04 Mayıs 2001 21:00

Program tamam zamlara devam!

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in açıkladığı program ile ekonomi 'enflasyon azdırılarak canlandırılıyor'.

Paylaş
Program tamam zamlara devam!
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in açıkladığı program ile ekonomi 'enflasyon azdırılarak canlandırılıyor'. Bu nedenle bir taraftan zamlara devam edilirken, diğer taraftan da hedefi ikiye, üçe katlayan enflasyon rakamları olağan gösterilmeye çalışılıyor. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), bu yılın nisan ayında, bir önceki aya göre toptan eşya fiyatlarının yüzde 14.4, tüketici fiyatlarının yüzde 10.3 oranında arttığını açıklarken, başta akaryakıt ve tüpgaz fiyatları olmak üzere zamlar tüm hızıyla sürüyor.
DİE'den yapılan açıklamaya göre, nisan ayında yıllık enflasyon ise toptan eşyada yüzde 50.9, tüketici fiyatlarında yüzde 48.3 olarak belirlendi.
4 aylık enflasyon oranları toptan eşyada yüzde 32.2, tüketici fiyatlarında ise yüzde 22.1 oldu.
Geçinme endeksi
İstanbul Ticaret Odası (İTO)'nın 1995 bazlı yeni İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi'ne göre 2001 yılı Nisan ayında perakende fiyatlar yüzde 11.9 ve toptan fiyatlar yüzde 12.9 oranında arttı. İTO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, yıllık ortalama artışlar ise perakende fiyatlarda yüzde 45.9, toptan fiyatlarda yüzde 45.7 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı dönemi ile mukayese edildiğinde perakende fiyatlar yüzde 47.5, toptan fiyatlar ise yüzde 50.9 artış gösterdi.
Toptan eşya fiyatlarında nisan ayında görülen yüzde 14.4'lük artışta, devletin payı 5.1, özel sektörün payı da 9.3 puan oldu. Bu arada çekirdek enflasyon olarak nitelenen imalat sanayiinde özel sektördeki fiyat artışı yüzde 14.9 olarak hesaplandı.
Elektrik, gaz ve su fiyatları fırladı
Nisan ayı itibariyle son bir yıllık dönemde ise sektörel bazda en yüksek fiyat artışı, yüzde 77.8 ile elektrik, gaz ve su sektöründe gerçekleşti. Tüketici fiyatları endeksine göre, nisan ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 18.9 ile giyim ve ayakkabı harcamalarında görüldü.
Zamlar sürdü
Son yılların en yüksek aylık enflasyon rakamları açıklanırken, bir taraftan da akaryakıt ve tüpgaz zamları açıklandı. Akaryakıt ürünlerine yüzde 5.21 ile yüzde 6.70 arasında değişen oranlarda zam yapıldı. Buna göre, Ankara ve İstanbul'un Anadolu yakasında kurşunsuz benzinin litre fiyatı 1 milyon 7 bin liraya yükseldi. Süper benzinin fiyatı ise Ankara'da 1 milyon 8 bin, İstanbul'un Avrupa yakasında ise 1 milyon 10 bin lira oldu.
Tüpgaz olarak bilinen, likit petrol gazının (LPG) perakende satış fiyatları da yeniden belirlendi. Türkiye Likit Petrol Gazcıları Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, dağıtım firmaları, tüpgaz fiyatlarını bugünden geçerli olmak üzere, ortalama yüzde 2.9 ile yüzde 3.4 arasında değişen oranlarda artırdı. Buna göre, 12 kilogramlık mutfak tüpü, Ankara'da 12 milyon 190 bin liraya, İstanbul'da 12 milyon 310 bin lira ve İzmir'de de 12 milyon 150 bin liraya yükseldi.
Otagaz fiyatları da yüzde 4.5 ile yüzde 4.7 arasında değişen oranlarda artırıldı. Buna göre, otogazın litre fiyatı İstanbul'da 585.100, Ankara'da 592.700 lira, İzmir'de 583.600 liraya çıktı.
Rakamlar gerçek dışı
Memur-Sen Genel Başkanı Fatih Uğurlu yaptığı yazılı açıklamada, açıklanan enflasyon rakamlarıın çarşı pazar enflasyonunu yansıtmadığını ifade etti. Enflasyonun belirlenmesinde kriter olarak alınan malların birçoğunun insanların birebir kullandıkları ürünler olmadığına dikkat çeken Uğurlu, "Her yıl nisan-mayıs aylarında günlük tüketim maddelerinin başında gelen yaş sebze meyvede fiyatlar düşerken, bu yıl aksine fiyatlar yükselmiştir. En önemli mutfak girdilerinden olan tüpgaz nisan ayında üç kez zam görmüş ve bu oran yüzde 40'ı geçmiştir. Bu da halkın açıklanan rakamlar ile kandırıldığının göstergesidir" dedi.
Uğurlu, memurun enflasyon karşısında bir kez daha ezdirildiğini kaydederek, hükümetin memurları oyalamaktan vazgeçip, asgari geçim endeksine göre gerçek bir ayarlama yapması gerektiğini ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Dehşet verici iddialar

SONRAKİ HABER

'Telekom üç yıllık kârına satılıyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa