06 Mayıs 2001 21:00

Stratejik yasalar Meclis'e geliyor

Hafta sonu mesai yaparak, özellikle Telekom sorununu 'çözen' hükümet, kamu sözleşmelerini de istediği biçimde bitirdikten sonra IMF'ye "İstediğiniz düzenlemeleri yaptık, siz de şu parayı verin" diyecek.

Paylaş
Stratejik yasalar Meclis'e geliyor
Sultan Özer
Ülkeyi içine soktuğu krize, hergün yağmur gibi gelen zamlarla halkı perişan etmesine, her gün yeni yolsuzlukları, rüşvet ve hortumları açığa çıkmasına rağmen iktidar koltuğunu terk etmemekle kararlı koalisyonu, satış yasalarını bir an önce çıkarabilmek için yoğun bir hafta bekliyor.
Hafta başından itibaren Telekom ve bankalar yasa tasarıları başta olmak üzere "Derviş Yasaları"nı Meclis'e sevk etmeye hazırlanan hükümet, tepkileri azaltmak için de kamu görevlileri sendika yasa tasarısı ile işgüvencesi yasa tasarısını da gündeme alarak, hiç de emekçiler lehine olmadığı halde, "Bakın sadece IMF yasalarını çıkarmıyorum, sizin istediğiniz yasalar da çıkıyor" mesajı vermeye çalışacak.
Cumartesi-pazar, gece-gündüz demeden IMF'nin emirlerini yerine getirmek için çaba harcayan siyasi iktidar, haftaya, IMF'nin kredi şartına bağladığı kamu toplu iş sözleşmeleri için toplantıyla başlayacak. Aylardır "sıfır" zammın ötesine çıkmayan, üstelik de "Hiç sıfır zam önerimiz olmadı" yalanıyla kamuoyunu yanıltmaya çalışan hükümet, hafta içerisinde bu sorunu çözmeyi amaçlıyor.
Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş ve TİS'den Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler bugün sabahtan itibaren bir araya gelecekler. Bir yandan ilk altı ay zam yapmamayı dayatan hükümet, bir yandan da aylık eşel mobil sistemiyle krizin faturasını kamu işçilerine yıkmaya çalışacak. 2000 Temmuz ayından beri aynı maaşla çalışan kamu işçileri, işsizlere ve memurlara hedef gösterilerek, "Sizin düşük almanızın nedeni onların yüksek alması" denilirken, son iki ayda sadece tüpgazın yüzde 100'e yakın bir oranda zamlandığı ise gözlerden saklanmak isteniyor.
Türk-İş'in ilk altı ay için yüzde 25 artı 5 puanlık refah payı, diğer altı aylar için ise gerçekleşen enflasyon oranında zam önerisininin arkasında ne kadar duracağının, büyük oranda bugünkü toplantıda netleşmesi bekleniyor.
Niyet mektubu netleşecek
Bugün yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında Türk Telekom ve bankalar yasa tasarılarının imzaya açılması bekleniyor. IMF'nin Türkiye'ye vermeyi vaat ettiği 14.3 milyar dolarlık kredi için söz konusu yasa tasarılarının acilen Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na oradan da Meclis Genel Kurulu'na gönderilmesi gerekiyor.
Bu hafta içerisinde IMF'ye verilecek Niyet Mektubu da netleştirilerek, söz konusu yasaların çıkması ve TİS'lerin bağıtlanması haberleriyle IMF yönetimine sunulacak. Bugüne kadar dayattığı programlarla ülkeyi krize sokan IMF ise vereceğini vaat ettiği paranın işçi ücretlerine, tarım kesimine ya da esnafa, memura verilmeyeceğinden emin olduktan sonradır ki, söz konusu krediyi verecek.
Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu söz konusu çalışmaları yaparken, Meclis de emrivaki bir şekilde kendisini söz konusu yasa tasarılarına hazırlayacak. Meclis'e sunulacak yasa tasarıları jet hızıyla, hükümetin ağırlıkta olduğu Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçip, genel kurula gönderilecek, oradan da aynı hızla onay için Cumhurbaşkanlığı'na iletilecek.
Elektrik Piyasası Yasası, Doğalgaz ve Şeker Yasaları'nı, toplumun tüm kesimlerinin taleplerine rağmen veto etmeyen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, söz konusu yasaları da hükümeti 'üzmeden' onaylaması bekleniyor.
'Halk için çalışıyoruz' yalanı
"15 günde 15 yasa" diyerek IMF yasalarını birer birer çıkaran hükümet, göz boyamak için kamu görevlileri sendikaları yasası ile işgüvencesi yasasını da çıkartacağını açıkladı. Mayıs ayı sonuna kadar çıkarılacağı açıklanan söz konusu yasa tasarıları ile bir yandan "AB'ye uyum yasalarını çıkarttığı" mesajını vermek isteyen hükümet, bir yandan da işverenleri sevindirecek düzenlemeler içermesi için çaba harcıyor.
Kamu emekçilerinin "Sahte Sendika Yasası" diyerek karşı çıktıkları yasa tasarısının bu haliyle çıkması halinde, Tüm Yargı-Sen, Asim-Sen gibi sendikaların kapatılması gündeme geleceği gibi, grev ve toplusözleşme hakkı da verilmeyecek. Toplusözleşme yerine toplugörüşmeyi öngören söz konusu tasarı, TİS görüşmelerinin uyuşmazlığa girmesi halinde, son kararı Bakanlar Kurulu'na bırakıyor.
İşgüvencesi yasa tasarısı da benzer bir makyajla getirilecek. TİSK ve diğer sermaye örgütlerinin hükümete "krizden çıkış" için verdikleri ültimatomların başında işgüvencesi yasa tasarısının derhal geri çekilmesi ya da kıdem ve ihbar tazminatlarının kaldırılması vardı. Söylemiyle kendini sanki işverenlere karşı işçilerin yanındaymış gibi gösteren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'ın, kurulacağını açıkladığı "Kıdem Tazminatı Fonu" ile işin gerçeği de ortaya çıktı. Sendikacıların, "İşgüvencesi değil, sendikal güvence getiriyor" dedikleri işgüvencesi yasa tasarısına karşı kıdem ve ihbar tazminatlarını masaya yatıran, üstelik buna Türk-İş'i de ortak eden hükümet, hazır ortam uygun iken söz konusu tasarıyı bir an önce çıkartmaya çalışacak.
Meclis'te tartışmalara neden olan diğer bir tasarı da yerel yönetimler yasa tasarısı. Belediyelerin personel alımına kadar tüm yetkilerinin valiliklere verilmesini getiren tasarının bu hafta komisyonda görüşülüp görüşülmeyeceği ise henüz net değil. Meclis'in gündeminde ayrıca kulisin gazetecilere kapatılması da yer alacak. Parlamento Muhabirleri Derneği'nin kararıyla bu hafta partilerin grup ve basın toplantılarının izlenmemesi kararı karşısında yasağın kalıp kalmayacağının netleşmesi bekleniyor.
Cumhur Ersümer'in yargılanmasının yolunun açılması için Anayasa'nın 100'üncü maddesinin değiştirilmesi ya da dokunulmazlığının kaldırılması tartışmaları Meclis'e bu hafta yine devam edecek. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

Ölüm timlerinin eli tetikte

SONRAKİ HABER

Sağlığımız paraya emanet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...