06 Mayıs 2001 21:00

Ölüm timlerinin eli tetikte

ABD'de eğitim görmüş kontrgerilla birlikleri, Plan Kolombiya kapsamındaki en büyük saldırılarını 24 Mayıs'ta başlatıyor.

Paylaş
Ölüm timlerinin eli tetikte
ABD'nin, güçlenen gerilla hareketlerine karşı Kolombiya ordusuna verdiği kontrgerilla eğitimi üzerindeki sis perdesi aralandı. ABD'li komutanlar, Kolombiya ordusuna bağlı özel birliklere eğitim verdikleri Larandia Üssü'nün kapılarını gazetecilere açtılar. Cuma günü ilk kez üsse alınan ABD'li gazeteciler, bugüne dek binlerce köylüyü kurşuna dizmiş olan özel birliklerin nasıl birer ölüm makinesine dönüştürüldüklerini yerinde gördü. Özel timler, gazeteciler için gerçek silah ve bombalarla gösteri tatbikatı düzenlediler. Komutanlar tarafından yapılan açıklamalarda, ABD Kara Kuvvetleri'ne bağlı Yeşil Bereliler grubu tarafından eğitilen birliklerin, yakında "gerillalara karşı mücadeleye başlayacağı" belirtildi.
İki eyalette saldırı hazırlığı
Larandia'da eğitilen özel tim taburu, Plan Kolombiya kapsamında 24 Mayıs'ta açık araziye çıkacak. Diğer üslerden yola çıkarılan iki taburla birleşecek olan Larandia Taburu, Nisan 1999'dan bu yana Amerikan eğitimine tabi tutuluyor. Üç taburdaki toplam 3000 özel tim, ay sonundan itibaren Putumayo ve Caqueta eyaletlerinde saldırıya geçecek. Ölüm mangalarını da harekete geçirecek olan ABD emperyalizmi, böylece Kolombiya halkına yönelik en kapsamlı saldırısını başlatmış olacak. Saldırıya, onlarca Amerikan savaş helikopteri eşlik edecek. 16 adet Blackhawk ve 25 adet Super Huey tipi ABD helikopteri, temmuz ayından itibaren ek operasyona katılacak.
Tüm bölgeyi etkileyecek
Aylarca sürmesi beklenen saldırının, FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri), ELN (Ulusal Kurtuluş Ordusu) ve EPL (Halk Kurtuluş Ordusu) birliklerinin sert direnişiyle karşılaşması bekleniyor. Kolombiyalı devrimci örgütler, operasyonlara karşı hazırlık olarak bir süredir birlikte hareket ediyorlar.
ABD güdümlü kontrgerilla saldırısının, sadece Kolombiya değil tüm Latin Amerika'da etkisi büyük olacak. Onbinlerce Kolombiyalı köylünün, ölüm mangaları ve özel timlerden kaçmak için sınırları geçeceği, Ekvador ve Venezüella gibi yoksul ülkelerde devasa bir mülteci problemi başgöstereceği tahmin ediliyor.
30 bin insan öldürdüler
İnsan hakları örgütleri ise, Plan Kolombiya'ya yönelik tepkilerini giderek daha yüksek sesle dile getiriyor. Çeşitli kuruluşlar, Kolombiya ordusunun bugüne dek 30 binden fazla masum insanın ölümünden, köylerin yakılıp yıkılmasından ve işkencelerden sorumlu olduğunu vurguluyor.
ABD yönetimi ise, bu suçlamalara, eğitilen 3000 askerin "daha önce hiçbir insan hakları ihlaline karışmadığını" söyleyerek yanıt veriyor.
Kolombiya'nın güneyinde başlatılacak operasyonu yönetecek olan General Mario Montoya ise, ordunun halka karşı "kirli savaş" yürüttüğü suçlamalarını ilginç bir biçimde reddetti. Montoya, "Dedikleri gibi kana susamış olsaydık, bugüne kadar tüm kötü adamları öldürmüştük" diye konuştu.
ABD doğrudan katılacak mı?
Kontrgerilla saldırısına, ABD'li komutanların bizzat katılıp katılmayacağı ise henüz belli değil. Ancak çok sayıda ABD savaş şirketi, halen Kolombiya topraklarında paralı askerlerle operasyon yürütüyor. Bu operasyonlarda bugüne dek en az 52 köylü katledildi. İsmi açıklanmayan bir ABD subayı, aynı çatışmalarda özel timlerin 10 kayıp verdiğini dile getirdi.
Valiler plana karşı
Öte yandan, eli kulağında olan saldırıya karşı yerel tepkiler de yükseliyor. Kolombiya'nın güney eyaletlerinin valileri, Plan Kolombiya'ya karşı bir ittifak oluşturdular. Kolombiya halkının ABD emperyalizmini istemediğinin bir göstergesi olan bu ittifakta, siyasi görüşleri farklı olan birçok vali bulunuyor. Bölge köylülerinin koka bitkisi ekmekten başka çarelerinin bulunmadığını belirten valiler, ülkenin güneyindeki birçok tarlanın tahrip edildiğini, onbinlerce köylünün aç ve işsiz durumda olduğunu belirtiyorlar. "Güney Bloku" adını alan valiler ittifakı, yapılması gerekenin saldırmak değil, üreticilere koka dışında alternatifler getirmek olduğunu vurguluyor.
Washington temasları
Ancak valiler, halkın sorunlarına çözüm getirmek adına Washington ve Avrupa başkentleriyle temaslarda da bulunuyor, maddi destek talep ediyorlar. Mart ayı içinde Washington'a giden valiler, ABD tarafından havadan yapılan tarımsal zehirleme faaliyetinin, büyük koka arazilerini değil küçük köylüleri hedef aldığını anlattılar. Valiler, sözde "koka üretimini" hedef alan ilaçlama nedeniyle, güney eyaletlerinde tarımsal ürün üretiminin büyük ölçüde düştüğünü kaydederek, binlerce ailenin köylerini terk ettiğini ifade etti.
Temaslarda ayrıca, ilaçlamanın insanlarda yaygın solunum ve deri hastalıklarına yol açtığı, Amazon ekosistemindeki bitki ve hayvan varlığını tehdit ettiği açıklandı. Ancak ABD yönetimi, bu açıklamalara itibar etmedi.
'Vatan haini' suçlaması
İttifak içinde, kontralarla bağlantılı valilerden, yerli halkların temsilcisi olduklarını iddia edenlere kadar birçok yerel yönetici bulunuyor.
Kolombiya hükümeti ise, en çok, eyalet yönetimlerinin gerillalarla "kendi barış görüşmelerini yürütme" talebinden rahatsız oluyor. Hükümet, "barış" görüşmelerinde tek yetkinin Devlet Başkanı Andres Pastrana'da olduğunu söyleyerek, valileri "vatan hainliği" ile suçlayacak kadar ileri gitti.
ÖNCEKİ HABER

Cezaevinde büyüyen çocuk

SONRAKİ HABER

Stratejik yasalar Meclis'e geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...