05 Mayıs 2001 21:00

Denizlerin mücadelesi işçilerle sürüyor

6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilen, Türkiye'de emperyalizme karşı mücadelenin simgeleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan yurdun çeşitli yerlerinde düzenlenen etkinliklerle anılıyor.

Paylaş
Denizlerin mücadelesi işçilerle sürüyor
6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan yurdun çeşitli yerlerinde düzenlenen etkinliklerle anılıyor.
Emeğin Partisi Adana İl Örgütü, önceki gün İnşaat Mühendisleri Odası toplantı salonunda "68'den günümüze emek hareketi ve gençlik mücadelesi" konulu bir panel düzenledi.
Panele, Evrensel Kültür Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Aydın Çubukçu ve gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni İhsan Çaralan katıldı.
Yaklaşık 150 kişinin izlediği panele, gençlerin yanı sıra sendikacılar, işçiler ve memurlar katıldı. Emeğin Partisi Adana İl Başkanı Belma Çıngıloğlu'nun yaptığı açılış konuşmasından sonra söz alan Aydın Çubukçu, 68 Kuşağı'nın gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın halk tarafından çok fazla benimsendiğini ama bunun nedeninin sadece onların cesur, yiğit gençlik önderi olmasından kaynaklanmadığını söyledi. Deniz'lerin geniş halk kitlelerince sahiplenilmesinin nedeninin, onların, anti emperyalist bir mücadele vermiş olmaları, yoksulluk ve yolsuzluğa karşı savaşmaları ve halkın özlem ve talepleri ile birleşmeleri olduğunu belirten Çubukçu, "Eğer yaşadıkları ömürlerinden daha çok bir süre geçmiş olmasına rağmen hâlâ anılıyorlarsa bu onların kavgasının haklılığını gösterir" dedi. Çubukçu, Deniz'lerin başlatmış olduğu antiemperyalist mücadelenin şimdi işçi sınıfının ellerinde yükseldiğini dile getirerek, "Onların 29 yıl önce haykırdıkları 'Kahrolsun Amerikan emperyalizm' sloganını şimdi de 'Kahrolsun IMF' olarak işçiler ve geniş halk kesimleri haykırmaktadır" dedi.
Mücadele sırtlanmalı
Çubukçu'dan sonra söz alan İhsan Çaralan ise, 68 hareketinin bugüne ilerletilerek taşınması gereğine vurgu yaptı. Çaralan, bunu da ülkede yaşanan bölünmede emeğin yanında yer almakla mümkün olacağının altını çizdi. Son dönemde herkesin - Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'da dahil - 68'li olduğunu söyleyerek prim kazanmaya çalıştığına vurgu yapan Çaralan, bu dönemde 68 hareketine sahip çıkmanın ancak bugünkü koşullarla mücadeleyi sırtlamaktan geçtiğini de söyledi.
68'liler Birliği Vakfı'ndan kampanya
68'liler Birliği Vakfı, Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan'ın ölüm cezalarının yerine getirilmesine dair kanunun yürürlükten kaldırılması amacıyla kampanya düzenledi. TGC lokalinde düzenlenen toplantıda konuşan Vakıf Başkanı Gökalp Eren, kampanyayı 2 Mayıs 1972 tarihinde çıkarılan 1586 sayılı "Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan'ın ölüm cezalarının yerine getirilmesine dair" kanunun yürürlükten kaldırılması amacıyla düzenlediklerini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Kuzu kurda teslim

SONRAKİ HABER

Daha fazla mezar kazmadan!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...