07 Mayıs 2001 21:00

F tiplerinin aldığı can 22 oldu

F tipi cezaevlerine karşı başlatılan ölüm orucu eylemi bugün 201. güne girerken, önceki akşam ve dün 2 tutuklu daha hayatını kaybetti.

Paylaş
F tipleri 22 can aldı
F tipi cezaevlerine karşı başlatılan ölüm orucu eylemi bugün 201. güne girerken, önceki akşam ve dün 2 tutuklu daha hayatını kaybetti. Ölüm orucunda yaşamını yitiren tutukluların sayısı 22'ye yükseldi.
İzmir Yeşilyurt Devlet Hastanesi'ne kaldırılan ve zorla müdahale edilen MLKP davası tutuklusu Hüseyin Kayacı ölüm orucunun 128. gününde; Ankara Numune Hastanesi'nde yoğun bakımda olan TKP(ML) davası tutuklusu Cafer Tayyar Bektaş da ölüm orucunun 200. gününde yaşamını yitirdi. 1969 Çorum Osmancık doğumlu olan Kayacı, 10.12.2000 tarihinde süresiz açlık grevine başlamış, eylemine 20 gün ara verdikten sonra 31.01.2001 tarihinde ölüm orucuna gitmişti. Ölüm orucu 2. gruptan olan Kayacı, 25 Nisan günü Yeşilyurt Devlet Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Dün Yeşilyurt Devlet Hastanesi Morgu'ndan alınan Kayacı'nın cenazesi otopsi için buradan Bayraklı Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.
Cafer Tayyar Bektaş'ın cenazesi bugün Karşıyaka Mezarlığı'nda defnedilecek. Hüseyin Kayacı ise yine bugün İzmir Menemen'de toprağa verilecek.
Ölüm tehdidi
Bu arada, Niğde Cezaevi'nde ölüm orucunda olan ve hastaneye kaldırılan Asiye Güden'e ise bilinci açık olmasına rağmen, zorla müdahalede bulunulmak istendiği öğrenildi. Demokratik Mücadele Platformu (DMP) tarafından yapılan yazılı açıklamada, tek kişilik hastane odasında kalan Güden'in askeri giyimli bir kişi tarafından tehdit edildiği bildirilerek, bazı askerlerin koridorda, "Asiye bileklerini keserek intihar edecek" şeklinde yüksek sesle konuştuğuna dikkat çekildi. Güden'in ailesinin refakatçi olmasına da izin verilmediğinin belirtildiği açıklamada, "Güden'in başına gelecek tüm olaylardan başta Adalet Bakanı olmak üzere Niğde Savcılığı ve cezaevi idaresi sorumlu olacaktır" denildi.
Niğde'de ölüm sınırında bulunan 5 mahkûmdan bilinci kapalı olan Yeliz Türkmen, Başak Otlu ve Fadime Akalın'ın ailesine ise refakat izni verilmiyor. Niğde Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelerek bu durumu protesto eden KESK Şubeler Platformu üyeleri ve tutuklu aileleri, ortaklaşa yaptıkları basın açıklamasında, ölüm oruçları nedeniyle dönüşü olmayan hastalıklara yakalanan, hafızasını yitiren tutukluların yeniden cezaevlerine gönderilmesini kınadılar. "Anaların öfkesi katilleri boğacak", "Kurtuluş yok tek başına", "Faşizme ölüm, halka hürriyet" sloganlarının atıldığı açıklamada, Eğitim-Sen Genel Merkezi'nin DGM kararıyla basılmasına da tepki gösterildi.
İHD Ankara Şube Başkanı Lütfi Demirkapı ile tutuklu yakınları da, Ankara Numune Hastanesi Acil Servisi önünde oturma eylemi yaptı. Eylem sonrası, bir konuşma yapan Demirkapı, "Devletin itibarı daha kaç ölümle artacak" dedi. Aileler ise, F tipi cezaevleri sorununun bir an önce çözümlenmesi talebinde bulundular.
İstanbul'da ise, önceki gün akşam saatlerinde Taksim Meydanı'nda basın açıklaması yapmak isteyen TAYAD'lılar hemen gözaltına alındı. Ölüm oruçlarının sürdüğüne ve ölümlerin giderek artacağına dikkat çekmek isteyen aileler pankart açmak isteyince polisin müdahalesiyle karşılaştılar. TAYAD'lıların eylemini izleyen basın mensuplarının görevlerini yapmalarını da engelleyen polis, "Bunlar ortalığı terörize ediyor, sizler de onlara çanak tutuyorsunuz. Çekmeyin şunları" diyerek, suçlamalarda bulundular. Gaziosmanpaşa Gençlik İnsiyatifi de bir yürüyüş yaparak, F tiplerini protesto etti.
ÖNCEKİ HABER

Özelleştirme mağdurları

SONRAKİ HABER

Manisa'da çocuklara yine 'özel muamele'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...