02 Mayıs 2001 21:00

ABD'nin terör raporu!

İsrail'in avukatlığını yapan Küresel Terör raporu, Türkiye'yi de en iyi işbirlikçi ilan ediyor. Küba, İran, Irak ve Kuzey Kore yine, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın kara listesinde.

Paylaş
ABD'nin terör raporu!
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın her yıl yayınladığı Küresel Terör raporu yine tartışma yarattı. Siyasi itilaf yaşadığı ülkelere "terörizme destek veriyor" yaftasını yapıştıran ABD'nin raporunda komşuları ile ilişkilerini Türkiye ABD'nin planlamaları doğrultusunda şekillendiren Türkiye'ye de "terörizme karşı ABD ile işbirliği" konusunda övgüler yağdırıldı. Rapora ilk tepki gösteren ülke "en tehlikeli ülke" olarak gösterilen İran oldu.
Eski liste
ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, düzenlediği basın toplantısıyla, raporu açıkladı. Raporda, "teröre destek veren" ülkeler arasında Suriye, İran, Sudan, Irak, Libya, Küba ve Kuzey Kore sayılıyor. Raporda, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Kuzey Kore ve Sudan'ı, terörizme destek veren ülkeler listesinden çıkarma konusunda tartışmaların devam ettiği belirtilirken, bu ülkelerin listeden çıkabilmek için "terörizmin tamamen dışında kalmalarının önemli olduğu" anlatılıyor.
"İsraillilerin, Filistin güvenlik yetkililerini ve El Fetih üyelerini İsrail hedeflerine karşı yapılan saldırılarda yer almakla suçladıkları'' belirtilen raporda, ABD'nin bu suçlamaları kabul edip etmediği belirtilmedi.
Yeni girenler
ABD, Kolombiya'da yıllarca kendisinin beslediği kontra örgütü AUC'u, Ruanda Kurtuluş Ordusu'nu, İspanyol GRAPO örgütünü, Sierra Leone'deki Devrimci Birleşik Cephe'yi ve Pakistan'daki iki islamcı örgütü ilk kez "diğer terörist örgütler" listesine aldı. Kamboçya'daki Kızıl Kmerler ise terörist örgütler listesinden çıkarıldı.
Türkiye'ye övgü!
ABD'nin 2000 yılına ait terör raporunda, terör örgütleri listesinde, PKK ve DHKP-C'ye yine yer verilirken, Yunanistan'daki 17 Kasım terör örgütü de listede kaldı. Raporun Türkiye bölümünde Hizbullahı'n terörist eylemleri anlatıldı.
Raporda ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "Güneydoğu Anadolu'daki birkaç yüz, Kuzey Irak'ta ise birkaç bin teröriste karşı güçlü operasyonlar düzenlediği ve Kuzey Irak'taki operasyonlarda Kuzey Iraklı Kürt grupların da teröristlere karşı zaman zaman çarpıştığı" söylendi. Türkiye'nin özellikle ABD personel ve tesislerini hedef alan gruplara karşı yürütülen uluslararası çabalarla, Washington ile en fazla işbirliği yapan ülkelerin arasında yer almayı sürdürdüğü belirtildi.
İran: ABD'nin hakkı yok
İran, "terörizmi destekleyen en aktif devlet'' olarak yer aldığı raporu kınadı ve ABD'yi İsrail terörizmini desteklemekle suçladı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, resmi IRNA ajansına yaptığı açıklamada, raporun güvenilir ve kabul edilir bir yanı olmadığını belirterek, "İsrail'in yürüttüğü terörizmi destekleyen ABD, başkalarını yargılama durumunda değildir" şeklinde konuştu. ABD'nin raporunda, İran Devrim Muhafızları ile İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı'nın, terörist eylemlerin planlanması ve yerine getirilmesinde yer aldıkları, amaçlarını hayata geçirmek için terörizmi kullanan grupları desteklemeye devam ettikleri görüşü savunuldu. Raporda, İran'ın Lübnan'daki Hizbullah gerillalarıyla bazı Filistinli grupları desteklemede özellikle aktif olduğu da iddia edildi.
Kara listede yer alan ve Filistin ve Lübnan'de faaliyet gösteren Hizbullah örgütü, bunu "gurur nişanı" olarak nitelendirdi. Örgüt tarafından yapılan açıklamada, "ABD yöntemi saygınlık ve hakları geri kazanmaya çalışan herkesi düşman olarak niteliyor. Ulusumuza hizmet ettiğimizi ve doğru yolu izlediğimizi gösteren bu aşırı düşmanlık ve girişim, bizim için gurur nişanıdır" dendi.
ÖNCEKİ HABER

Emek Programı sahibinin ellerinde

SONRAKİ HABER

Umut taban fiyatı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...