02 Mayıs 2001 21:00

Bisiklet değil iş istiyorlar

Çalışan çocukların yaşamlarındaki zorlu koşullar "çocukca hayaller"in yerini, gelecek kaygısının alması sonucunu doğuruyor. Antep'te işçi çocuklar arasında yapılan araştırmada, "çocukların evrensel isteği" denilen bisiklet yerine; iş, meslek sahibi olmak, okumak gibi talepler öne çıktı.

Paylaş
Bisiklet değil iş istiyorlar
Gaziantep'e yönelik yapılan "Çalışan Çocuklar Araştırması", çalışan çocukların "çocukça" hayaller yerine iş, meslek gibi istekleri olduğunu ortaya koydu.
Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sevil Atauz'un başkanlığındaki bir ekip tarafından Hak-İş Konfederasyonu için yapılan araştırma, kentin değişik bölgelerindeki sanayi işletmelerinde çalışan 251 çocukla görüşülerek gerçekleştirildi.
Sevgi ve mutluluk
"Çalışan Çocukların Sosyal Yaşamı" bölümü için çocuklara yöneltilen "Hayatta en çok neyi istersin?" sorusuna, 251 çocuğun 47'si "işyeri açmak", 42'si "sevgi, huzur, mutluluk", 30'u "meslek sahibi olmak", 28'i "okumak", 24'ü "araba", 16'sı "bisiklet", 16'sı "motosiklet", 17'si "bilmiyorum" yanıtını verdi, 31'i ise daha başka şeyler istediğini belirtti.
Yüzde 11'i okumak istiyor
Gaziantep'teki çalışan çocukların, hemen her çocuğun rüyasını süsleyen bir ürün olarak bilinen bisiklete sahip olmaktan çok bir işyeri açmayı, bir meslek sahibi olmayı, okumayı istediklerini ortaya koyan araştırmada, "251 çocuktan yüzde 6.4'ünün bisiklet, yüzde 18.7'sinin işyeri açmak, yüzde 12'sinin meslek sahibi olmayı, yüzde 11.2'sinin ise okumak istediği ortaya koydu" denildi.
İstekleri gerçekçi
Araştırmada, çocukların, hayatta en çok istedikleri şeylerin dağılımının isteklerinin imkânları ile sınırlı olduğunu düşündürdüğünü kaydedilerek, şu görüşlere yer verildi: "Sevgi, mutluluk, huzur, meslek sahibi olma, işyeri açma, okumak gibi istekler, manevi istekler; bisiklet, motosiklet, araba gibi istekler ise maddi istekler olarak sınıflandırıldığında, manevi isteklerin daha fazla yer tuttuğu görülecektir. Ayrıca, (başka) kategorisi altında toplanan isteklerin içinde, (para), yalnız birkaç çocuk tarafından belirtildi. Çocukların maddi isteklerine bakıldığında, ulaşılamaz şeyler yerine, gerçekçi istekler olduğu dikkat çekici".
ÖNCEKİ HABER

Emekçi yeni eylem kararları istiyor

SONRAKİ HABER

AB'de 'federasyon' kavgası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...