün Kadın Araştırması'nda anketörlerin karşılaştığı "olağan" bir düzeltmenin diyaloğu bu. Beldenin bütün mahallelerini kapsayan araştırmayı 8 öğretmen 20 öğrenci yaptı. Araştırma ekibi 325 kadınla yüz yüze görüştü.
Kadınların çoğunlukla okuma yazma bilmedikleri tahmin edilmesine karşın, bu oranın yüzde 86 gibi yüksek bir düzeyde çıkması şaşkınlık yarattı.
Araştırmada gönüllü görev üstlenen öğretmenler de, görev yapılan çevreyi bütün yönleriyle tanımak açısından, Kadın Araştırması'nda çalışmanın önemli bir deneyim olduğunu vurguladılar.
Okul yüzü görmemişler
Ovakışla'nın bütün mahallelerini kapsayan ve 8 öğretmen, 20 öğrencinin görev aldığı araştırmada, toplam 325 kadına 14'er soru soruldu. Ovakışla'da her yüz kadından 86'sı okul yüzü görmemiş. Her yüz kadından 67'sinin oyunu başkaları kullanıyor. Her yüz kadından 44'ü dayağı erkeğin hakkı olarak görüyor.
ÖNCEKİ HABER

Meral: 'Bizi meydanlara zorluyorlar'

SONRAKİ HABER

ABD'den demiryolu baskısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...