07 Mayıs 2001 21:00

Hükümet sıfır zamda ısrarlı

Hükümet, IMF'nin direktifleri doğrultusunda, ilk 6 ayda vereceği yüzde 18'lik artışın, kök ücretlere yansıtılmadan 2002 yılında ödenmesi, diğer aylarda da hedeflediği enflasyon oranında artış teklifinde ısrarlı.

Paylaş
Hükümet sıfır zamda ısrarlı
Devlet Bakanı Kemal Derviş, Maliye Bakanı Sümer Oral ve Türk-İş yönetimi dün Toplu İş Sözleşmeleri'nden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler'in makamında biraraya geldiler. Başbakanlık'ta saat 9.45'de biraraya gelen bakanlar ile Bayram Meral, yaklaşık 40 dakika başbaşa görüştü. Daha sonra Türk-İş'in diğer yöneticileri ile Kamu-İş ve Türk-İş yöneticileri ve uzmanların da katıldığı bir toplantı yapıldı. 10.30'da başlayan bu toplantı 11.15'de, Bakanlar Kurulu toplantısı nedeniyle sona ererken, çıkışta açıklama yapan Bayram Meral, eski tekliflerini yinelediklerini söyledi.
Daha fazla kesinti
Meral, 2,5 saat süren görüşmelerinde, SSK taban ve tavanındaki artışları, vergi dilimindeki artışı dile getirdiklerini söyledi. SSK prim tavanlarının çok yükseldiğini, bunun da işçiden daha fazla kesinti anlamına geleceğini ifade eden Meral, ayrıca Mart ayında yüzde 15 olan vergi diliminin nisanda yüzde 20'ye çıktığını belirterek, "Bu kafadan, çalışanlardan yüzde 5 fazla vergi kesilecek anlamındadır. Bunları ortaya koyduk" dedi.
Hükümetin rakamlarıyla, Türk-İş'in rakamları arasında çelişkiler olduğunu, bu nedenle Hazine, Maliye ve sendika uzmanlarının biraraya geleceğini kaydeden Meral, sorunu bugün toplanacak Türk-İş Başkanlar Kurulu'nda da değerlendireceklerini, çarşamba günü de yeniden biraraya gelerek sorunu masa başında çözmeye çalışacaklarını söyledi.
Ücretler dışında işgüvencesi yasa tasarısı, özelleştirme nedeniyle işten çıkarmalar ve re'sen emeklilik sorunları üzerinde de durduklarını belirten Meral, "Özelleştirmeden mütevellit, arkadaşlar Türk-İş'in de önünde toplanıyorlar. Çok sayıda işçi kapı dışarı bırakıldı. Çalışma gücü olan, emekliliğine yakın olanlar var. Bunların yerleştirilmeleri üzerinde durduk" dedi. Meral, sorular üzerine, tekliflerinin yüzde 25 artı yüzde 5 refah payı olduğunu ancak, yüzde 5'den vazgeçebileceklerini söylediklerini aktardı.
Hükümetin, yüzde 18 dışında bir teklif getirmediğini, ayrıca hedeflenen enflasyon oranında artış üzerinde durduğunu kaydeden Meral, "Bunu kabul etmemiz mümkün değildir" dedi. Yüzde 5'in kaldırılması dışında yapacakları birşey olmadığını belirten Meral, "Yüzde 20'ye razı mısınız?" sorusu üzerine, böyle bir teklifi gelirse değerlendirebileceklerini söyledi. Rakamlar konusunda net bir açıklama yapmayan Meral, rakamların birbirini tutmadığını, bunun için çalışmalar yapılacağını söyledi. Sorunun masa başında çözülmesini umduklarını, aksi halde geçmişte meydanlarda çözdüklerini söyleyen Meral, bunun faturasını da siyasilerin daha ağır ödediğini söyledi.
Derviş-Meral görüştü
Kamu sözleşmelerine ilişkin dün akşam saatlerinde Kemal Derviş, Bayram Meral ile görüştü. Görüşme sonrası bir açıklama yapılmazken, aynı saatlerde Hazine ve Türk-İş'ten uzmanların yaptığı toplantıda ise sigorta ve vergilerdeki artışın ele alındığı, her ikitarafın rakamları arasında farklılıklar olduğu, öğrenildi.
ÖNCEKİ HABER

Kıdem tazminatı gasp ediliyor

SONRAKİ HABER

Acı çikolata

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa