08 Mayıs 2001 21:00

Hukuk mücadelesi

   Mercedes'in peşini bırakmıyor

Paylaş
Hukuk mücadelesi
   Mercedes'in peşini bırakmıyor
Tüketici Hakları Derneği, "hatalı üretim yaptığı ve tüketicilerin haklarını ihlal ettiği" gerekçesiyle Mercedes Benz Türk AŞ firması aleyhine Ankara Tüketici Mahkemesi'nde dava açtı.
Dernek Avukatı Atilla Kart, Konya'nın Karapınar ilçesinde 3 yıl önce meydana gelen ve 49 kişinin yanarak ölümüyle sonuçlanan trafik kazasının ardından, hatalı yolcu otobüsü üretimi yaptığı iddiasıyla Mercedes firması hakkında açılan ceza ve hukuk davalarının devam ettiğini hatırlattı.
Yolcularını aynı zamanda tüketici olduğunu, firmanın otobüs üretiminin doğrudan yolcuları, doğal olarak da tüketicileri ilgilendirdiğini anlatan Kart, Ankara Tüketici Hakları Derneği'nin, Mercedes Benz Türk AŞ aleyhine 4077 sayılı Tüketiciyi Koruma Yasası'nın 24. maddesi gereğince dava açtığını bildirdi.
Satışı durdurulsun
4077 sayılı yasanın 24. Maddesi'nin, "hatalı ve eksik üretimin tespiti halinde, seri üretimin durdurulması, toplatılması ve ayıplı mal üreten firma hakkında para cezasını" öngördüğünü hatırlatan Kart, "Bu davada, 0 403 SHD model Mercedes marka otobüslere ilişkin seri üretimin ve satışın durdurulması, satışa sunulan imalatın toplatılması, ayıplı mallardaki hatalı ve eksik üretimin giderilmesi için ihtiyati tedbir kararı verilmesini talep ediyoruz" dedi.
İhtiyati tedbir isteniyor
Mercedes firması hakkında süren ceza davası kapsamında bilirkişi heyetlerinin verdiği raporlarda, söz konusu model yolcu otobüslerinin "Yakıt bölümlerinde yanlış tasarım sonucu hatalı üretim yapıldığının" tespit edildiğine işaret eden Kart, şöyle devam etti: "Üretimin sürmesi, aynı zamanda tüketici güvenliğini de ciddi anlamda tehdit eden boyutlara ulaşmıştır. Davayı, tüketicilerin haklarını ve güvenliklerini koruma altına almak amacıyla açmış bulunmaktayız."
Avukat Atilla Kart, davanın, tüketicilerin Mercedes firması hakkında açtıkları ilk dava olma özelliğini taşıdığını vurgulayarak, ilk duruşmada ihtiyati tedbir taleplerinde ısrarcı olacaklarını sözlerine ekledi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Türk hakkında suç duyurusu
İstanbul'da bulunan siyasi partiler, dernekler ve sendikalar, ölüm oruçlarında yaşamını yitirenlerin sayısının 22'ye yükselmesi nedeniyle bugün İstanbul Adliyesi'nde Adalet Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulunacaklar.
26 Nisan 2001 tarihinde Adalet Bakanlığı aleyhine yapılan suç duyurusunun ardından üç kişinin daha yaşamını yitirdiğini belirten katılımcılar, "Ölümlerin sorumlusu olarak gördüğümüz Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk hakkında, ölüm oruçlarında son üç kişinin yaşamını yitirmesi nedeniyle bir kez daha suç duyurusunda bulunacağız" dediler. Bugün saat 12.30'da İstanbul Adliyesi'nde suç duyurusunda bulunacak olan örgütlerin içinde EMEP, ÖDP, HADEP, SİP ve DBP İstanbul İl Örgütleri; Halkevleri, Sine-Sen, TOHAV, DİSK, KESK, Basın-İş, Tunceliler Derneği, Makine Mühendisleri Odası ile ÇHD İstanbul Şubesi, TİHV İstanbul Temsilciliği, Mazlum-Der ve İHD İstanbul Şubeleri bulunuyor.
10 dakika hayatı durdur!
Bu arada, İHD'nin "Bir hayat için hayatı 10 dakika durdur!" şiarıyla başlatacağı eylem dizisine sendikalar da destek vereceklerini açıkladılar. Sendika temsilcileri, ölümlerin durdurulması için İHD'nin çağrısını olumlu bulduklarını açıkladılar.
İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül ise, İHD olarak, İstanbul'dan Ankara'ya aydınlar ve sanatçılarla birlikte bir büyük uzun yürüyüş kararı aldıklarını belirterek, ayrıca Sincan F Tipi Cezaevi'nden Kandıra F Tipi Cezaevi'ne, Kandıra F Tipi Cezaevi'nden Edirne F Tipi Cezaevi'ne "İzolasyonu İnsan Aşar" yürüyüşleri düzenleyeceklerini açıkladı.
ÖNCEKİ HABER

12 Eylül yazısına beraat

SONRAKİ HABER

Internetin gölgesinde tiyatro!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...