03 Mayıs 2001 21:00

Üstgeçit istiyorlar; 6 yıldır...

Burası Türkiye'nin "anakent" statüsündeki büyük köylerinden biri; Adana... Yıllardır aldığı yoğun göç ile kurulan mahalleler, Kürt yoksullarının umut kapısı.

Paylaş
Üstgeçit istiyorlar; 6 yıldır...
Hülya Kavuk
Burası Türkiye'nin "anakent" statüsündeki büyük köylerinden biri; Adana... Yıllardır aldığı yoğun göç ile kurulan mahalleler, Kürt yoksullarının umut kapısı. Ancak, onlar için sorunlar her yerde devam ediyor. Adana'nın Meydan Mahallesi, 6 yıldır üstgeçit istiyor. Sıkça yaşanan kazalara karşın, Bakım Yurdu Caddesi ve Kıbrıs Caddesi'nin kesiştiği yere bir türlü üstgeçit yapılmıyor. Üstelik, iki ilköğretim okulu bulunduğu halde.
Yıllardır uğraşıyorlar
Ahmet Sapmaz İlköğretim Okulu ve Necatibey İlköğretim Okulu öğrencilerinden ikisi üç yıl önce trafik kazalarında yaşamını yitirmişti. Bunun üzerine öğrenci velileri ve muhtar ele ele verip, bir imza kampanyası başlattılar. Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ile görüştüler, yürüyüş yaptılar, bütün yetkililerden üstgeçit sözü aldılar. Ancak, aradan geçen yıllar geçit yapılmasını sağlayamadı. Değişen tek şey, trafik ışıklarının takılması oldu.
Sürekli kaza
16 yıldır mahallede esnaflık yapan Hasan Karain, bu kavşakta sürekli kazalar yaşandığını, polis arabalarının bile süratli gittiğini ve iki çocuğun polis arabası altında can verdiğini anlatıyor. Bazı ailelerin çocuklarını karşıya geçirip öyle evine döndüğünü söyleyen Karain, "Çoğu her gün gelemiyor. Anne, babalar çok korkuyorlar çocukları için" diyor.
Vasfi Ayyıldız da, sadece çocuklar değil herkesin tehlike altında olduğunu söylüyor; "En azından okulların çıkışlarında bir trafik polisi gelebilir buraya" diye de sitem ediyor.
Okuldan çıkan çocuklardan Ali Işık ve Soner Der de üstgeçit istiyor; "Burada sürekli kaza oluyor. En çokta çocuklara çarpıyorlar" diyorlar. Necatibey İlköğretim Okulu'nda iki çocuğu okuyan Filiz Eniştekin, 6 yıl boyunca çocuklarını okula götürüp getirdiğini anlatıyor; "Çok korkuyordum ezilirler diye. Biz neler yapmadık bu üst geçit için. İmza da topladık, yürüyüş de yaptık, belediye başkanıyla da görüştük. Ama çıt yok. Orada bir sürü çocuk okuyor. Halkı kimse umursamıyor".
Faruk Yılmaz, iki çocuğun öldüğü kaza sırasında okulda öğrenciymiş. Bugün lise öğrencisi. "Velilerimiz imza toplamıştı, yürüyüş yapmıştı o zaman ve yapılacağına dair söz alınmıştı. Nerede? Ben şimdi lisedeyim hâlâ yapacaklar, güya..." diyor.
ÖNCEKİ HABER

Karamehmet işçi ikramiyelerine göz dikti

SONRAKİ HABER

ABD'ye diplomatik tokat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...