08 Mayıs 2001 21:00

'Alman federalizmi' gerilim yarattı

Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılan Avrupa Sosyal Demokrat Partileri Kongresi'nde, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in gündeme getirdiği, AB'de radikal yapısal reformlar planı tartışıldı.

Paylaş
'Alman federalizmi' gerilim yarattı
Yücel Özdemir
Geçtiğimiz hafta başında, Avrupa Birliği'nin radikal bir şekilde yeniden yapılandırılması gerektiğini söyleyen ve bu konuda girişimler başlatan Almanya Başbakan Gerhard Schröder, önceki gün Berlin'de başlayan Avrupa Sosyal Demokrat Partiler (ASP) Kongresi'nde de aynı yöndeki görüşlerini yineledi. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde bulunan bütün sosyal demokrat partilerin gelecekte AB'nin yapısal reformları üzerinde yoğunlaşması gerektiğini söyleyen Schröder'e diğer sosyal demokrat partilerden tepkiler geldi. Schröder yaptığı konuşmada ayrıca, bütün Avrupa'daki sosyal demokrat partilerin, AB'nin yapılandırılması konusunda kendisine destek vermesini istedi.
İngiltere ve Fransa'dan farklı sesler
Kongrede bir konuşma yapan Fransa Başbakanı ve Sosyalist Parti Başkanı Lionel Jospin, Schröder'in AB'nin yeniden yapılandırılması yönündeki görüşlerine "genel olarak" katılırken, bunların hayata geçirilmesinde acale edilmemesini istedi. Fransa'nın aynı zamanda "sosyal bir Avrupa" konusunu da gündeme getirdiği kongrede Jospin, önerilen yapısal reformların tam olarak desteklenip desteklenmeyeceğini ise ülkede yapılacak tartışmalar ve halkın vereceği destek ile belli olacağını söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı ve ASP'nin yeni başkanı Robin Cook ise yaptığı açıklamada, AB'deki yapısal reformlar konusunda, bir bütün olarak Alman SPD ile anlaşamadıklarını söyleyerek, Schröder'in tezlerini kabul edemeyecekleri mesajını verdi. Kongreye katılan bazı İngiliz delegelerin, AB'ye Almanya tarafından "Alman federalizmi"nin dayatıldığını söylediler. Dün Alman gazetelerinde yer alan haberlere göre ayrıca, İngiltere'nin AB'nin "Federal Avrupa Cumhuriyeti"ne dönüştürülmesine kesin olarak karşı olduğu dile getirildi.
Cook yeni başkan seçildi
Yapılan kongrede ayrıca daha önce ASP başkanlığını yapan Almanya Savunma Bakanı Rudolf Scharping bu görevini, İngiltere Dışişleri Bakanı Robin Cook'a devretti. 20 ülkeden 281 delegenin katıldığı kongrede konuşan Scharping, Schröder'in AB'nin radikal tarzda yeniden yapılandırılması yönündeki talebinin oldukça önemli olduğunu söyledi.
ASP Kongresi'ne İsveç Başbakanı Göran Persson, İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres ve Yuguslavya Başbakanı Dincic de katıldı.
ÖNCEKİ HABER

Acı çikolata

SONRAKİ HABER

Taban fiyat tabana vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...