01 Mayıs 2001 21:00

İşçi sokakta, Meral ziyarette

İşçiler ve emekçiler Türkiye'nin dört bir yanında alanlara çıkarak 1 Mayıs'ı kutlarken, Türk-İş Başkanı Bayram Meral, Başbakan Bülent Ecevit ile ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ı ziyaret etmeyi tercih etti.

Paylaş
İşçi sokakta, Meral ziyarette
İşçiler ve emekçiler Türkiye'nin dört bir yanında alanlara çıkarak 1 Mayıs'ı kutlarken, Türk-İş Başkanı Bayram Meral, Başbakan Bülent Ecevit ile ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ı ziyaret etmeyi tercih etti.
Bayram Meral ilk olarak TBMM'deki makamında Yılmaz'la bir süre görüştü. Görüşmede, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan da hazır bulundu. Meral, kabulde yaptığı konuşmada, işçi sınıfının dayanışma ve birlik günü olan 1 Mayıs'ın hükümet tarafından işçi bayramı olarak ilan edilmesini istedi. Kamu kesimindeki işçilerin toplusözleşme görüşmeleri hakkında da bilgi veren Meral, işçilerin geçmişte en yüksek artışı Yılmaz'ın Başbakan olduğu dönemde aldıklarını söyleyerek, ANAP'ı övmeyi ihmal etmedi. Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler ile yürüttükleri görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini anlatan Meral, "Ancak ortada bazı engeller var" dedi. Meral, işçilerin yüzde 25 artış istediklerini belirterek, toplusözleşmenin anlaşmayla sonuçlanmasını istediklerini bildirdi. Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlarda yaşanan işten atılmaları da gündeme getiren Meral, hükümetin emekliliğine 1 yıl kalan işçilerin başka kuruluşlara nakledileceği sözünü tutmasını istedi. Meral, işgüvencesi yasa taslağı çalışmalarına da değinerek, işverenle işçi kesiminin ortak bir noktaya geldiğini söyledi. Meral, işgüvencesine ilişkin yasanın öncelikle çıkarılması gerektiğini kaydetti. Meral, emeklilik yaşının IMF'nin isteği doğrultusunda artırıldığını ifade ederek, "O zaman IMF istedi, emeklilik yaşını artırdınız. Şimdi de IMF istedi diye süresi dolan işçiler emekliliğe sevk ediliyor" dedi.
'Kararı hükümet verecek'
ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ise konuşmasına, tüm işçilerin 1 Mayıs bayramını kutlayarak başladı. Yılmaz, 1 Mayıs'ın yeniden işçi bayramı ilan edilmesini hükümet ortaklarına götüreceğini söyledi. İşgüvencesinin AB'ye sunulan Ulusal Program'ın kısa vadeli hedefleri arasında bulunduğunu hatırlatan Yılmaz, hükümetin bu yasanın 1 yıl içinde çıkarılacağı taahhüdüne girdiğini bildirdi. Yılmaz, işçi ve işveren kesiminin benimsediği AB standartlarında bir işgüvencesi yasası çıkması istediklerini ifade ederek, bu konuda uzlaşma sağlanamaması durumunda hükümetin gerekli adımı atacağını kaydetti. Yılmaz, Türk-İş'in de katkısıyla toplusözleşmenin anlaşmayla sonuçlanacağını umduğunu kaydetti.
Ecevit görüşmesi
Mesut Yılmaz'ın ardından Türk-İş Genel Başkanı Meral, Türk-İş Genel Mali Sekreteri Mustafa Kumlu ve Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Salih Kılıç, yaklaşık 450 bin işçi adına yürütülen kamu toplu iş sözleşmesi görüşmelerini değerlendirmek üzere Başbakan Bülent Ecevit'i Başbakanlık Merkez Binası'nda ziyaret etti. Görüşmenin ardından, gazetecilere açıklamada bulunan Meral,toplu iş sözleşmelerinin yanı sıra, özelleştirme uygulamaları nedeniyle işten atılan işçilerin durumunu ve sözleşmeli personel ile memurlara uygulanan statünün işini yitiren bu işçilere de uygulanması konusunu Ecevit'e anlattıklarını belirtti. Meral, kamuda yapılması düşünülen re'sen emeklilik konusundaki kaygılarını da aktardıklarını ifade etti. Meral, büyük bir ihtimalle bu hafta içinde veya bu hafta sonuna doğru bir sonuç alabileceklerini umduklarını kaydederek, "Başbakan ve bakanlar, kendi aralarında bir toplantı yapacaklar. Umuyorum ki, bu hafta içinde yine bir toplantımız olacaktır. Olay, orada netlik kazanacaktır" dedi.
Meral, "Masa başında çözüleceğine inanıyor musunuz?" şeklindeki sorusunu da şöyle yanıtladı:
"Çözülmezse meydanda çözülür. Ama, ilki denemek lazımdır. İlki, masa başıdır. Masa başında çözemezsek meydanlarda çözeriz. Geçmişte böyle yaptık. Ama umuyorum ki, meydana inmeden çözülür. Geçmişte meydana indik, öyle bir duruma geldik ki, masa başında durumu çözdük. Ama karşılıklı ağır faturalar ödedik. Öyle bir faturanın ödenmesini ne siyasetçiler, ne de biz istiyoruz."
Meral, bir başka soru üzerine de Bülent Ecevit, Mesut Yılmaz ve kamu toplu iş sözleşmelerinden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler'in toplu iş sözleşmesinin bir an önce bitmesinden yana olduklarını vurgulayarak, hükümetin eşel-mobilden vazgeçerek yeni teklifler getirdiğini, bu tekliflerin kendileri tarafından değerlendirildiğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

İzmir'de işyerlerinden alanlara

SONRAKİ HABER

Adana'da 6 bin emekçi alanda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...