02 Mayıs 2001 21:00

Umut taban fiyatı

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, buğday üreticilerinin geçen yıl yaşanan sıkıntılar nedeniyle ürün ekmekten kaçındığını, bu nedenle ekim alanlarının geçen yıla oranla yüzde 25-30 azaldığını belirtti.

Paylaş
Umut taban fiyatı
Bu yıl kuraklık nedeniyle büyük zarara uğrayan, borçlarını ödeyemeyen ve hacizlik olan binlerce buğday üreticisi umudunu hükümetin açıklayacağı taban fiyatına bağladı.
Meteoroloji Bölge Müdürlüğü kayıtlarına göre, uzun yıllar nisan ayı ortalama metrekareye düşen yağış miktarı 46.7 kilogram olan Adana'da, geçen nisan ayında sadece 8.8 kilogram yağış kaydedildi. Bu da özellikle buğday üreticilerinde büyük hayal kırıklığı yarattı.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, mart ayında da yeterince yağış alınamadığını, bu yüzden yağmur dualarına çıkıldığını hatırlatarak, mayıs ayındaki bir yağışın buğdaya hiçbir faydasının olmayacağını, sadece ekilmiş pamuk ve mısıra fayda getirebileceğini söyledi. İl genelinde yaklaşık 3 milyon dekarın üzerindeki bir alana ekimi yapılan buğdayda bu yıl rekoltenin düşük olacağını belirten Doğru, şöyle konuştu:
"Şimdi tek umudumuz taban fiyatta. Geçen yıl Çukurova buğdayının kilosuna 92 bin lira verildi. Geçen yıl tonu 160 dolara gelen buğdaya aynı fiyatı versinler başka birşey istemiyoruz. Madem ki gübre ve ilaç başta olmak üzere tüm girdilerde dolarla konuşuluyor, öyleyse bunlarla üretilen ürüne fiyat biçilirken de dolarla konuşmak gerekir. Hükümet yetkilileri şunu da unutmasınlar ki; Dünya pazarlarında tonu 160 doların altında buğday bulunmaz. Türkiye, dışardan buğday ithal etmeye kalkışırsa hayal kırıklığına uğrar. Bu yüzden Türk çiftçisinin alın terinin hakkı verilmelidir."
Doğru, buğday üreticilerinin geçen yıl yaşanan sıkıntılar nedeniyle ürün ekmekten kaçındığını, bu nedenle ekim alanlarının geçen yıla oranla yüzde 25-30 azaldığını belirterek, aynı sıkıntıların devam etmesi halinde buğday üreticisinin ekim yapamayacağını vurguladı. "Ekim yapılmadığında doğal olarak buğday üretimi azalacak bu da arz-talep dengesinden dolayı yüksek fiyatı beraberinde getirecek. İthal yoluna başvurulduğunda ise daha pahalıya mal olacaktır" diyen Doğru, ekmekteki fiyat artışının iğneden ipliğe herşeye yansıdığını, bu yüzden üreticiyi memnun etmekten başka çare görülmediğini ifade etti. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön
ÖNCEKİ HABER

ABD'nin terör raporu!

SONRAKİ HABER

Bir üniversite bin skandal!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...