06 Mayıs 2001 21:00

Emek Programı ileriye taşınmalı

Petrol-İş üyesi işçiler, Emek Programı'nın tüm kesimlere iyi anlatılması gerektiğini belirttiler.

Paylaş
Emek Programı ileriye taşınmalı
Özer Akdemir
Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi'ne bağlı fabrikaların işyeri temsilcileri Emek Programı'nın daha ileriye taşınması için Emek Platformu'nun yeni kararlar almasını istediler.
Petrol-İş Aliağa Şubesi Toplantı Salonu'nda önceki gün yapılan toplantıya Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ve Genel Örgütlenme Sekreteri İsmet Yiğit'in yanı sıra, Aliağa Şubesi yöneticileri ve işyeri temsilcilerinden oluşan 35 kişi katıldı.
Ülkenin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik durum, Emek Platformu'nun bunun karşısındaki duruşu, kamu sözleşmelerinde gelinen nokta ile sendikanın ve bağlı işkollarının sorunlarının tartışıldığı toplantı sabah saat 10.00'dan akşam 16.30'a kadar devam etti.
Toplantıda Emek Programı'nın işçilerce daha iyi anlaşılabilmesi için ilgili bilim insanları tarafından çeşitli konferans, seminer ve sampozyumlar düzenlenmesi için çalışma yapılması kararlaştırıldı. Bu etkinliklere öncelikli olarak PETKİM, TÜPRAŞ ve POAŞ işçilerinin katılımını sağlamak, bununla birlikte Bakırçay Havzası'nda bulunan demir çelik ve metal işkollarındaki fabrikalardan işçi ve temsilcileri de bu sempozyumlara katmak konusunda görüş birliğine varıldı. Somut kararlardan birisi de, 14 Nisan'dan sonra bir mücadele programı ortaya koymayan Emek Platformu'nun bir an önce yeni kararlar alarak mücadeleyi canlandırması gerektiği yönünde çıkan görüşün Emek Platformu'nun bileşenlerine ve Türk-İş'in tüm şubelerine gönderilmesi oldu.
Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ve işyeri temsilcileri toplantı sonrasında görüşlerini gazetemize açıkladı.
'Taleplerimize sahip çıkmalıyız'
TÜPRAŞ İşyeri Baştemsilcisi Salih Rakıcı, Emek Platformu'nun bir dizi eylemle ortaya koyduğu alternatif programın olumlu yankı bulduğunu belirterek, programın tanıtılması ve uygulatılmasına yönelik eylem kararlarının yenilenmediğini hatırlattı. Rakıcı, "Bir an önce yeni eylem kararları alınıp, bunların yaşama geçirilmesi gerekiyor. Aslında bir hayli geç kalındı. Toplusözleşmeler yılbaşından bu yana sürüyor, henüz bir ilerleme yok. Hükümetin sıfır zam dayatması kabul edilebilir bir şey değil. Ülkeyi bu hale düşürenler biz değiliz. Hakkımızı almak ve ülkenin düze çıkarılması yine biz işçi emekçilere düşüyor. Örgütlü güçler olarak, sendikalar olarak yeni eylemlerle taleplerimize sahip çıkmalıyız" dedi.
TÜPRAŞ İşyeri Temsilcisi Mehmet Bayraktar ise, Emek Programı'nın her şeyden önce halka çok iyi bir şekilde anlatılması gerektiğine dikkat çekti. "Özellikle Emek Programı'nı hazırlayan bilim adamlarının, bu işin uzmanlarının, hatta eğer varsa Emek Programı'nı destekleyen milletvekillerinin, televizyonlarda, panellerde, açıkoturumlarda halkı bilgilendirmesi lazım" diyen Bayraktar, kendilerinin şube olarak iyi çalışmalar yaptıklarını, gerek işçiler içindeki çalışmaların gerekse köylüler ve esnafla yapılan toplantıların programın yayılmasında yararlı olduğunu anlattı.
'Platform önderlik etmeli'
İşçi ve emekçileri zor günlerin beklediğini belirten Bayraktar, bunun karşısındaki en önemli gücün Emek Platformu olduğunu söyledi. Emek Platformu'nun sadece işçi-emekçilere değil diğer tüm halk kesimlerine önderlik etmesini isteyen Bayraktar, "Bu yılki 1 Mayıs'ta işçilerin, memurların yanında çok geniş bir örgütsüz halk kitlesi de vardı. Burası çok önemli, bunu iyi değerlendirmeliyiz diye düşünüyorum" dedi. Sıfır zammı asla kabul etmeyeceklerini de söyleyen Bayraktar, hükümet geri adım atmazsa önümüzdeki hafta toplanacak Başkanlar Kurulu'nda eylem kararları çıkmasını beklediklerini ifade etti. "Gerek Türk-İş gerekse hükümet tarafında müthiş bir taktik savaş veriliyor" diyen Bayraktar, kıdem tazminatlarının kaldırılmasının ve 200 bin işçinin resen emekli edilmesinin bu taktik savaşın bir parçası olarak gündeme getirildiğini savundu.
14 yıllık işçi olan Aygaz Aliağa İşyeri Temsilcisi Sedat Şengül ile Çanakkale PETKİM Plastik İşleme Fabrikası İşyeri Temsilcisi Ahmet Seven de Emek Programı'nın kitlelere daha iyi anlatılması ve Emek Platformu'nun bunun arkasında sonuna kadar durması gerektiğini söylediler.
ÖNCEKİ HABER

Yargı siyasilere hizmet ediyor

SONRAKİ HABER

Bir yoksulluk öyküsü...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...