08 Mayıs 2001 21:00

Telekom yasası

   liderler zirvesine kaldı

Paylaş
Telekom yasası
   liderler zirvesine kaldı
Telekom'un özelleştirilmesi konusunda Derviş ve Öksüz arasındaki "pürüzler" giderilemedi. Lisans verme yetkisi üzerine çıkan anlaşmazlıkların bugün liderler zirvesinde ele alınacağı açıklandı. TÜSİAD sert bir açıklama yaparak, "Telekom ve bankacılık yasalarının, hükümetin inandırıcılığını test edeceğini ve yapısal reformlara yönelik anlayışını sergileyeceğini" kaydetti.
Devlet Bakanı Kemal Derviş, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz arasında dün sabah yapılan toplantıda, Telekom özelleştirmesi görüşüldü. Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantı, yaklaşık 2 saat 45 dakika sürdü. Devlet Bakanı Derviş, Başbakanlık'tan çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlarken, taslağa dönük çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Derviş, "Çalışmalar çok ciddi olarak devam ediyor. Bugün bitmesinde büyük yarar var. Bugün bitmesi gerekiyor" dedi. Önemli olanın, en iyi yasanın çıkması olduğunu ifade eden Derviş, "Sanıyorum Altın Hisse ile ilgili çalışmalar bitti. Şu andaki çalışma, daha ziyade sektörün yönetimi, lisans verme yetkisi ile ilgili düzenlemelerdir" diye konuştu. Öksüz ise Derviş ile aralarında bir anlaşmazlık bulunmadığını, özelleştirme ile ilgili hiçbir problem kalmadığını açıkladı.
Lisans yetkisi tartışması
Derviş-Öksüz görüşmesinde Ulaştırma Bakanlığı'nın yetkileri konusunda tartışma yaşandı. İki bakan arasında şu diyalog geçti:
Derviş: "Bakanlık yetkilerinin yeniden düzenlenmesinin Türk Telekom özelleştrilmesiyle ilgili olmadığını ben de biliyorum. Ancak IMF'ye verdiğimiz niyet mektubunda ruhsat, genel izinler, imtiyaz, lisans gibi bakanlık yetkilerinizin telekomünikasyon kurumuna aktarılacağı taahhüt edildi. Şimdi buna uygun düzenleme yapmamız gerekiyor."
Öksüz: "Ulştırma Bakanlığı yetkileri Avrupa Birliği Ulusal Programında ilkesel olarak tanımlanıyor. Ayrıca bu konularla ilgili Anyasa hükümleri var. Anayasaya göre lisans, imtiyaz gibi konularda bakanlıklar yetkilidir. Eğer Ulusal Programı ve Anayasayı değiştirirseniz bizim itirazımız olmaz."
Bugüne kaldı
Telekom tasarısı akşama kadar süren toplantılara rağmen dün Meclis'e gönderilmedi. Derviş, akşam saatlerinde Başbakanlık binasından ayrıldı. Yasa konusunda sonuca varılmadığını belirten Derviş, "Bu gece yetişmiyor, bürokratlar düzeyinde çalışmalar sürecek, konu yarın liderler düzeyinde ele alınacak" dedi. Derviş ve Öksüz'ün lisans yetkisi üzerine uzlaşma sağlayamadıkları belirtildi.
TÜSİAD'dan ültimatom
TÜSİAD, Telekom ve bankacılık yasalarının, hükümetin inandırıcılığını test edeceğini ve yapısal reformlara yönelik anlayışını sergileyeceğini ifade etti. TÜSİAD'dan yapılan yazılı açıklamada, IMF ile yapılacak yeni anlaşmanın son aşamasını oluşturan bankacılık ve Telekom yasalarının bir an önce çıkırılmasının, uygulamaya konulacak olan programın başarısında önemli bir rol oynacağı öne sürüldü.
ÖNCEKİ HABER

Taban fiyat tabana vurdu

SONRAKİ HABER

12 Eylül yazısına beraat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...