05 Mayıs 2001 21:00

Mitchell Raporu'ndan 'ılımlı' eleştiriler

28 Eylül'den bu yana süren ve 500'e yakın Filistinlinin ölümüne yol açan İsrail katliamlarını incelemek için kurulan Mitchell Komisyonu'nun raporu hazır.

Paylaş
Mitchell Raporu'ndan 'ılımlı' eleştiriler
ABD'li eski senatör George Mitchell'in başkanlığında kurulan Ortadoğu komisyonunun, bölgede geçtiğimiz yıl ekim ayından bu yana yaşanan İsrail katliamlarını ele alan raporu tamamlandı. Henüz basına açıklanmayan rapordan sızan bilgiler, ABD'nin etkisi altındaki komisyonun, İsrail politikalarını temelden eleştirmediğini gösteriyor.
Raporun en ilginç yönlerinen biri, İsrail'in işgalci yerleşim politikasına karşı çıkması. Raporun, Gazze ve Batı Şeria'da hızlandırılan yerleşimlerin dondurulmasını istemesi bekleniyor. Başkaca tavsiyelerle birlikte İsrail'e "kauçuk kaplı mermi" kullanmaması da önerilecek.
İsrail umutlu
İsrail kaynakları ise raporun Filistin tarafını da eleştireceğini vurguluyorlar. İsrail, sadece Filistinli örgütlerin değil, çatışmalara karışmayan Filistin güvenlik güçlerinin de suçlanacağı görüşünde. Rapor iki tarafa da verilmiş ancak, taraflardan belge hakkında hiçbir açıklama yapmamaları istenmişti.
Komisyon, yedi aydır süren çatışmaların başlamasıyla ilgili olarak ne İsrail'i, ne de Filistin'i doğrudan suçlamıyor. Ancak her iki tarafa da bazı olaylar nedeniyle eleştiriler getiriyor. Yeni Filistin İntifadası, Ariel Şaron'un Doğu Kudüs'e düzenlediği kışkırtıcı ziyaretle başlamıştı. Rapor, bu ziyaretin "yanlış bir zamanda gerçekleştiğini" söylüyor. Şubat ayında başbakan olan Şaron, gerek İsrail gerekse Filistin tarafında komisyonunun çalışmalarını engelleyici girişimlerde bulundu. Şaron halen raporu "tarihsel bir hata" olarak niteliyor ve İsrail'i hiç kimsenin yargılayamayacağını savunuyor.
Şaron'dan yeni tehdit
Siyonist liderin yerleşimlere son vermeye de niyeti yok gibi görünüyor. Şaron, Filistinlilere yönelik katliam politikalarını daha da sertleştirmeye hazırlanıyor.
Ariel Şaron'un, Ofra yerleşiminde yaptığı konuşma da bu yolda sinyaller veriyor. Şaron'un "güvenliği sağlamak için şimdiye dek denenmemiş yöntemler deneyeceğini" söylemesi, İsrail'de tepkilere yol açtı. Ha'aretz gazetesinin yorumunda, Şaron'un 70'li yıllarda denediği yöntemlerin artık yarar getirmeyeceği belirtilerek, "Bugün durum çok farklı" dendi. Yorumda, eski askerlerin "Ordu bu mücadeleyi kazanabilir. F-15'leri, Merkava tanklarını gönderirsiniz. Ancak böyle bir zaferin bedeli demokratik bir ülke için kabul edilemez" ifadelerine de yer verildi. Gazete, "Şaron'un yeni askeri çözümlerden söz etmesi, siyasi güçsüzlüğünü kapatmaya yönelik. Gayet iyi biliyor ki bu işin sihirli çözümü yok" yolundaki görüşleri de aktardı.
Ma'ariv gazetesinde çıkan bir haberde, Şaron'un bir yandan orduyu kısıtlarken diğer yandan hareket özgürlükleri varmış gibi göstererek "terörün" önlenmemesinin suçunu askerlere attığını savunan askeri kaynakların, "Eğer Şaron'un terörü durdurma konusunda bir planı varsa, bunu sadece biz bilmiyoruz" dedikleri bildirildi.
İşgal önerileri
Şaron'un planı bulunmadığı görüşünü paylaşan Siyonist kesim ise derhal önerilerde bulunmaya başladı. Herud Partisi yetkilileri, "A bölgesini (Filistin Yönetimi'nin kontrolündeki bölge) tamamen işgal edelim ve bir daha geri çekilmeyelim. Arafat ve arkadaşlarını da geldikleri Tunus'a geri gönderelim" dediler.
Ma'ariv gazetesine demeç veren Altyapı Bakanı Avigdor Lieberman ise, "A bölgesini 48 saatliğine işgal edelim ve taş üstünde taş bırakmayalım, Filistin Yönetimi'nin askeri altyapısını tamamen yok edelim" önerisinde bulundu. İsrail Radyosu, bu önerinin Şaron tarafından reddedildiğini duyurdu.
Bir kişi daha öldü
İsrail askerleri, Batı Şeria'daki Atras köyünde, Ahmed Halil İsmail adlı 36 yaşındaki Filistinli'yi dükkânının önünde öldürdü. İsrailli yetkililer bu kişinin İslami Cihad örgütü üyesi olduğunu öne sürdü.
Özerk Eriha kentinde bulunan ve Filistinlilerin haberleşme için kullandığı barakalara ateş açan İsrail tankları ise, 4 Filistinli'yi yaraladı. Tankların ateş açmasıyla çıkan yangında, haberleşme için kullanılan yaklaşık on baraka ve çevredeki 4 araç yandı.
ÖNCEKİ HABER

Amele pazarı

SONRAKİ HABER

Üreticiler Derviş mağduru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...